Agència Catalana de l'Aigua

Interior d'una planta d'osmosi.

L'ACA destina 4,1 MEUR a través de 26 ajuts per a potenciar l'ús de l'aigua regenerada per a usos municipals

query_builder   22 novembre 2021 10:15

event_note Nota de premsa

L'ACA destina 4,1 MEUR a través de 26 ajuts per a potenciar l'ús de l'aigua regenerada per a usos municipals

  • Aquestes subvencions serviran per a potenciar usos com el reg de jardins, la neteja de carrers i la recàrrega d’aqüífers

  • Destaquen les subvencions a projectes com la impulsió d’aigua regenerada des de la depuradora de Sant Pau de Riu Sec de Sabadell (1MEUR), l’ampliació de la xarxa de distribució d’aigua no potable al municipi del Prat de Llobregat (496.000 euros) i la construcció d’una planta pilot a Roses per a la recàrrega d’aqüífers (300.000 euros), entre d’altres

  • Actualment es reutilitzen prop de 40 hm3 d’aigua regenerada i, per als propers 4 anys, es preveu triplicar aquesta xifra, arribant als prop de 100 hm3/any
Interior d'una planta d'osmosi.
Interior d'una planta d'osmosi.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha resolt la convocatòria destinada a l’atorgament d’ajuts per a potenciar l’ús de l’aigua regenerada per a usos locals. En total s’han atorgat un total de 26 subvencions, amb un import global de 4,1 milions d’euros.

Els ajuts, que en la seva pràctica totalitat, suposen el 80% del total de l’actuació plantejada, serviran per a potenciar l’ús de l’aigua regenerada per a usos municipals, com el reg de jardins i la neteja de carrers, la recàrrega d’aqüífers, així com ampliacions de sistemes de tractament terciaris que estan actualment en funcionament. El llistat de les actuacions subvencionades es pot consultar a través del document en Excel que acompanya aquesta nota de premsa, o bé consultant directament la resolució d’atorgament.

Entre els projectes més destacats subvencionats hi ha la impulsió d’aigua regenerada des de la depuradora de Sant Pau de Riu Sec de Sabadell (1 MEUR), l’ampliació de la xarxa de distribució d’aigua no potable al municipi del Prat de Llobregat (496.000 euros) i la construcció d’una planta pilot a Roses per a la recàrrega d’aqüífers (300.000 euros), entre d’altres.

Per demarcacions, 21 dels ajuts beneficiaran a les comarques de Barcelona (3,6 MEUR), dos a la de Girona (482.000 euros), 2 a la de Tarragona (23.000 euros) i una a la de Lleida (12.000 euros).

Triplicar l’ús de l’aigua regenerada

L’aigua regenerada és el recurs que s’obté a l’aplicar un tractament més avançat (a través del que es coneix com terciari o Estació Regeneradors d’Aigua) a l’aigua ja depurada. Aquest recurs es destina per a usos no consumptius, com el reg agrícola i els usos ambientals, industrials i lúdics. Actualment, a Catalunya es produeixen, anualment, prop de 40 hm3 d’aigua regenerada i, en un període d’uns 4 anys, es preveu triplicar aquesta xifra, arribant als 100 hm3 d’aigua regenerada.

Pel que fa al proper cicle de planificació 2022-2027 (actualment en informació pública), en matèria de reutilització, el pla contempla més de 40 actuacions mitjançant una inversió de 119 milions d’euros.  

2  

Imatges

Foto. Interior d'una planta d'osmosi.

Foto. Interior d'una planta d'osmosi. 280

Gràfica. Evolució de la producció d'aigua regenerada. Període 2005 a 2020.

Gràfica. Evolució de la producció d'aigua regenerada. Període 2005 a 2020. 111

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 179

Llistat dels ajuts atorgats.

Llistat dels ajuts atorgats.
XLSX | 12

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia