Educació

II Jornada Instituts Escola

Josep Gonzàlez-Cambray: "Els instituts escola són un model pedagògic i organitzatiu que genera noves oportunitats educatives"

query_builder   13 novembre 2021 14:35

event_note Nota de premsa

Josep Gonzàlez-Cambray: "Els instituts escola són un model pedagògic i organitzatiu que genera noves oportunitats educatives"

  • Durant tot el matí s’ha celebrat la II Jornada d’Institut Escola, adreçada als professionals de l’educació, per reflexionar sobre la realitat present i els reptes futurs del model

 

  • Actualment, hi ha 97 instituts escola arreu de Catalunya
II Jornada Instituts Escola

Més d’un centenar de docents han participat aquest matí a la II Jornada d’Institut Escola, que ha tingut lloc a Barcelona. Una jornada que ha permès als professionals educatius reflexionar sobre la realitat present i els reptes de futur del model d’Institut Escola.


El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, durant les seves paraules en l’acte de cloenda, ha manifestat que "posem en valor els instituts escola perquè creiem que són un model pedagògic i organitzatiu que genera noves oportunitats educatives. El que hem de fer nosaltres és, amb el vostre lideratge, crear marcs per crear coneixement".

Amb la voluntat d’avançar encara més en el model, Gonzàlez-Cambray ha anunciat que “tenim la voluntat de recollir totes les aportacions i propostes que heu fet al llarg de la jornada per poder-vos acompanyar millor i donar-vos més i millor suport del que ho estem fent ara". "Gràcies per la vostra feina, implicació, actitud i lideratge, i gràcies per haver participat en aquesta jornada. No deixeu mai d'estar motivats, de tenir ganes d'aprendre i de compatir el que apreneu. Entre tots seguirem avançant cada dia per tenir una escola més democràtica, més social, més feminista, més verda i, sobretot, en català“, ha conclòs el conseller. 

 

Durant la jornada ha tingut lloc la ponència Reptes i oportunitats d’un IE, a càrrec de Ricard Aymerich, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, i s’han celebrat taules de treball per grups, al voltant dels següents temes: l’horari lectiu de l’alumnat; espai migdia; currículum; gestió de l’equip, gestió de centre i patis lectius.

 

La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha estat l’encarregada d’inaugurar la jornada. Mora ha valorat que l’institut escola requereix persones “que liderin projectes pedagògics, que generin canvis en el dia a dia de les aules, que moguin equips de persones a acompanyar nens, nenes, joves i adolescents per fer persones responsables i corresponsables, emocionalment competents i que sàpiguen habitar un món cada vegada mes canviant”. Per aquest motiu, ha interpel·lat als assistents: “Necessitem conèixer el vostre dia a dia, per estar al servei del que necessiteu perquè pugueu fer créixer els vostres projectes”.

 

II Jornada Instituts Escola


97 instituts escola

 

Actualment, hi ha 97 instituts escola arreu de Catalunya. A través dels instituts escola es vol impulsar la transformació educativa a Catalunya. El model dona resposta a un dels punts rellevants del sistema educatiu: la necessitat de continuïtat i coherència educativa entre l’educació infantil i primària i l’educació secundària obligatòria amb l’objectiu d’assolir l’èxit educatiu de tot l’alumnat i combatre la segregació escolar.

 

Els projectes educatius dels instituts escola tenen com a principal valor afegit el fet de ser un model educatiu integrat, que reuneix totes les etapes educatives entre els 3 i els 16 anys. Els trets bàsics d’aquesta tipologia de centres són: continuïtat formativa, enfocament evolutiu del seguiment dels alumnes, interacció entre l’alumnat de les diferents etapes i el professorat de diferents cossos docents, la lluita contra la segregació i la planificació consensuada amb els ajuntaments.

 

 

 

13 de novembre de 2021