Incasòl

Torre d'Ardèvol

La Generalitat inicia la restauració de la torre medieval d'Ardèvol, a Pinós

query_builder   18 novembre 2021 16:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat inicia la restauració de la torre medieval d'Ardèvol, a Pinós

  • La torre esdevindrà un punt d’atracció turística per donar a conèixer el monument i el seu entorn paisatgístic

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha iniciat les obres de restauració de la torre d’Ardèvol situada al cim d’una petita penya, a la plaça Major de l’Ardèvol al terme municipal de Pinós. La restauració possibilitarà el seu ús i es preveu que s’inclogui en les rutes turístiques de la zona degut a les vistes que oferirà de l’entorn paisatgístic així com del propi monument.

Les obres tindran un cost de 138.248 euros (IVA inclòs) dels quals la Generalitat aportarà 96.806 euros provinents del programa de l’1,5% cultural i l’Ajuntament de Pinós els 41.442 euros restants. Es basen en un projecte dels arquitectes Josep Esteve Vila  i Lourdes Verdes Pijoan i seran executades per l’empresa Solvetia en un termini de 4 mesos.

Els promotors del projecte són l’Ajuntament de Pinós, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’INCASÒL.

La torre té una superfície per planta de 34,16m² construïts, amb 5 nivells interiors, i una altura des de la cota d’accés inferior fins a la coberta de 20,43m. El gruix de les parets és de 150 cm2.

Les obres de rehabilitació i consolidació permetran resoldre les patologies estructurals existents alhora que els treballs de rehabilitació serviran per continuar adquirint coneixements sobre el monument. Es preveu restaurar les patologies estructurals generals de la torre, les parets, les esquerdes de les voltes, la coberta, els sostres interiors i les escales i la porta d’accés així com fer instal·lacions interiors.

La torre, construïda cap a mitjans del segle X,  formava part del castell de l’Ardèvol que controlava la frontera entre el Comtat d'Urgell i les terres dominades pels musulmans. Aquesta torre de planta rectangular, a principis del segle .XII va ser coberta amb una torre circular, més forta, que va caure els anys 1930.



2  

Imatges

Imatge general de la torre

Imatge general de la torre 531

Imatge de l'interior

Imatge de l'interior 306

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1276

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia