Drets Socials

Drets Socials fa la rehabilitació energètica d'una promoció d'habitatges a Bellpuig

Drets Socials fa la rehabilitació energètica d'una promoció d'habitatges a Bellpuig

query_builder   12 novembre 2021 14:06

event_note Nota de premsa

Drets Socials fa la rehabilitació energètica d'una promoció d'habitatges a Bellpuig

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, del Departament de Drets Socials,  ha fet la renovació energètica mitjançant el projecte europeu 4RinEU

S'han instal·lat uns panells prefabricats multifuncionals dissenyats amb fusta per ser superposats a façanes existents que han permès reduir el temps de l’obra

La rehabilitació ha permès dotar als veïns d'una instal·lació fotovoltaica amb modalitat d'autoconsum col·lectiu 

El secretari d’Habitatge i Inclusió Social del Departament de Drets Socials, Carles Sala, juntament amb el director dels Serveis Territorials de Drets Socials de Lleida, Joan Segura, ha visitat una promoció de 15 habitatges a Bellpuig en els quals l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha fet la renovació energètica mitjançant el projecte europeu 4rinEU.

El projecte de renovació ha implementat una combinació de solucions innovadores i convencionals d'eficiència energètica per aconseguir una reducció del 60% en la demanda d'energia primària.  S'han fet servir uns panells prefabricats multifuncionals dissenyats per ser superposats a les façanes existents. Aquests panells milloren l’ aïllament i integren tecnologies actives (fotovoltaiques, unitats de ventilació mecànica i persianes motoritzades).

Aquests mòduls de gran format, tenen estructura i acabat en fusta, un material poc habitual en el nostre sector de construcció, però que té grans avantatges a nivell ambiental, ja que la fusta es regenera, deixa pocs residus en el seu procés de manufacturació i és fàcil de reciclar al final de la seva vida útil.

En aquesta promoció es va optar per una solució prefabricada perquè oferia més garanties sobre la qualitat del producte final  i permetia una execució eficient amb menys residus i  una important reducció del temps d'obra respecte a solucions més convencionals, minimitzant les molèsties als usuaris de l'edifici i als veïns de la zona.

Sala ha destacat que “aquesta rehabilitació és pionera per la utilització de la fusta en el panells, que es van construir a banda  i s’han instal·lat a les façanes en tres dies. Això ha suposat el mínim d’inconvenients per als veïns.  A més a més, s’ha posat el focus en l’eficiència energètica, que és el present i el futur en la rehabilitació d’habitatges.”

La rehabilitació ha permès dotar als veïns d'una instal·lació fotovoltaica amb modalitat d'autoconsum col·lectiu que és una instal·lació compartida on l'energia autogenerada per l'edifici es distribueix entre tots els veïns del bloc. Els possibles excedent d'energia s'injectaran a la xarxa elèctrica a canvi d'uns descomptes en la factura elèctrica dels veïns. A més, s'està monitoritzant  els apartaments renovats durant 1 any, per tal d'obtenir dades reals sobre els estalvis energètics obtinguts i sobre les millores en confort pels usuaris de l'edifici.

 

Vídeos de l’execució de l’obra

 

Vídeo 1

Vídeo 2