Justícia, Drets i Memòria

.

El govern de la Generalitat de Catalunya participa en el primer acte d'homenatge institucional a les víctimes desaparegudes del franquisme a les Illes Balears

query_builder   29 octubre 2021 17:59

event_note Nota de premsa

El govern de la Generalitat de Catalunya participa en el primer acte d'homenatge institucional a les víctimes desaparegudes del franquisme a les Illes Balears

• El director general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Toni Font, assisteix avui a l'acte central "29 d'octubre, Dia del Record", que tindrà lloc a les 19:00 h al Palau de Congressos de Palma.

L'acte retrà homenatge a més d'un centenar de famílies a les Illes Balears, a qui se'ls lliurarà el certificat de víctimes del franquisme, un document que busca reconèixer la injustícia que patiren les víctimes i les seves famílies.

La relació entre els governs

En matèria de memòria democràtica, la relació entre els governs català i balear ja es va consolidar l'any 2018 amb la signatura d'un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Cultura, Participació i Esports de les Illes Balears i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, que s'ha anat prorrogant de forma anual. El principal objectiu és el d'impulsar accions que contribueixin a la reparació, dignificació i reconeixement de les víctimes que perderen la vida durant els episodis derivats del desembarcament de les tropes republicanes liderades pel capità Alberto Bayo i també col·laborar en el marc dels programes d'exhumació i identificació de persones desaparegudes en les fosses de la platja de sa Coma i les del Riuet, i la platja de Portocristo, ses Coves Blanques i Son Coletes.

La cerca de desapareguts al desembarcament

La Generalitat de Catalunya cerca les famílies de les persones que van poder desaparèixer en el desembarcament de les tropes republicanes del capità Alberto Bayo al llevant de Mallorca la matinada del 16 d'agost de 1936 amb la intenció de recuperar l'illa. L'operació comptava amb catalans, brigadistes internacionals i un grup de mallorquins.

L'objectiu de la cerca de familiars és disposar del màxim de perfils per fer encreuaments amb les restes que pugui recuperar el govern balear en l'excavació de Sa Coma, prevista pel 2022.

1  

Imatges

Cartell de l'acte

Cartell de l'acte 141