Acció Exterior i Unió Europea

Acte inaugural de les Jornaeds Anuals de Govern Obert

Consellera Alsina: "Les polítiques de govern obert no són una moda, són una obligació, una eina per millorar l'eficiència a l'hora de gestionar reptes complexos com la COVID-19"

query_builder   25 octubre 2021 18:25

event_note Nota de premsa

Consellera Alsina: "Les polítiques de govern obert no són una moda, són una obligació, una eina per millorar l'eficiència a l'hora de gestionar reptes complexos com la COVID-19"

  • La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha tancat la primera sessió de les Jornades anuals de Govern obert que s’ha celebrat a la Universitat de Barcelona i ha comptat amb la participació dels doctors Antoni Trilla i Clara Prats
  • Aquesta primera edició de les jornades, que es faran fins dijous, se centren a analitzar com les polítiques de govern obert han contribuït a gestionar de manera més eficaç i eficient la crisi sanitària de la COVID-19
Acte inaugural jornades de govern

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha afirmat aquest vespre que “les polítiques de govern obert no són una moda, sinó una eina per millorar l'eficiència i una resposta a la crisi de les administracions públiques, que generen desafecció i desencantament de la ciutadania” i un instrument per “gestionar reptes complexos” com la COVID-19. La consellera Alsina ha tancat la primera sessió de les Jornades anuals de Govern obert, que el Govern organitza per primera vegada amb l’objectiu de fer arribar a la ciutadania com les polítiques de transparència, dades obertes, ètica i participació ciutadana contribueixen a millorar les polítiques públiques i la qualitat democràtica. Sota el títol “Abordar la pandèmia des del Govern obert”, la primera edició de les jornades s’ha centrat a analitzar com el dret a saber ha contribuït a gestionar de manera més eficaç i eficient la crisi sanitària de la COVID-19.

Segons la consellera Victòria Alsina “la pandèmia ens ha servit com a catalitzador per avançar en aspectes del govern obert i demostrar-ne l’eficiència” a l’hora de gestionar un “desafiament” com aquest: “davant d’escenaris incerts, quan la ciutadania ha reclamat més informació hem obert les dades sanitàries i hem compartit bones pràctiques”. “El coneixement compartit i saber fer xarxa ha estat clau a l’hora de prendre decisions”, perquè “les polítiques públiques es raonen a partir d’evidències, no d’interessos particulars; només així som capaços de construir una societat millor i una democràcia més sòlida”, ha afirmat.

La consellera Alsina ha destacat que “Catalunya s’emmiralla en països com ara Suècia, Dinamarca i Estònia, que combinen el creixement econòmic i fiscalitats altes amb serveis públics de qualitat, baixíssims nivells de corrupció, participació activa i una confiança consistent”. “Els països amb més transparència són aquells amb uns índexs més alts de confiança i qualitat democràtica”, ha afirmat.

La doctora Clara Prats, investigadora del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha pronunciat la ponència “Catalunya en temps de pandèmia: les dades, un element imprescindible per als models predictius i l'anàlisi d'escenaris”. El doctor Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic i degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB, ha ofert la ponència “Catalunya en temps de pandèmia: les dades en el dia a dia de l'assistència sanitària”. També hi ha participat el rector de la UB, Joan Guàrdia.

De la seva banda, la secretària de Govern Obert, Mercè Crosas,

De la seva banda, la secretària de Govern Obert, Mercè Crosas, ha remarcat que “el govern obert és un govern madur, un govern transparent que obre la informació i les dades a la ciutadania, un govern que escolta a través de la participació ciutadana, i un govern que col·labora cap a fora, amb el sector públic, el privat i el civil”. “Sempre utilitzant les dades obertes com a peça clau per informar objectivament i bé a la ciutadania i validar les polítiques públiques”, ha precisat.

 

Les Jornades

Experts i acadèmics participen en aquesta primera edició de les jornades, que es fan des d’avui i fins dijous amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Pompeu i Fabra (UPF). Cadascuna de les sessions, que seran presencials i telemàtiques, se centra en els diferents eixos de les polítiques de govern obert: transparència, dades obertes, ètica i participació ciutadana. “Sense la comunitat universitària no es pot abordar el canvi cultural d’obertura, transparència i retiment de comptes que la ciutadania ens exigeix i que es duu a terme gràcies al govern obert”, ha afirmat la consellera Alsina.

L’objectiu és que les Jornades esdevinguin un espai de reflexió on compartir casos d’èxit i punts de millora per generar coneixement al voltant de la transparència, les dades obertes, la participació ciutadana i el bon govern. Per dur a terme les conferències es comptarà amb experiències desenvolupades pel sector públic, privats i cívics.

26 d’octubre: dades obertes

La segona sessió es farà demà dimarts amb la UOC. Es tracta d’una taula de debat telemàtica sobre la gestió i avaluació de la recerca i la ciència oberta, des del punt de vista dels analistes de dades que creen les visualitzacions que es ajuden a entendre l’evolució de la pandèmia.

Sessió en línia a: https://youtu.be/mKQ5f92LmcM.

27 d’octubre: participació ciutadana

La tercera sessió, realitzada amb la UOC i també telemàtica, abordarà com la participació ciutadana ha incidit en certs aspectes la gestió de la pandèmia.

Sessió en línia a: https://youtu.be/TrtoZkTvxN0.

28 d’octubre: integritat pública

Finalment, la darrera sessió de les Jornades anuals de Govern obert serà el dijous 28 d’octubre, una sessió presencial que es durà a terme a la sala de graus Albert Calsamiglia, del campus de la Ciutadella de la UPF. En aquesta sessió es tractarà l’ètica pública en la presa de decisions de salut pública com la pandèmia de la COVID-19.

Sessió en línia a: https://youtu.be/jnCesRVeDGo.

 

Inscripcions

Per seguir les sessions cal inscriure’s prèviament, omplint el seguent formulari d’inscripcions: https://ja.cat/jornades

 

3  

Imatges

Acte inaugural govern obert

Acte inaugural govern obert 155

Acte inaugural govern obert_VictòriaAlsina

Acte inaugural govern obert_VictòriaAlsina 1802

Acte inaugural govern obert_VictòriaAlsina2

Acte inaugural govern obert_VictòriaAlsina2 1814