Economia i Hisenda

El conseller Giró durant la presentació dels pressupostos a LLeida

La Generalitat preveu invertir a Lleida 104,7 milions d'euros l'any 2022

query_builder   18 novembre 2021 20:02

event_note Nota de premsa

La Generalitat preveu invertir a Lleida 104,7 milions d'euros l'any 2022

  • La inversió creix un 63% respecte a l’any 2020 i la despesa per habitant se situa en els 288 euros, un 32% per sobre de la mitjana de Catalunya
  • El Canal Segarra-Garrigues, la línia Lleida-La Pobla de Segur i l’aeroport d’Alguaire són els projectes que reben les partides més elevades del pressupost
  • El conseller Giró presenta el Projecte de pressupostos de la Generalitat a Lleida davant els agents econòmics i socials de les comarques de Ponent
El conseller Giró durant la presentació dels pressupostos a LLeida

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2022 aprovat pel Govern preveu invertir 104,7 milions d’euros a Lleida, un 63% més que el pressupost de l’any 2020, i situa la inversió per habitant en 288 euros, superior a la mitjana de Catalunya en un 32%. A més, aquesta injecció de diners comportarà unes obligacions pluriennals compromeses a les comarques de Ponent de 56,9 milions d’euros per a l’any 2023.

Aquestes són les dades més destacades del Projecte de pressupostos de la Generalitat a Lleida, que ha presentat avui el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, davant els agents econòmics i socials del territori. L’acte ha comptat amb la presència del delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el director dels Serveis Territorials d’Economia i Hisenda a Lleida, Ramon Alturo, i del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

Durant la seva intervenció, el conseller ha subratllat que “aquesta vegueria representa aproximadament el 4,8% de la població de Catalunya, aporta el 5,6% del PIB del país i rep el 6,2% de la inversió territorialitzada.” “Tant de bo poguéssim dir el mateix a Catalunya pel que fa a la territorialització de les inversions de l’Estat!”, ha exclamat.

El transport i les infraestructures, “dues prioritats que no podem deixar de banda”

El gruix de la inversió es concentra en els àmbits de la transformació i millora dels regadius i de les infraestructures agràries, que ocupen un 64% del total. Segons el conseller, aquesta distribució “posa de manifest que el Govern és molt sensible a les demandes dels seus ciutadans i, en el cas de Lleida, tenim molt clar que el transport i les infraestructures són dues prioritats que no podem deixar de banda”. Així, els projectes més destacats són el Canal Segarra-Garrigues, amb una dotació de 24,6 milions, o la modernització del reg del canal de Pinyana, amb 2,5 milions; la línia Lleida-Pobla de Segur, que rebrà una injecció de 10,9 milions; i l’aeroport d’Alguaire, amb 5,2 milions d’euros. Més la gratuïtat de l’educació infantil de dos a tres anys, amb una despesa de 90 milions d’euros per al conjunt de Catalunya.

Una altra de les partides que més creix és la destinada a la conservació de carreteres, amb una inversió prevista de 13,1 milions d’euros; o les dedicades a l’àmbit de la salut, com els 4,3 milions per a l’hospital de Santa Maria o els 3,8 milions que rebrà l’hospital Arnau de Vilanova. Quant a l’educació, cal remarcar la construcció de quatre noves escoles: a Lleida, Vilagrassa, Albesa i Torrelameu; i les obres d’ampliació a sis centres: a Palau d’Anglesola, Vilanova de Bellpuig, Balaguer, Tàrrega i Guissona.

Fort creixement a les sis comarques de Ponent respecte al pressupost 2020

El conseller Giró ha volgut posar l’accent en “l’increment generalitzat” que rebran les inversions a totes les comarques, respecte al pressupost anterior. Però, sobretot, ha remarcat que “tres de les comarques dupliquen el pressupost i una, les Garrigues, gairebé el multiplica per quatre”. D’altra banda, Giró també ha defensat les partides destinades a  infraestructures i al desplegament de la fibra òptica com unes de les més destacades. “Avui no podem aspirar a mantener vius els nostres pobles i indústries locals si no disposem d’unes infraestructures digitals a l’alçada de les exigències dels ciutadans i les empreses”, ha advertit el conseller.

 

  • Les Garrigues rebrà una injecció de 12 milions d’euros, un 200% més que el 2020. Concretament, es destinaran 9 milions al canal Segarra-Garrigues, 1,4 milions a la conservació de carreteres i més de 700.000 euros al desplegament de la fibra òptica troncal entre les poblacions de les Borges Blanques i Montblanc i de Les Borges a Sant Martí de Riucorb. També s’ha previst dedicar més de 400.000 euros a les obres de l’arxiu comarcal de les Garrigues.
  • La dotació per a la Noguera serà de 17,8 milions, un 102% més que el 2020. Destaquen els 6,2 milions per a la línia Lleida-La Pobla; els 5,5 milions per a la conservació de carreteres, dels quals cal subratllar el condicionament del pas de Comiols; els 3,9 milions per a les obres del Canal Segarra-Garrigues; o l’ampliació de l’escola Mont-roig de Balaguer i la construcció de les noves escoles d’Albesa i de Torrelameu.
  • En el cas del Pla d’Urgell, la inversió augmenta un 150% respecte al 2020 i se situa en 6,5 milions d’euros, que es tradueixen en 3,1 milions per a la conservació de carreteres, 1,3 milions per a la depuradora de Bell-lloc d’Urgell, la construcció de la nova comissaria dels Mossos a Mollerussa i les obres d’ampliació de les escoles de Palau d’Anglesola i de Vilanova de Bellpuig.
  • La Segarra veurà augmentada la inversió respecte al 2020 en un 182%, amb 8,2 milions de pressupost, pel canal Segarra-Garrigues (3,8 milions), material ferroviari i manteniment de carreteres (3 milions), obres al museu de Guissona (500.000 euros) i inversions en dues escoles i en plantes de sanejament d’aigües.
  • La inversió prevista al Segrià s’incrementa un 30% i se situa en 49,8 milions d’euros que es destinaran a regadius (7,8 milions), l’aeroport d’Alguaire (5,2 milions), la línia Lleida-La Pobla (4,7 milions), la construcció de la nova escola Pinyana (2,5 milions) i obres a l’hospital de Santa Maria (4,3 milions) i a l’Arnau de Vilanova (3,8 milions).
  • Finalment, l’Urgell rebrà 10,4 milions d’inversió (un 31% més), per al canal Segarra-Garrigues (4 M); material ferroviari i manteniment de carreteres (3,2 M); la construcció de l’escola Ramon Perelló-Zer Guicivervi, a Vilagrassa; i l’ampliació de l’institut Alfons Costafreda, de Tàrrega.

 

Lleida, un paper essencial en la recuperació

Per la seva banda, el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, ha remarcat que “Lleida vol tenir un paper essencial en la recuperació de la postpandèmia”. En aquest sentit, ha afegit que “els pressupostos han de ser una oportunitat per afrontar els nostres reptes, com per exemple el sector agroalimentari, que compta amb una gran capacitat d’arrelament i de vertebració del territori”.

Solé també s’ha referit al sector digital, “on Lleida representa un referent de país, i on necessitem de les infraestructures per tirar endavant aquesta indústria. I d’igual forma tenim una universitat de referència, que necessita el recolzament del Govern de la Generalitat”.

Uns pressupostos per a la reactivació social i econòmica

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 és el principal instrument del Govern per impulsar la reactivació social i econòmica de  Catalunya després de la crisi derivada de la Covid-19. Amb aquest objectiu, els comptes preveuen un increment excepcional de la despesa pública, que assoleix un valor rècord de 38.139 M€, 5.618 M€ més (17,3%) que en el darrer pressupost aprovat (2020). Aquest augment dels recursos ha estat possible gràcies a l’aportació dels Fons Next Generation, que el 2022 ascendeixen a 2.142 M€.

Per àmbits, la despesa social concentra el 74,6% dels recursos totals, i els departaments que més incrementen la seva dotació són Salut (11.171 M€, 1.456 M€ més), Educació (6.681 M€, 1.009 M€ més) i Drets Socials (3.969 M€, 905 M€ més). Entre els trets més destacats dels comptes destaca el seu caràcter fortament inversor, fins al punt que la inversió del conjunt del sector públic s’enfila fins als 3.951 M € i gairebé dobla la pressupostada el 2020 (2.012 M€).

3  

Imatges

Fotografia del conseller Giró durant la presentació (1)

Fotografia del conseller Giró durant la presentació (1) 80

Fotografia del conseller Giró durant la presentació (2)

Fotografia del conseller Giró durant la presentació (2) 79

Fotografia del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, durant la presentació

Fotografia del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, durant la presentació 108

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia