Polítiques Digitals

Imatge de l'estand de la Generalitat a l'Smart City Expo World Congress 2021

La Catalunya del futur, connectada i descarbonitzada, es fa present a l'estand del Govern a l'SCEWC 2021

Sota el lema Catalonia Green & Digital, l'estand acull 15 demostracions de solucions innovadores per assolir una nació digital apoderada amb un territori connectat i descarbonitzat

query_builder   10 novembre 2021 12:57

event_note Nota de premsa

La Catalunya del futur, connectada i descarbonitzada, es fa present a l'estand del Govern a l'SCEWC 2021

Sota el lema Catalonia Green & Digital, l'estand acull 15 demostracions de solucions innovadores per assolir una nació digital apoderada amb un territori connectat i descarbonitzat

  • L’estand recrea una Catalunya diversa i inclusiva, rural i urbana, marítima i de muntanya, emprenedora i apoderada, conjurada a donar resposta als grans reptes globals
  • Al Parc Empresarial de la ‘Catalonia Green & Digital’, 9 empreses i centres més exposaran solucions basades en tecnologies com la IA i el big data per incidir en àmbits clau com la mobilitat, la salut i la seguretat
  • 23 empreses i centres de recerca participen en l’estand de la Generalitat a la nova edició de l’SCEWC, que celebra el desè aniversari i reprèn la presencialitat del 16 al 18 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via
Imatge Catalonia Green & Digital

Diferents modalitats de mobilitat sostenible amb iniciatives de transport a la demanda digitalitzada i compartida, punts de recàrrega ultraràpida per a vehicles elèctrics o el taxi aeri del futur que s’enlaira des d’un aeroport vertical (vertiport) són només algunes de les solucions que podran conèixer de primera mà els visitants de ‘Catalonia Green & Digital’, la proposta del Govern de Catalunya per a l’Smart City Expo World Congress 2021 (SCEWC), que després d’una edició 100% virtual al 2020 a causa de la pandèmia, torna del 16 al 18 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via per celebrar-hi el seu desè aniversari de forma presencial.

Liderat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori amb la col·laboració del Departament d’Empresa i Treball -a través d’ACCIÓ-, l’estand ‘Smart Catalonia’ de la Generalitat recrea, en més de 550m2 d’espai expositiu, la ‘Catalonia Green & Digital’: una Catalunya diversa i inclusiva amb els seus diferents paisatges i realitats, rural i urbana, marítima i de muntanya, emprenedora i apoderada, i conjurada a donar resposta als grans reptes globals presents i futurs que són la lluita contra el canvi climàtic i la digitalització.

Amb aquesta proposta, el Govern vol fer visible i tangible el compromís, renovat i reforçat des de la Vicepresidència, de fer de Catalunya una nació digital apoderada amb un territori connectat i descarbonitzat. Una Catalunya digital i verda amb infraestructures de progrés que afavoreixin el repoblament i evitin la desigualtat urbana; amb una mobilitat col·lectiva, compartida, connectada i eficient; amb una economia digital i digitalitzada basada en el talent, la innovació, l’emprenedoria i la circularitat; i, sobretot, amb una ciutadania apoderada com a motor.

A partir de 15 demostracions, el visitant d’aquesta ‘Catalonia Green & Digital’ podrà veure i experimentar alguns exemples de com tecnologies digitals com la intel·ligència artificial (IA), el big data, la IoT, la robòtica autònoma, el cloud computing, la realitat virtual immersiva o els smart drons són grans aliades per assolir aquests objectius, en el marc de l’estratègia digital del Govern i amb la col·laboració de l’ecosistema digital català (empreses, institucions, entitats i centres tecnològics i de recerca).

Així, a l’estand es podrà participar en una sessió de coworking virtual immersiva i fotorealista; practicar la compra de proximitat i el residu zero en una botiga a l’engròs; deixar-se acompanyar per un navegador personalitzat per a persones vulnerables o conèixer de primera mà un robot assistencial i un altre capaç de desinfectar espais de forma eficient i segura.

El visitant també podrà veure com un dron dotat amb tecnologia facilita la tasca dels cossos d’emergències en un incendi, o les funcions d’un wearable (dispositiu electrònic) basat en IA per a emergències marítimes; descobrir un sistema intel·ligent per al control i protecció de la ramaderia extensiva, un fanal solar intel·ligent que alerta dels nivells de contaminació o un tòtem de megafonia sense fils que avisa la ciutadania del que passa al seu entorn. I fins i tot, comprovar com una solució que combina robòtica i IoT permet obtenir mostres i mesures al clavegueram aplicables a models epidemiològics.

Les empreses, centres i entitats que oferiran aquestes demostracions són: ADVANCED AIR MOBILITY, AMTU, APP&TOWN, ADTEL, ACTIONTRACKER, CLIC.CAT, ETECNIC, EURECAT, FUNDACIÓ i2CAT, GO ZERO WASTE, IXORIGUE, PAL ROBÒTICS, E.VILA PROJECTS, SIARQ i SITEP.

A aquestes, cal afegir-hi les 9 que exposaran les seves solucions al Parc Empresarial de la ‘Catalonia Green & Digital’ com a mostra del múscul de l’ecosistema TIC català i de l’aposta per la innovació com a motor de l’economia digital: BIT GENOMA, BSC, CRITICAL, DRONE FUTURA, ENE TELECOM, FUNDACIÓ i2CAT, GLADTOLINK, MONOLÍTIC i PERSPECTIV AI. Totes elles exposaran diferents solucions basades en tecnologies com la IA i el big data per incidir en àmbits clau com la mobilitat, la salut, la sostenibilitat i la seguretat.

En total, doncs, són 23 empreses, centres i entitats catalanes que participen a l’SCEWC 2021 amb el suport de la Generalitat i que s’inclouen al catàleg virtual descarregable al web de Polítiques Digitals.

Connexió internacional

A banda de presentar les seves novetats i solucions tecnològiques als visitants del congrés, les empreses també rebran la visita de delegacions internacionals d’empreses i administracions públiques, provinents de països com Canadà, Brasil, Regne Unit, Turquia, Bèlgica o els Estats Units. Aquestes trobades, organitzades per ACCIÓ, tenen l’objectiu d’impulsar la seva connexió internacional.

A més, per a totes les empreses que participin a l’SCEWC 2021, es preveu que se celebrin més de 1.000 reunions entre 600 participants d’empreses, representants d’administracions públiques, centres tecnològics i universitats catalans i d’arreu del món. Es tracta de trobades presencials i telemàtiques de 20 minuts, pre-agendades abans de l’esdeveniment, amb l’objectiu de facilitar que les empreses catalanes accedeixin a contactes internacionals, trobin possibles socis per desenvolupar projectes innovadors i arribin a acords de cooperació internacional. Aquesta activitat s’organitza des d’ACCIÓ com a node coordinador a Catalunya de la xarxa Europe Enterprise Network (EEN) de la Comissió Europea.

En paral·lel, també s’han organitzat una sèrie de sessions per donar a conèixer oportunitats en l’àmbit de la compra pública innovadora per a empreses catalanes i internacionals. Durant aquestes trobades, entitats públiques de països com el Japó, Regne Unit, Portugal, els Països Baixos, Suècia o Turquia donaran a conèixer els seus projectes, reptes i futurs processos de compra pública innovadora en l’àmbit de les smart cities perquè les empreses o entitats assistents interessades puguin informar-se sobre com accedir a aquestes oportunitats.

Desè aniversari d’un congrés referent

L’SCEWC és la fira i congrés més important del sector de les ciutats intel·ligents a escala internacional, on els sectors públic i privat conflueixen per presentar i discutir les millors idees i solucions per apoderar les ciutats i promoure la innovació urbana amb l’objectiu de crear un futur millor per als seus ciutadans. Des del seu inici l’any 2011, ha experimentat un gran creixement, fins arribar als més de 24.000 visitants, 1.000 expositors i 700 ciutats participants de 140 països de l’edició prepandèmica (2019).

Després d’una edició 100% virtual l’any 2020, l’SCEWC d’aquest 2021 serà per primera vegada una experiència híbrida, amb el retorn de l’esdeveniment físic a Barcelona sota el lema ‘We are the cities we make’ (Som les ciutats que fem), amb més de 400 expositors i 300 ponents, i un programa digital transmès en paral·lel a través de la plataforma Tomorrow.City.

També per primera vegada, l’SEWC incorpora com a esdeveniment paral·lel la primera edició del PuzzleX, un nou congrés internacional centrat en el desenvolupament de projectes innovadors per transformar els anomenats materials de frontera en solucions per a un futur més sostenible. Aquest nou congrés es va anunciar durant el darrer MWC i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

La Generalitat ha participat a l’SCEWC des de la primera edició per facilitar les oportunitats de negoci i internacionalització de l’ecosistema català del sector i promoure a escala local i internacional l’estratègia Smart Catalonia, liderada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, que aprofita l'ús de la tecnologia i la informació digital per innovar en els serveis públics, impulsar el creixement econòmic i promoure una societat més intel·ligent, sostenible i integradora.

Presentacions i activitats

A més de la inauguració de ‘Catalonia Green & Digital’ el primer dia amb la presència del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, l’Àgora de l’estand de la Generalitat acollirà al llarg dels tres dies de fira i congrés visites de delegacions internacionals, com les de Flandes i Brasil, i diferents presentacions.

Entre d’altres, s’hi presentarà el servei de transport públic a la demanda i digitalitzat de la Generalitat de Catalunya ‘Clic.cat’, els projectes guanyadors de les últimes edicions del concurs d’innovació oberta ‘SmartCatalonia Challenge’, o la plataforma integral de transport flexible de l’AMTU, ‘Flexitransport’.

En paral·lel, els representants de la Generalitat participaran durant l’esdeveniment en conferències, presentacions, reunions internacionals i altres actes que tindran lloc en altres espais del recinte firal. En aquest sentit, el vicepresident Puigneró intervindrà en la sessió d’obertura de l’SCEWC 2021 el dia 16, a l’Auditori del Congrés.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia