Drets Socials

Una activitat de la Residència i centre de dia Feixa Llarga

Drets Socials i Salut actualitzen les mesures de maneig de COVID dels centres de dia de persones grans o amb discapacitat

query_builder   12 novembre 2021 14:03

event_note Nota de premsa

Drets Socials i Salut actualitzen les mesures de maneig de COVID dels centres de dia de persones grans o amb discapacitat

  • Es normalitza l’activitat i les unitats de convivència podran ser de fins a 20 persones
  • Els centres de dia de gent gran adeqüen els cribratges de professionals als que es fan en residències

El Departament de Drets Socials i el Departament de Salut han actualitzat les mesures i recomanacions per al maneig de la COVID-19 en els serveis de centre de dia per a gent gran, i en els centres i serveis socials d’atenció diürna per a persones amb discapacitat. La prioritat és recuperar la normalitat en l’activitat, un cop superada l’última onada produïda per la variant Delta del Coronavirus, mantenint encara mesures de prevenció i seguretat.

Els usuaris de la Residència i centre de dia Feixa Llarga fan una activitat per la castanyada a l'exterior de la residència.

Protocol davant d’un cas

La mobilitat diària de les persones usuàries de centres de dia de gent gran fa necessària la no assistència al centre dels usuaris considerats contactes estrets, amb independència del seu estat vacunal. Quan es detecti algun cas de COVID-19 a un centre de dia de gent gran, les persones usuàries correctament vacunades, o que han passat la malaltia en els darrers 6 mesos, considerades contactes estrets, deixaran d’anar al centre fins que passin 14 dies o fins que el brot estigui completament controlat. Hauran de fer vigilància de símptomes i se’ls realitzaran proves PCR.

En el cas de les persones amb discapacitat usuàries d’atenció diürna que siguin considerades contacte estret, si estan correctament vacunades no han de fer quarantena i poden seguir anant al centre, però han de fer vigilància de símptomes durant 14 dies, realitzant-se també proves PCR seriades. Es recomana el transport privat o el transport col·lectiu amb la distància de seguretat i amb les finestres obertes. Pel que fa a les persones no vacunades o incorrectament vacunades, i que no han passat la malaltia en els darrers 6 mesos, hauran de fer quarantena en el seu domicili durant 14 dies, realitzant-se també proves PCR.

Pel que fa als professionals, els que siguin considerats contactes estrets i que estiguin correctament vacunats o hagin passat la malaltia en els 6 mesos previs, no hauran de fer quarantena. Tanmateix, donada la vulnerabilitat de les persones ateses en aquests centres, i després de l’experiència de l’onada produïda per la variant Delta del Coronavirus, a aquests professionals es realitzaran PCR seriades per detectar possibles infeccions asimptomàtiques. En aquest període, el professional pot seguir treballant si els resultats de les PCR van sent negatius i es manté asimptomàtic. Als professionals considerats contactes estrets no vacunats o parcialment vacunats i que no han passat la malaltia en els 6 mesos previs, hauran de fer quarantena al seu domicili durant 14 dies, realitzant-se també una PCR.

Unitats estables de convivència

 En els centres de dia de gent gran, i els serveis i centres d’atenció diürna de persones amb discapacitat, les persones usuàries i els professionals es divideixen formant unitats estables de convivència que amb el nou canvi poden arribar a ser d’unes 15-20 persones, segons les possibilitats organitzatives del centre. Tot i així, sempre que sigui possible, és recomanable tenir unitats de convivència més petites, d’entre 6-10 persones.

Una altra novetat és que en els centres de dia integrats en una residència (tant de gent gran com amb discapacitat) es podran constituir unitats de convivència-grups estables amb persones usuàries del centre residencial i del centre de dia, que seran ateses per professionals exclusius que conformaran el grup estable. En aquest supòsit, aquest grup s’haurà de mantenir per totes les activitats grupals que s’organitzin en el centre, incloent el menjador.

Cribratges a professionals

Pel que fa als cribratges a professionals, l’actual situació d’elevada cobertura vacunal entre els usuaris i els professionals que hi treballen permet un replantejament dels cribratges i una adaptació a les dades epidemiològiques actuals. En el cas dels centres de dia de gent gran, els cribratges s’adequaran als que es fan a les residències, i seran iguals en els centres integrats en residències i en els no integrats, amb un test PCR quinzenal per als professionals, voluntaris o alumnes en pràctiques correctament vacunats. Pel que fa als professionals no vacunats o sense la pauta completa, i que no hagin passat la malaltia en els 3 mesos previs, es realitzarà el test PCR de forma setmanal. Quan aquests professionals no vacunats retornin al centre després d’absències de 3 setmanes o superiors (vacances, permisos, incapacitat temporal per motiu diferent a COVID19), es farà una PCR, així com als professionals de nova incorporació incorrectament vacunats. En el cas de professionals externs (com podòlegs i perruquers) o col·laboradors esporàdics que tinguin contacte directe amb els usuaris, i que estiguin correctament vacunats o hagin passat la infecció en els 3 mesos previs, no es realitzarà cap test de cribratge. Si no estan vacunats caldrà que portin un TAR negatiu abans d’accedir a la residencia, realitzat en les 72 hores anteriors.

En el cas dels centres i serveis d’atenció diürna per a persones amb discapacitat, es realitzaran aquests mateixos cribratges en els centres que estan integrats en residències, mentre que els no integrats no realitzaran cribratges, mantenint mesures de prevenció anteriors. Aquests centres actuaran en cas de presentació de símptomes compatibles amb SARS-COV2, procedint a la realització del diagnòstic i mesures de control. A més, el personal dels centres no ha de permetre l’entrada als visitants que presentin símptomes.