Acció Exterior i Unió Europea

ACCD

El Govern rep una delegació de Guatemala encapçalada pel màxim responsable de la vigilància dels drets humans per compartir coneixements entre Catalunya i el país centreamericà

query_builder   12 novembre 2021 13:55

event_note Nota de premsa

El Govern rep una delegació de Guatemala encapçalada pel màxim responsable de la vigilància dels drets humans per compartir coneixements entre Catalunya i el país centreamericà

El procurador de Drets Humans de Guatemala, Augusto Jordán Rodas, i la directora de programes i projectes de la Fundación de Antropología Forense de Guatemala, Nancy Valdez, han visitat Catalunya per conèixer el treball de de diversos departaments de la Generalitat en àmbits com la memòria històrica, els drets humans, la transparència, l’educació i la reinserció juvenil

El Govern de Catalunya ha rebut aquesta setmana una delegació d’autoritats de Guatemala encapçalada pel procurador dels Drets Humans guatemalenc i president de la Federació Iberoamericana d’Ombudsman, Augusto Jordán Rodas. La Procuradoria dels Drets Humans de Guatemala, que a Catalunya equivaldria a les funcions del síndic de greuges, té la missió de promoure el respecte als drets humans al país. La delegació guatemalenca ha mantingut reunions amb diversos departaments de la Generalitat de Catalunya per conèixer la feina del Govern en àmbits com la memòria històrica, els drets humans, la transparència, l’educació o la reinserció juvenil. La delegació també ha comptat amb la directora de programes i projectes de la Fundación de Antropología Forense de Guatemala, Nancy Valdez, i la directora de Cooperació i Relacions Internacionals de la Procuradoria dels Drets Humans, María Gabriela Mundo Rodríguez.

La visita s’emmarca en un projecte de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) amb la Fundación de Antropología Forense de Guatemala (FAFG). Aquesta actuació està centrada en la cerca de persones desaparegudes durant el conflicte armat intern al país i inclou entre les seves actuacions l’enfortiment de capacitats de les institucions guatemalenques i la incidència institucional. En aquest context, el Govern també ha encetat una formació a funcionaris públics guatemalencs sobre processos d’anticorrupció, victimologia i participació ciutadana.

Durant la setmana, Rodas, Valdez i Mundo han fet una sèrie de trobades amb diversos departaments i unitats del Govern.

Visita d'una delegació d'autoritats de Guatemala a Catalunya.

Guatemala, un país prioritari per a la cooperació catalana

Una de les primeres reunions de la delegació ha estat amb el director general de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, Josep Desquens, i la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual. La trobada ha servit per exposar el treball del Govern al país centreamericà i per escoltar el testimoni de Rodas i Valdez. En aquest sentit, Desquens ha explicat que “Guatemala és un país prioritari per a la política pública de cooperació catalana” i, en aquest context, el Govern finança diversos projectes. Un d’ells és el projecte de la FAFG, que és la continuïtat del suport del Govern de Catalunya a la Procuradoria dels Drets Humans de Guatemala des de 2019 per a la investigació de casos de persones desaparegudes durant el conflicte armat intern a Guatemala. L’aportació del Govern, a través de l’ACCD, és de 290.000 euros.

Visita d'una delegació d'autoritats de Guatemala a Catalunya.

La delegació guatemalenca també s’ha reunit amb la Secretària de Govern Obert del mateix Departament, Mercè Crosas; el director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració, Albert Cañigueral; i la subdirectora general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració, Olinda Anía. La trobada ha servit per compartir reptes i aprenentatges en matèria de govern obert, com ara el dret d’accés a la informació o el control i la transparència en la relació entre els grups d’interès i els alts càrrecs de l’Administració. La delegació de Guatemala també ha mostrat interès en el contingut del Codi de conducta dels alts càrrecs i personal directiu. La secretària Crosas ha posat de relleu “el valor d’obrir dades per generar coneixement col·lectiu, per tenir una ciutadania informada i que participa en el procés de la presa de decisions”, així com també “per poder prendre decisions informades en base a evidències i, en definitiva, per millorar la governança pública i la qualitat democràtica del nostre país”.

Visita d'una delegació d'autoritats de Guatemala a Catalunya.

Digitalització de l’educació

Un altre àmbit rellevant per explorar aprenentatges compartits ha estat el de l’educació. En una trobada amb el director general d’Innovació Educativa, Recerca i Cultura Digital del Departament d’Educació, Juan Cuevas, s’ha tractat l’educació en línia i el Pla Digital de Catalunya. Un interès concret de la delegació guatemalenca ha estat l’expansió dels estudis com a servei públic 100% en línia. En aquest sentit, destaca l’exemple de l’Institut Obert de Catalunya.

Cuevas ha destacat que "des del Departament hem pogut explicar la tasca que estem duent a terme per estendre un pla digital que ha de situar a Catalunya com a capdavantera en la digitalització, per tal que alumnes i docents adquireixin competències digitals per afrontar el futur amb garanties". Durant la trobada també s’ha donat a conèixer l’ús del programari lliure Moodle en l’estratègia de digitalització de l’ensenyament a Catalunya.

Visita d'una delegació d'autoritats de Guatemala a Catalunya.

Drets humans

Els representants de la Procuradoria dels Drets Humans i la Fundación de Antropología Forense de Guatemala també s’han reunit amb el director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes, Adam Majó, amb qui han intercanviat visions sobre la situació dels drets humans a Guatemala i a Catalunya. La reunió ha servit com a punt de partida per estrènyer llaços entre tots dos països.

Majó ha explicat que “hem pogut constatar que, malgrat les diferents circumstàncies, els àmbits on cal treballar per garantir els drets humans són els mateixos a Guatemala i a Catalunya: migracions, accés a la salut, violències masclistes, igualtat de tracte, presons, diversitat lingüística, llibertat sexual o memòria democràtica”. Tal com ha explicat el director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, “trobades com aquesta ens permeten insistir en el caràcter universal dels drets humans i en tot el que això implica: que els drets humans són exactament els mateixos arreu del món i que no estan del tot garantits per a ningú si no ho estan per a tothom”.

Visita d'una delegació d'autoritats de Guatemala a Catalunya.

Polítiques de memòria

En l’àmbit de la memòria històrica, la delegació s’ha pogut reunir amb diverses unitats del Departament de Justícia de la Generalitat. En una reunió amb el director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, han pogut conèixer el contingut de les polítiques de memòria del Govern. En concret, han abordat amb detall iniciatives catalanes de recuperació de la memòria i reparació, com el mapa de fosses, el Programa d’identificació genètica, i la tasca divulgativa del Memorial Democràtic.

A més, Rodas i Valdez s’han trobat amb personal tècnic de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil i han visitat el Centre Educatiu Can Llupià. En l’àmbit de l’arxivística, han pogut conèixer el Servei d'Arxius, Biblioteques i Efectes Judicials de la Direcció General de Modernització de l'Administració de la Justícia. Finalment, en l’àmbit de la medicina forense, han visitat l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya.

La delegació s’ha reunit també amb organitzacions de la societat civil catalana que treballen al país, així com amb el Síndic de Greuges de Catalunya i l’Oficina Antifrau.

La situació a Guatemala

Guatemala es troba en un context polític i social, que s'ha vist marcat per la lluita contra la corrupció i la captura gairebé total de l'Estat i les seves institucions. Com a procurador, Augusto Jordán Rodas treballa contra la corrupció i a favor de l'estat de dret, fet que li ha valgut represàlies i amenaces constants.

La Procuradoria vetlla per la defensa dels drets humans i per promoure el bon funcionament de la gestió administrativa governamental, i també pren accions institucionals en casos de justícia transicional. A causa de la crisi de la COVID-19, aquest òrgan ha fet supervisions vinculades al dret a la salut per verificar les condicions en les quals es presten els serveis per a la població.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia