Acció Exterior i Unió Europea

D'esquerra a dreta, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens; el delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat; la consellera Victòria Alsina; i el secretari d'Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras.

La consellera Alsina anuncia des de Ginebra una contribució de gairebé 600.000 euros per respondre a l'emergència humanitària a l'Afganistan

El Govern finança dos projectes del Programa Mundial dels Aliments de l'ONU i de l'ACNUR per pal·liar el patiment de la població afganesa tant dins com fora del país

query_builder   28 octubre 2021 14:19

event_note Nota de premsa

La consellera Alsina anuncia des de Ginebra una contribució de gairebé 600.000 euros per respondre a l'emergència humanitària a l'Afganistan

El Govern finança dos projectes del Programa Mundial dels Aliments de l'ONU i de l'ACNUR per pal·liar el patiment de la població afganesa tant dins com fora del país

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha anunciat aquest dijous una aportació de gairebé 600.000 euros per contribuir a respondre a l’emergència humanitària a l’Afganistan. Es tracta de dos ajuts al Programa Mundial dels Aliments (PMA) de les Nacions Unides i a l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), organismes multilaterals de llarga trajectòria a la zona.

D'esquerra a dreta, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens; el delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat; la consellera Victòria Alsina; i el secretari d'Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras.
D'esquerra a dreta, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens; el delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat; la consellera Victòria Alsina; i el secretari d'Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, a Ginebra.

Les dues intervencions, finançades per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) de la Generalitat de Catalunya, serviran, d’una banda, per millorar les condicions de vida de les poblacions més vulnerables al país i, de l’altra, per protegir la població afganesa refugiada a la República de l’Iran. L’ACCD també prepara actuacions a Catalunya orientades a la informació, la reflexió i l’acció ciutadana. “Activem 600.000 euros per contribuir a la resposta immediata a les necessitats humanitàries de la població afganesa tant dins com fora del país, mirant el conflicte en el seu conjunt”, ha afirmat la consellera. 

Alsina ha anunciat aquests suports financers en una atenció a mitjans des de Suïssa, on és de viatge de treball per mantenir diverses reunions en àmbits prioritaris per al Govern, com ara la cooperació al desenvolupament. “L'objectiu és seguir reforçant les polítiques en l’àmbit de la cooperació”, ja que, segons Alsina, “aquest és un Govern que vol participar de les solucions als reptes globals i materialitzar la nostra actuació amb col·laboracions i aportacions a entitats i agències de l’ONU”

La consellera ha alertat que la catàstrofe humanitària a l’Afganistan s’agreujarà amb l’arribada de l’hivern i ha fet una crida a “moure’ns ràpid i a contribuir en els programes que tenen capacitat d’acció real sobre el terreny”, com ara el PMA o l’ACNUR. “La voluntat amb aquestes ajudes és reafirmar el nostre compromís sempre en la mesura de les nostres possibilitats i posar el nostre gra de sorra en la resolució d’una catàstrofe humanitària que ens preocupa molt”, ha afirmat. La consellera també ha recordat la voluntat de Catalunya d’acollir persones refugiades afganeses. Per a Alsina, Catalunya “ha mostrat tenir la capacitat i les xarxes necessàries per fer-ho"

Agreujament de la situació a l’Afganistan 

En el context actual d’agreujament del conflicte a l’Afganistan, amb la retirada de les tropes internacionals i el retorn dels talibans al poder el mes d’agost passat, la situació humanitària del país s’ha vist fortament afectada. La crisi s’ha sumat a problemàtiques ja existents com la forta sequera i la pandèmia de la COVID-19. Tot plegat ha portat a una situació de col·lapse econòmic i amb més de 14 milions d’afganesos i afganeses, un de cada tres, en situació d’inseguretat alimentària. Segons el PMA, en aquests moments el 95% dels afganesos no tenen menjar suficient. La situació, de gran incertesa, fa preveure un escenari de catàstrofe humanitària de llarga durada. A més, l’increment de la violència ha fet créixer els desplaçaments interns i la sortida massiva de població fora de les fronteres del país. Les dones i els nens i les nenes són la població més afectada.   

Amb l’aportació de 290.000 euros del Govern de Catalunya, el PMA oferirà serveis de nutrició de primera necessitat per abordar la malnutrició aguda i moderada de nens i nenes, i de dones embarassades i lactants. La provisió d’aliments nutricionals especialitzats permetrà mitigar el risc de mortalitat i morbiditat. Ho farà amb un enfocament de gènere, un tret distintiu de la cooperació catalana, focalitzant-se en les causes de les iniquitats. El Programa Mundial dels Aliments és una organització humanitària de Nacions Unides que ofereix assistència alimentària en emergències i treballa amb les comunitats per millorar la nutrició al món. 

Protecció a les persones refugiades  

A través de l’ACNUR, l'altra aportació catalana de 290.000 euros, es contribuirà a atendre les necessitats de protecció de persones que s’han vist obligades a sortir del país. L’Iran és un dels països que més població afganesa refugiada està rebent: ja són centenars de milers, les persones refugiades afganeses que hi són i l’ACNUR preveu que aquesta xifra no pari de créixer. De fet, es calcula que des de finals de juliol hi estan arribant unes 5.000 persones al dia de forma irregular, que suposa fins a tres vegades més que la mitjana diària estimada anteriorment. D’aquestes persones, un 60% són nens i nenes. Les noves arribades s’estan concentrant a les províncies de Razavi Khorasan i de Kerman, que són les zones on s’implementarà el projecte.  

Amb aquesta intervenció, l’ACNUR oferirà refugi segur i articles no alimentaris d’emergència a aquesta població en situació de gran vulnerabilitat. A banda d’articular la resposta de protecció i assistència, l’organisme de les Nacions Unides coordina la planificació de contingències i dona suport al govern receptor, amb un enfocament que, alhora, vetlla per l’apoderament de les dones.  

Reunions a Ginebra  

La consellera Alsina continua avui el seu viatge de treball a Suïssa, amb el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, i el delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat. Entre les reunions que s’estan fent i es faran destaquen diversos interlocutors de referència en l’àmbit multilateral, dels drets humans i de les persones refugiades, qüestions prioritàries per a la cooperació catalana, com ara l’Organització Mundial Contra la Tortura, l’Organització Mundial de la Salut, l’Organització Internacional del Treball o Universal Doctor. 

Aquesta tarda Alsina es trobarà amb la mateixa ACNUR, amb qui compartirà la darrera aportació catalana a l’agència per contribuir a la protecció de la població afganesa refugiada a l’Iran. La consellera traslladarà a l’ACNUR el compromís del Govern amb la defensa dels drets humans i la política pública de cooperació, que té com a eix prioritari el dret a refugi. Avui també mantindrà una reunió amb membres de l’Aliança per les vacunes GAVI per parlar del mecanisme COVAX, que treballa per a una distribució mundial justa i equitativa de les vacunes contra la COVID-19. Precisament el Govern va fer al juny una aportació de 290.000 euros a la iniciativa, l’objectiu de la qual és contribuir a una solució global de la pandèmia que no deixi enrere els països més empobrits.