Protecció Civil

Pluges intenses

Protecció Civil de la Generalitat activa les alertes dels plans INUNCAT i VENTCAT per un episodi de mal temps a partir del vespre i fins dimecres

query_builder   22 novembre 2021 13:05

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa les alertes dels plans INUNCAT i VENTCAT per un episodi de mal temps a partir del vespre i fins dimecres

  • L’episodi de xàfecs intensos començarà al vespre d’avui a la meitat sud de Catalunya i s’estendrà cap al nord amb  el pas de les hores
  • El vent serà generalitzat demà, però afectarà amb especial intensitat Barcelona i la Catalunya Central
  • Es preveu fort onatge a tot el litoral demà dimarts
  • Retireu de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent
  • Allunyeu-vos dels marges de rius, rieres, torrents i de zones inundables en general
  • Extremeu les precaucions en la mobilitat a les zones afectades pel mal temps i eviteu desplaçaments innecessaris
  • No us acosteu a espigons i esculleres a veure trencar les onades

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT i l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per un episodi de mal temps que ha de començar aquest vespre.

Pel que fa al vent, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir de mitjanit d'avui i fins demà dimarts a darrera hora bufarà vent de component est amb ratxes màximes que poden superar els 72 km/h de manera generalitzada al territori i amb especial intensitat a comarques de la Catalunya Central i de Barcelona.

Quant a les pluges, l’SMC preveu un episodi de xàfecs intensos a partir d'aquest vespre i durant tot el dia de demà que podran superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts i anar acompanyats localment de tempesta. Les pluges començaran a descarregar inicialment al terç sud de Catalunya i s’estendran a gairebé tot el territori, amb especial intensitat a litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona i comarques de l'Ebre. També s'espera acumulació molt important de pluja al terç sud de Catalunya, amb nivells que poden superar el llindar de 240 l/m2 en 24 hores.

Pel que fa a l'estat de la mar, hi haurà maregassa (onades superiors als 2,5 m) a tot el litoral a partir de la mitjanit d'avui i fins dimecres al vespre, amb notable mar de fons de component est.

Consells davant fortes ventades

Davant d’aquesta previsió, caldrà extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d'àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades.

Es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques i, si no es pot garantir la seva subjecció, és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit. En general es recomana evitar aquells desplaçaments que no siguin imprescindibles.

Alerta INUNCAT acumulació de pluges i fort onatge

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar l’avís de pluges intenses i d’acumulació de pluja a tots els municipis afectats.

Als municipis, es demana que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables, així com també preveure espais d’acollida per si fos necessari. Cal retirar amb antelació els vehicles de rieres o punts subterranis inundables perquè poden dificultar el drenatge i agreujar les inundacions.

En termes generals, es recomana reduir al màxim la mobilitat i en tot cas, extremar la precaució en els desplaçaments, i també evitar al màxim les activitats a l’aire lliure durant les hores en què es preveuen les pluges més intenses.

Cal evitar creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant.

Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades, els aiguats i el fort onatge.

Es recomana prestar atenció a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.