Agents Rurals

Una de les 21 tortugues comissades en una finca privada de Barcelona.

Comissades 21 tortugues mediterrànies en una finca privada de Barcelona

query_builder   3 novembre 2021 12:53

event_note Nota de premsa

Comissades 21 tortugues mediterrànies en una finca privada de Barcelona

El Cos d’Agents Rurals ha recuperat els animals, part d’ells mal alimentats, i els ha traslladat a un centre de recuperació de fauna

La tortuga mediterrània és l’única tortuga terrestre originària d’Europa occidental, està protegida i és una de les espècies més amenaçades a Catalunya

La tinença en captivitat de fauna protegida salvatge està tipificada com a delicte en el Codi Penal

Una des les tortugues comissades en una finca de Barcelona
Una des les tortugues comissades en una finca de Barcelona

Després d’una investigació duta a terme pel Cos d’Agents Rurals durant els darrers mesos i que s’ha dut a terme sota la direcció del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, es va poder acreditar un possible cas de tinença il·lícita de diversos exemplars de tortuga mediterrània (Testudo hermanni), una espècie protegida i considerada en perill d’extinció.

Durant les tasques d’investigació, els agents van confirmar la presència d’exemplars de tortuga mediterrània en una propietat privada de la ciutat de Barcelona. Els animals es trobaven en unes instal·lacions a l’exterior, en una zona enjardinada, amb refugis i obstacles per evitar la fugida del recinte destinat als animals.

Actuació dels Agents Rurals per recuperar 21 tortugues mediterrànies d'una finca privada de Barcelona.
Actuació dels Agents Rurals per recuperar 21 tortugues mediterrànies d'una finca privada de Barcelona.

El passat dilluns 25 d’octubre, agents del Grup de Suport de Fauna i Flora del cos van entrar a la finca amb autorització judicial per tal de poder recuperar els exemplars i comprovar-ne el seu estat. A conseqüència del seu manteniment en captivitat, alguns exemplars presentaven símptomes d’una inadequada alimentació que els ha comportat una deformació de la closca. Cal tenir en compte que aquesta espècie té una alimentació molt variada i s’alimenta, sobretot, d’una àmplia varietat de plantes herbàcies, però també de fruits, fulles, bolets i alguns invertebrats.

Després del primer anàlisis fet pel agents actuants, la investigació apunta que alguns exemplars podrien ser d’origen salvatge i conseqüentment, haurien estat espoliats del medi natural. La persona investigada no ha pogut aportar cap tipus de documentació per emparar la seva tinença. La tinença en captivitat de fauna protegida salvatge està tipificada com a delicte en el Codi Penal.

Les tortugues han estat traslladades a un centre de recuperació de fauna, on en una primera valoració emesa per personal tècnic, i a l’espera del corresponent informe pericial, les tortugues intervingudes podran acabar sent reintroduïdes al medi natural.

Tortugues en captivitat
El Cos d’Agents Rurals recorda que mai s’han de sostreure del medi natural tortugues que estan en el seu hàbitat i que tenir animals protegits en captivitat, com és el cas, pot comportar responsabilitats penals.

En cas de tenir una tortuga mediterrània en captivitat i voler que recuperi la llibertat, s’ha de contactar amb el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural o amb un dels centres oficials de recuperació de fauna salvatge.  No s’han d’alliberar directament a la natura, perquè abans cal prendre les mesures necessàries per assegurar-ne la supervivència i evitar que pugui transmetre malalties o defectes genètics a la població salvatge.

4  

Imatges

Una de les 21 tortugues mediterrànies en una finca privada de Barcelona

Una de les 21 tortugues mediterrànies en una finca privada de Barcelona 1033

Imatge del comís de 21 tortugues mediterrànies en una finca privada de Barcelona

Imatge del comís de 21 tortugues mediterrànies en una finca privada de Barcelona 968

Part de les tortugues mediterrànies comissades en una finca privada de Barcelona

Part de les tortugues mediterrànies comissades en una finca privada de Barcelona 485

Part de les tortugues mediterrànies comissades en una finca privada de Barcelona

Part de les tortugues mediterrànies comissades en una finca privada de Barcelona 1121