Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Alsina, al Parlament.

Consellera Alsina: "Europa ha d'acceptar que té nacions com la catalana que aspiren a esdevenir Estat"

query_builder   2 novembre 2021 19:12

event_note Nota de premsa

Consellera Alsina: "Europa ha d'acceptar que té nacions com la catalana que aspiren a esdevenir Estat"

  • La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert anuncia al ple del Parlament que el Govern està organitzant una sèrie de taules rodones i un espai de participació ciutadana per prendre part a la Conferència sobre el Futur d’Europa  
  • Alsina lamenta que els líders europeus denunciïn el posicionament de Polònia envers la UE “mentre van restar immòbils quan Espanya mantenia empresonats líders polítics i activistes catalans” 
La consellera Alsina, al Parlament.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha defensat aquest dimarts al ple del Parlament de Catalunya el compromís europeista de Catalunya, que “sempre ha estat oberta al món”. En resposta a una interpel·lació sobre el futur d’Europa, Alsina ha subratllat la necessitat que Europa accepti que “té nacions com la catalana que aspiren a esdevenir Estat”. En aquest sentit, la consellera considera que la Unió Europea “ha de deixar de ser la veu de l’statu quo”: "No demanem que les institucions europees simpatitzin amb la independència catalana, només que emparin el dret a l’autodeterminació”. Alsina ha recordat com “any rere any milions de ciutadans han defensat aquest dret en manifestacions pacífiques on no hi han faltat mai banderes europees”. 

Durant el seu discurs al Parlament, Alsina ha destacat el perill de les violacions de l’estat de dret a Europa com a un dels reptes de futur del projecte europeu. “Els qui ara defensen amb Polònia els valors de la UE, van restar immòbils quan l’estat espanyol mantenia empresonats líders polítics i activistes catalans”, ha lamentat. Malgrat considerar que la d’Europa és “una història d’èxit”, com demostra l’aproximació als desafiaments de la pandèmia amb l’aposta pels fons de recuperació, la consellera ha fet un repàs crític a diversos punts d’inflexió en la història recent del procés d’integració europea, com ara l’actuació de la UE davant les crisis migratòries o l’austeritat imposada a la sortida de la crisi financera. “Quan algú creu veritablement en un projecte, sempre aspira a millorar-lo", ha reivindicat, “i com a catalans hem de parlar d’Europa”. 

Participació activa a la Conferència sobre el Futur d’Europa 

Davant dels reptes que té Europa, les presidències del Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Consell de la UE han impulsat l’anomenada Conferència sobre el Futur d’Europa (CoFoE), que mitjançant un procés de participació a escala europea vol contribuir a fer visible les opinions i propostes de la ciutadania, especialment dels joves. Aprofitant la seva intervenció al Parlament, la consellera Alsina ha anunciat que el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert està preparant des de fa mesos diversos actes al territori. “Catalunya participarà activament en els actes de la CoFoE i com a subjecte polític que és ho farà amb veu pròpia”, ha afirmat Alsina. 

Entre aquests activitats, la consellera ha explicat que s’habilitarà un espai al Portal de participació ciutadana perquè els catalans i catalanes puguin dir la seva sobre el futur d’Europa i s’organitzaran una sèrie de taules rodones entre els mesos de desembre i gener a cadascuna de les vegueries de Catalunya, que tindran lloc a les universitats. “D’aquesta manera, acostarem a la totalitat del territori català els temes plantejats a la Conferència, com ara la democràcia europea, les migracions, el canvi climàtic o l’estat de dret”, ha explicat Alsina. Per a aquestes sessions presencials, es comptarà amb la participació de persones expertes del territori i es farà un gran acte de cloenda amb els principals actors que han representat Catalunya a Europa al llarg dels anys. 

A banda dels temes que recull la pròpia CoFoE, "incorporarem un cop més el reconeixement de l’oficialitat del català a Europa”, ha anunciat Alsina, que ha qualificat d’“inacceptable” el fet que la tretzena llengua més parlada a la UE “sigui vetada per la manca de voluntat política del Govern espanyol”. 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia