47 tones de fruita i verdura fresca i de temporada a les residències de gent gran
Des de la posada en marxa del “Gràcies des de” s’han repartit un total de 47.387 quilos de fruita i verdura de proximitat en les diverses edicions monogràfiques. Aquests productes han arribat a 1.062 residències de tot Catalunya en 9 distribucions diferents en espai i temps, arribant a beneficiar fins a 94.301 persones de les residències, entre personal treballador i residents. El balanç d’avui, 10 de novembre, coincideix amb la última distribució de poma de Girona IGP a les comarques de Girona.
Així s’han distribuït mandarines de les terres de l’Ebre a totes les residències de gent gran del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre; taronges, a les de Barcelona; calçots de Valls a residències de Lleida i Tarragona; carxofes del Baix Llobregat al Baix Llobregat, l’Alt Penedès, el Garraf, l’Hospitalet de Llobregat i Cunit; cireres del Baix Segre a l’Alt Pirineu i Aran, el Solsonès i el Berguedà; tomacons del Maresme, al Maresme i Blanes, que es van distribuir acompanyats de 500 litres d’oli d’oliva verge extra Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, i paraguaians del Segrià al Bages, Osona, el Moianès, l’Anoia, i el Vallès Oriental i Occidental.
La campanya “Gràcies des” és una de les activitats organitzades amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Fruita i la Verdura que impulsa l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). Aquesta commemoració té per promoure el consum de fruita i verdura de qualitat, de temporada i de proximitat.
En el marc de la commemoració s’han dut a terme webinars dedicats a productes com els calçots, les carxofes, els tomàquets els préssecs i els paraguaians tot centrant-se en les diferents etapes que experimenta el producte des del camp fins que arriba a la taula. Les propietats de cada producte s’han abordat des del punt de vista nutricional i gastronòmic. L’últim dels webinars tindrà lloc el 18 de novembre i es dedicarà a les fruites de tardor: figa, poma, magrana i clementina.
La commemoració es tancarà el dia 16 de desembre amb una jornada presencial que tindrà la participació d’experts de l’Organització Mundial de la Salut, el CETT, escoles d’hostaleria, i cuiners de renom, a la seu de la Fundació Catalana de l’Esplai.
Annex
Taula1. Taula resum de les actuacions realitzades fins a dia 08/11/2021.
Actuacions realitzades des de l’inici de la campanya i fins el dia 8 de novembre, on s’haurà arribat a totes les residències de gent gran de Catalunya.
Act.
|
Data
|
Aliment
|
Proveïdors
|
Residències
|
Zona geogràfica beneficiada
|
Kg/u
|
Persones beneficiades
|
1
|
28/12/2020
|
Mandarines
|
Terres de l'Ebre
|
78
|
Terres de l'Ebre i Tarragona
|
4.500 Kg
|
8.521
|
2
|
16/02/2021
|
Taronges
|
Terres de l'Ebre
|
260
|
Barcelona
|
10.000 Kg
|
19.430
|
3
|
15/03/2021
|
Calçots IGP
|
Valls
|
135
|
Camp de Tarragona i Lleida
|
15.000 Kg
|
14.799
|
4
|
02/04/2021
|
Carxofes
|
Baix Llobregat
|
134
|
Baix Llobregat i Hospitalet de Llobregat
|
5.700 Kg
|
11.000
|
5
|
03/05/2021
|
Carxofes
|
Baix Llobregat
|
28
|
Alt Penedès, el Garraf i Cunit
|
1.587 Kg
|
2.973
|
6
|
20/05/2021
|
Cireres
|
Baix Segre
|
25
|
Alt Pirineu i Aran, el Berguedà i el Solsonès
|
550 Kg
|
2.507
|
7
|
07/07/2021
|
Tomacons i oli
|
Maresme
|
83
|
Maresme i Blanes
|
1.250 Kg
|
8.156
|
8
|
27/07/2021
|
Paraguaians. PI
|
Segrià
|
241
|
Catalunya Central
|
4.800 Kg
|
19.254
|
9
|
08/11/2021
|
Pomes IGP
|
Girona
|
78
|
Comarques del Gironès
|
4.000Kg
|
7.661
|
TOTAL PERSONES BENEFICIADES
|
94.301
|