Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

pesca

Acció Climàtica destina 7 milions d'euros a ajudes al foment de la pesca i l'aqüicultura sostenibles

També s'han aprovat 424.550 euros en ajudes als pescadors per pal·liar l'impacte econòmic de les vedes

query_builder   17 novembre 2021 11:08

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica destina 7 milions d'euros a ajudes al foment de la pesca i l'aqüicultura sostenibles

També s'han aprovat 424.550 euros en ajudes als pescadors per pal·liar l'impacte econòmic de les vedes

Pesca
Acció Climàtica destina 7 milions d'euros a ajudes al foment de la pesca i l'aqüicultura sostenibles

La Generalitat de Catalunya ha convocat avui, en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), 4 milions d’euros, ampliables a 7 milions d’euros, destinats a inversions 2022 per fomentar la pesca i l’aqüicultura sostenibles i la comercialització i transformació dels productes pesquers. Aquests ajuts podran dinamitzar unes inversions en el sector pesquer de fins a 14 milions d’euros.

Aquesta serà la darrera convocatòria d’ajuts FEMP de mesures generals, cofinançats en un 75% per la Unió Europea i un 25% per la Generalitat de Catalunya, ja que s’espera iniciar el futur Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) l’any 2023.

S’han habilitat ajudes a 21 línies d’actuacions, adreçades als operadors de la cadena de valor dels productes pesquers, que incentivaran actuacions com ara:

  • Descarbonització del sector primari, la comercialització i la indústria pesquera
  • Inversions a bord per millorar la seguretat, les condicions de treball i el valor afegit dels productes
  • Diversificació de l’activitat pesquera i aqüícola
  • Protecció de recursos pesquers, hàbitats i xarxa Natura 2000
  • Inversions en ports pesquers i llotges
  • Inversions en la comercialització i transformació dels productes pesquers
  • Assessorament a iniciatives empresarials dels operadors de la cadena de valor
  • Promoció dels productes pesquers

Aquests ajuts contribueixen a implementar l’Estratègia marítima de Catalunya 2030 (EMC), amb iniciatives i projectes que connecten les línies estratègiques d’actuació (LEAS) de l’EMC amb la ciutadania i el territori i fomenten un desenvolupament sostenible i respectuós envers l’ús de la mar, la creació i el manteniment d’ecosistemes marins resilients, la millora de la qualitat de vida de la ciutadania i un marc de governança innovador que garanteixi l’operativitat.

222 beneficiaris dels ajuts per compensar les vedes pesqueres

La Generalitat de Catalunya també ha concedit 424.550 euros en ajuts a 222 beneficiaris per compensar les pèrdues econòmiques derivades de les vedes pesqueres realitzades durant els anys 2020-2021. Aquests ajuts estan destinats a les embarcacions de pesca de les modalitats d’arrossegament, encerclament i palangre de superfície de la flota amb port base a Catalunya.

Són ajudes cofinançades al 50% pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i  l’altre 50% a càrrec del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).

Garantir la competitivitat del sector pesquer és un dels objectius de l’Estratègia marítima de Catalunya, en el sentit de reforçar el sector pesquer com un dels puntals de l’Economia Blava del país.