President

Sessió de control

President Aragonès: "Treballem per dotar el català dels instruments necessaris que garanteixin la seva continuïtat"

query_builder   3 novembre 2021 13:35

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Treballem per dotar el català dels instruments necessaris que garanteixin la seva continuïtat"

 

  • El cap del Govern ha celebrat aquest matí, en el decurs de la sessió de control del Parlament, l’acord amb el govern de l’estat per introduir quotes del català en el mercat audiovisual

 

  • Pere Aragonès demana el suport dels partits als pressupostos de la Generalitat que s’aprovaran el dia 9 de novembre perquè són “en clau transformadora”
El president responent una de les preguntes durant la sessió de control. Autor: Rubén Moreno
El president responent una de les preguntes durant la sessió de control. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha refermat aquest matí, durant la sessió de control al Parlament, la voluntat “d’impulsar el Pacte Nacional per la Llengua”, en línia amb el compromís del Govern de “defensar l’ús social del català i la seva promoció”. Aragonès ha defensat que cal “dotar la llengua del país dels instruments necessaris per garantir-li continuïtat i que continuï sent una eina de cohesió social”, i en aquest sentit ha celebrat que “el govern de l’estat  hagi reconegut la necessitat d’introduir quotes de català” en el mercat audiovisual. “Això és un canvi que no s’havia reconegut fins ara, i és un pas important que evidentment s’ha de concretar, i que va acompanyat de la necessitat de localitzar producció audiovisual al país”.

El cap de l’Executiu ha lamentat que “s’hagi hagut de perseguir de forma continuada al govern espanyol per aquest canvi de posició”, i que el fet que aquest “no entengui que el català és una llengua més de l’estat i no hi ha una de sola” hagi dificultat un millor desplegament de la Llei del cinema, però s’ha mostrat confiat que l’acord amb els grups parlamentaris que donen suport al l’Executiu espanyol “sigui indicatiu del canvi” de postura d’aquest.

En respostes als grups parlamentaris, el president ha explicat que s’està treballant en “l’elaboració d’una llei pròpia  de l’audiovisual”, i en aquesta línia ha ressaltat com a objectiu “l’àmbit del finançament del doblatge en català” per tal que aquest no només estigui disponible per a la distribució del cinema sinó també per a les plataformes, “per adaptar els objectius de la Llei del cinema a la nova realitat de consum audiovisual que tenim al país”.

Pel que fa a la defensa del català, Pere Aragonès ha insistit que és una qüestió que implica  tots els Departaments del Govern: “treballem per garantir els ensenyaments en català; per la millora de l’ús del català a l’administració de justícia; per garantir l’atenció en llengua catalana en tots els serveis públics de la Generalitat, i per desenvolupar eines d’intel·ligència artificial en l’àmbit del llenguatge”, ha citat, entre altres. Però ha demanat també que es posin els actius al costat dels reptes, tot recordant que “el català és la llengua de les nacions sense estat que té més us a internet i que compta amb una producció cultural, creativa i literària a primer nivell mundial”.

Pressupostos el 9 de novembre

Aragonès ha anunciat en el ple que el dia 9 de novembre el Govern té previst aprovar els pressupostos de la Generalitat en la reunió setmanal de l’Executiu. Uns comptes que han de servir per dur a terme “una transformació social, feminista, verda i democràtica” i, per tant, “per aplicar i consolidar el programa d’investidura que va rebre el suport de la CUP, Junts i ERC”. “Per tant, apel·lo aquests grups a donar suport als comptes perquè realment seran uns pressupostos en clau transformadora”, ha reblat el president.

Preguntat també pels pressupostos estatals, el cap de l’Executiu ha deixat clar que “l’important és que hi hagi clàusules de garantia de compliment de l’execució pressupostària”, ja que, tant en aquest 2021 com en els anys anteriors, “hi ha dèficits importants”. També ha assenyalat com a aspecte rellevant que es trobi continuïtat als ingressos extraordinaris per fer front a la Covid-19 per tal que la Generalitat disposi dels “recursos necessaris”.

Catalunya al capdavant de la fiscalitat verda a Europa

Coincidint amb la celebració de la XXVI Cimera del Clima de l'ONU, el president ha destacat que l’impost sobre les emissions de CO2 de vehicles que ha impulsat Catalunya “ens situa al capdavant de la fiscalitat verda a Europa”. En aquest sentit, ha defensat l’existència d’aquest tribut, així com les ajudes destinades a la compra de vehicles elèctrics, perquè “cal prendre’ns seriosament la lluita contra el canvi climàtic”. I això implica “posar mecanismes nous que també han de servir per anar canviant el parc automòbil del país”.

“El nostre compromís amb la renovació del parc mòbil és absolut. I és imprescindible fer dues actuacions: d’una banda, la descarbonització de la mobilitat, per això els propers pressupostos incorporaran un increment en l’àmbit del transport públic, i de l’altra, el canvi del parc mòbil, avançant cap a un parc molt més electrificat”, ha explicat.