Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla VENTCAT per la previsió de fort vent a partir de la matinada al Pirineu i Prepirineu

query_builder   6 novembre 2021 20:19

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla VENTCAT per la previsió de fort vent a partir de la matinada al Pirineu i Prepirineu

  • El vent serà més intens al matí, sobretot a cotes altes del Pirineu i Prepirineu
  • El vent afectarà especialment la comarca de l’Alt Empordà, on podrà superar ratxes de 108 km/h
  • Extremeu la prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure a les zones afectades pel fort vent
  • Retireu de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu a partir de la propera matinada al Pirineu i Prepirineu.

Segons l'SMC, les ratxes més intenses es produiran al matí, sobretot a cotes altes i amb especial afectació a la comarca de l'Alt Empordà, on podrà superar ratxes de 108 km/h. S'espera que aquest episodi de fort vent disminueixi d'intensitat demà diumenge al vespre. 

Extremeu la prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d'àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques i, si no es pot garantir la seva subjecció, és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables. 

Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades a interior.gencat.cat/ventades

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

Es recomana prestar atenció a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.