Interior

miniatura

Elena presenta uns pressupostos que permetran incorporar 1.500 nous efectius i un 20% més d'inversions en seguretat i emergències

El conseller d'Interior destaca que els comptes per l'any vinent "reverteixen les retallades i suposen un nivell d'inversió inèdit"

query_builder   12 novembre 2021 11:29

event_note Nota de premsa

Elena presenta uns pressupostos que permetran incorporar 1.500 nous efectius i un 20% més d'inversions en seguretat i emergències

El conseller d'Interior destaca que els comptes per l'any vinent "reverteixen les retallades i suposen un nivell d'inversió inèdit"

Foto

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat aquest matí a la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya els projecte de pressupostos del Govern per a l’any vinent, uns comptes que se situen en 1.599 milions d’euros per al 2022 i que preveuen un creixement de gairebé un 20% en la despesa ordinària en comparació amb l’any 2020, passant de 273 milions d’euros a 325 l’any vinent. Elena ha assegurat que “hem superat les retallades de la crisi que van fer caure aquestes partides a nivells ínfims entre el 2011 i el 2016”. “Apostar i defensar els cossos és també dotar-los de recursos i eines”, ha recalcat.

El projecte de pressupostos també preveu un increment de 79 milions d’euros en despeses de personal, fins als 1.274 milions. El conseller d’Interior ha explicat que aquestes xifres “ens han de servir per fer un procés selectius de 1.500 efectius més”, (840  Mossos d’Esquadra, 240 bombers funcionaris, 100 Agents Rurals i 300 bombers voluntaris), a més de la incorporació de 735 efectius més dels cossos de seguretat i emergències que durant el 2022 estaran fent el procés de formació. “Això voldrà dir més hores de patrullatge de proximitat, més efectius a lluitar contra les violències masclistes, una millor protecció del medi ambient i rural, més bombers en els torns, amb més capacitat de reacció i amb actuacions més segures a les emergències”, ha ressaltat.

“Amb aquests pressupostos es reverteixen les retallades de la crisi i arribem a un nivell d’inversió inèdit”, ha volgut insistir Elena. El titular d’Interior ha afegit que “anys on aquesta partida va caure a poc més d’un terç (entre 131 i 141 milions d’euros entre 2012 i 2016) expliquen molts dels problemes que trobem avui en el sistema de seguretat i emergències”. “Oblidar que cal invertir és la pitjor política que es pot fer, i per això ha sigut prioritari aquest increment tan significatiu”, ha destacat.

Feminització, Mossos 2030 i un sistema d’emergències fort, prioritats destacades

En relació al projecte de pressupostos, Joan Ignasi Elena ha detallat també algunes de les prioritats del Departament com ara avançar en la feminització dels cossos de seguretat i emergències. En aquest sentit, Elena ha destacat l’aprovació dels plans d’igualtat al cos de Mossos d’Esquadra i de Bombers de la Generalitat, amb la implementació d’accions de sensibilització o campanyes de captació de candidates, o l’habilitació de reserva de places per a dones en els processos selectius al cos de Mossos, Bombers i Agents Rurals.

D’altra banda, i en l’horitzó 2030 fixat per Elena després de l’aprovació del nou sostre de plantilla de Mossos en 22.006 agents, el titular d’Interior ha destacat alguns projectes prioritaris per a la policia de la Generalitat. D’una banda, ha avançat la creació de 10 comissaries de proximitat fins al 2023 “per avançar cap a un model de seguretat de proximitat, comunitària i de barri”. El conseller també ha destacat els 33,1 milions d’euros que s’invertiran en actualitzar les eines de treball dels Mossos d’Esquadra, i que inclouen 10’8M€ per la nova uniformitat del cos, 4’5M€ en l’augment i millora del parc de vehicles o 6’2M€ per a les obres de construcció de les noves comissaries de Torredembarra i la Jonquera.

Elena també ha ressaltat l’aposta per un “sistema d’emergències fort”, i s’ha referit al Pla 2025 de Bombers de la Generalitat i ha avançat que, amb els nous comptes, els Bombers “recuperen inversió, per a seus i vehicles”. Els pressupostos preveuen destinar 17M€ en la renovació de 40 vehicles pesants del cos, 5 milions en la renovació i adquisició de vestuari i equipament o 3 milions en la renovació dels parcs de Solsona i Granollers.

En aquest àmbit, el conseller d’Interior ha destacat també “el PLASEQTA com una prioritat pel Departament d’Interior”, i ha detallat que el proper pressupost inclou inversions en el desplegament de sirenes i sensors químics de detecció de substàncies perilloses, i en campanyes de sensibilització a la població.

Joan Ignasi Elena també s’ha referit a l’activació del Pla Director dels Agents Rurals per “actualitzar i adequar seus i equipaments a les necessitats del cos”, i ha anunciat 2’1 milions d’euros destinats a un servei del 112 que garanteixi una millora de condicions dels treballadors/es i més avanços tecnològics.

Per últim, el titular d’Interior ha posat de relleu els 15 milions d’euros destinats a avançar cap a un sistema viari més segur i sostenible amb l’horitzó de zero morts el 2050. En concret, es destinaran 6 milions a lluitar contra la sinistralitat o 5 milions perquè els municipis elaborin plans locals de seguretat viària. Elena també s’ha referit a la necessitat que l’Institut de Seguretat Pública (ISPC) “sigui epicentre de la formació, la recerca i el coneixement sobre seguretat pública i formació en matèria d’igualtat i perspectiva de gènere” i a l’aposta per “més coneixement sobre la seguretat i a una gestió de l’administració més àgil” en aquest aspecte.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia