Delegació a Madrid

Cicle Catalunya-Espanya CCLBLanquerna

La delegació del Govern de la Generalitat a Madrid presenta el cicle 'Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?'

query_builder   11 novembre 2021 14:00

event_note Nota de premsa

La delegació del Govern de la Generalitat a Madrid presenta el cicle 'Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?'

En 10 sessions, entre gener i juny del 2022, reunirà a noms rellevants de l’àmbit acadèmic, polític i institucional.

L’inici del cicle tindrà lloc el 16 de novembre, amb un diàleg entre Pablo Iglesias i José Maria Lassalle i la presentació del llibre Catalunya – Espanya: del conflicte al diàleg polític?

La delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid organitza un cicle d’activitats centrat en el diàleg i la negociació política que tindrà lloc, des de mitjans de gener fins a finals de juny de 2022, al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna i altres espais de Madrid que hi col·laboraran.

El cicle, anomenat Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política? i coordinat pel politòleg Pere Almeda, té com a objectiu contribuir a impulsar un nou clima social i polític que acompanyi la taula de negociació entre els Governs de l’Estat i de la Generalitat. En el decurs de 10 sessions, a través de diàlegs, taules rodones i seminaris, i amb la participació de veus plurals del món acadèmic i polític, es debatran en profunditat les diferents perspectives i propostes per resoldre el conflicte. Aquesta iniciativa és produeix en un moment clau marcat per la posada en marxa de la mesa de negociació entre l’Estat i la Generalitat.

El cicle s’ha organitzat partint del llibre Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític? (ed. La Catarata), impulsat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) de la Generalitat, que conté les reflexions de més d’una seixantena d’autores i autors que aporten la seva diagnosi i propostes entorn a aquest conflicte que s’ha accelerat en els darrers anys.

Presentació del cicle

El 16 de novembre tindrà lloc, al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, l’acte d’inici del cicle Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?, que servirà també de presentació del llibre i comptarà amb una introducció  de la Delegada del Govern a Madrid, Ester Capella.
L’acte constarà de dues parts:

18.30h a 19.45h.

Presentació del cicle a càrrec de la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, Ester Capella.

Presentació del llibre Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític?
Taula rodona amb l’editor i els coordinadors del llibre.
Hi Intervindran:

  • Jordi Muñoz - Professor de Ciència Política de la UB i Director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO)
  • Gemma Ubasart - Professora de Ciència Política a la UdG.
  • Ignacio Molina - Investigador principal del Real Instituto Elcano i professor de Ciència Política a la UAM.
  • Mario Zubiaga, Professor de Ciència Política de la Universitat del País Basc.

Modera: Pere Almeda, director de l’Institut Ramon Llull i editor del llibre.

19.45h a 21.00h.

Com orientar el diàleg i la negociació política?
Hi Intervindran:

  • Pablo Iglesias – Doctor en Ciència Política per la UCM, ex-Vice President del Govern espanyol.  
  • José M. Lassalle – Professor de Filosofia del Dret a ICADE i ex-Secretari d’Estat de Cultura.

Modera: Gemma Robles, directora adjunta d’El Periódico.

Sessions del cicle Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?

Sessió 1      

Referèndum i negociació política

El conflicte polític entre Catalunya i Espanya s’ha centrat en els darrers anys en la demanda d’un referèndum d’autodeterminació. És possible celebrar el referèndum d’acord amb el marc constitucional espanyol? Com s’hauria d’articular? Quin és el demos? Hauria de votar només la ciutadania catalana o també l’espanyola?

Sessió 2  

Una proposta europea per resoldre els conflictes de sobirania

El conflicte polític entre Catalunya i Espanya és un conflicte d’abast europeu que posa en dubte els marcs de sobirania d’un dels estats membres de la UE. Quin rol poden o haurien d’assumir les institucions europees en aquest tipus de conflicte? És possible o desitjable establir unes “condicions de claredat” per canalitzar democràticament els conflictes d’autodeterminació a escala europea?

Sessió 3  

Perspectives feministes del conflicte Catalunya – Espanya

El feminisme com a forma d’entendre el poder, els conflictes i la societat, aporta un conjunt de visions rellevants alhora d’analitzar el conflicte entre Catalunya i Espanya. Aquest debat reflexionarà des d’una perspectiva feminista i interseccional sobre qüestions centrals com ara el gènere, els nacionalismes i les identitats, o la classe i el canvi social.

Sessió 4

L’autodeterminació com a punt de trobada a Espanya

L’autodeterminació com a procés democràtic d’una comunitat política o nació que decideix el seu futur en llibertat, no és sempre sinònim de separació o independència, ni aquesta la seva conseqüència inevitable. En aquesta sessió es debatrà sobre l’autodeterminació com un exercici de reconeixement dels subjectes polítics i de legitimació d’aquells estats que s’ho proposen, així com també una oportunitat de creixement i qualitat democràtica per a l’Estat espanyol.

Sessió 5  

Desobediència civil i escenari unilateral

La desobediència civil com a instrument per superar i desbordar els marcs jurídics que han quedat caducs i superats pels esdeveniments, és un dels àmbits controvertits de la discussió política i social. Quins són els seus fonaments i abast? És la desobediència una eina útil en un procés d’independència en una democràcia liberal? Quines són les vies de ruptura?

Sessió 6  

La reforma federal com a resposta a la independència

Les propostes de reforma federal de l’Estat de les Autonomies, són, des de fa dècades, un debat recurrent. Són molts els dubtes sobre la viabilitat i el suport d’aquesta reforma i, també, sobre quin seria el model federal a desenvolupar. En aquesta sessió es debatrà sobre quins són els plantejaments federals que defensen els actors polítics i quines possibilitats tenen de prosperar en el context actual.

Sessió 7      

I si la negociació política tingués èxit?

L’escepticisme social i polític entorn a la mesa de diàleg és generalitzat. Tanmateix, el retorn a una escalada del conflicte entre Catalunya i Espanya produiria molta inestabilitat en un context ja de per si ple de moltes incerteses. Què hauria de succeir perquè el diàleg polític tingués èxit? Quins haurien de ser o són els incentius dels diferents actors polítics? Com s’haurien de produir els possibles acords? Quin hauria de ser el context social i econòmic que ho fes possible?

Sessió 8      

Una negociació sense resultats: els escenaris del no acord 

El fracàs del diàleg i la negociació política entre el govern català i espanyol és un dels escenaris plausibles de futur. Què succeirà si els actors polítics no arriben a un acord? Té sentit seguir parlant de conllevancia després de l’1-O i els fets dels darrers anys? És possible i desitjable continuar en un bloqueig permanent que condiciona enormement les dinàmiques polítiques tant a Espanya com a Catalunya? El no acord suposarà una nova escalada del conflicte?

Sessió 9      

Conflictes i negociació política: fracassos i èxits des d’una mirada comparada

El conflicte entorn la sobirania i l’autodeterminació entre Catalunya i Espanya no és un cas únic. Són diversos els casos que tenen similituds i, a la vegada, diferències i poden servir de referència per la seva canalització i resolució democràtica. Aquesta sessió, centrada en l’anàlisi i el debat des d’una perspectiva comparada, vol aportar reflexions útils i les lliçons apreses que poden servir, alhora, d’orientar el diàleg i la negociació política.

Sessió 10    

Una mirada política al diàleg i la negociació

En el moment de celebrar aquesta darrera sessió, ja hauran transcorregut uns quants mesos des de l’arrencada de la Mesa de Negociació. Una vegada conclòs aquest cicle, serà un bon moment per recuperar les propostes i debats celebrats i, a la vegada, fer una avaluació crítica de com han avançat les negociacions a nivell polític.

1  

Imatges

Presentació cicle Catalunya-Espanya al CCLBlanquerna

Presentació cicle Catalunya-Espanya al CCLBlanquerna 305

1  

Fitxers adjunts

NdP presentació del cicle Catalunya-Espanya al CCLBlanquerna, Madrid.

NdP presentació del cicle Catalunya-Espanya al CCLBlanquerna, Madrid.
PDF | 406

`