Protecció Civil

Jornada RECIPE

Protecció Civil organitza unes jornades per difondre les conclusions del projecte europeu RECIPE per la millora de les capacitats de protecció civil davant el canvi climàtic

query_builder   23 novembre 2021 12:49

event_note Nota de premsa

Protecció Civil organitza unes jornades per difondre les conclusions del projecte europeu RECIPE per la millora de les capacitats de protecció civil davant el canvi climàtic

Imatge de la jornada RECIPE

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha organitzat avui dimarts i també dijous unes jornades de difusió de les conclusions del projecte europeu RECIPE vinculat al canvi climàtic a través de l’estudi de l’increment dels riscos naturals, posant de manifest la necessitat de Protecció Civil de fer front a aquest increment dels riscos i les emergències degut al canvi climàtic.

Les jornades han estat organitzades pel Servei de Gestió del Risc i Planificació de la Direcció General de Protecció Civil amb l’objectiu d’explicar els treballs desenvolupats en el projecte RECIPE i, sobretot, donar a conèixer els principals resultats que poden contribuir a millorar la gestió de les emergències i a reduir el risc per la disminució dels danys presents i futurs en els episodis afectats pel canvi climàtic. Els escenaris de risc i emergència previstos per efecte del canvi climàtic, i que ja ens afecten actualment, suposen un repte per les capacitats del sistema de protecció civil i fan necessari un reforç de les capacitats. Aquest reforç passa per reforçar la presa de decisions en totes les fases de gestió del risc i de l’emergència, però sobretot de les fases preventives, amb una major coordinació del sistema de protecció civil i més capacitació de la ciutadania pel que fa a les mesures d’autoprotecció davant escenaris on la resposta del sistema pot quedar condicionada.

La jornada d’avui ha estat destinada a l’àmbit local (alcaldes i alcaldesses, personal tècnic municipal, consells comarcals, diputacions,...) mentre que la del proper dijous estarà dedicada a les agències responsables de la gestió del perill, cossos operatius i altres comunitats autònomes. Avui han assistit més d’un centenar de persones, especialment tècnics de protecció civil municipal i altres representants del món local.

La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha inaugurat les jornades i entre els ponents han participat personal tècnic de la DGPC; del Centro Internazionale in Monitoraggio Ambientale Fondazione (CIME, Itàlia); de la Fundació d’ecologia del foc i gestió d’incendis Pau Costa; del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC); de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); i de l’Instituto Superior de Agronomia (ISA, Portugal).

 

MÉS RECURSOS, MÉS SISTEMA I MÉS CIUTADANIA

A la jornada d’avui s’ha exposat que la major part de les necessitats de protecció civil per fer front a aquests escenaris de canvi climàtic que ja ens afecten cauen dins del camp de la prevenció, en especial en l’anàlisi del risc, en la planificació i en el grau de consciència dels ciutadans sobre els riscos que els afecten i sobre la manera de com afrontar-los. En aquests àmbits és crític reforçar el paper de la protecció civil en el planejament del territori i l’urbanisme. També cal millorar la comunicació amb la població per fomentar l’autoresponsabilitat, la capacitat d’autoprotecció i la resiliència, però també per rebre informació en sentit invers dels ciutadans, que han de poden comunicar incidents i necessitats urgents. En aquest sentit els telèfons intel·ligents seran una bona eina que també permetrà avisar els ciutadans en situació de perill potencial. Un dels aspectes més repetits entre la detecció de necessitats de millora ha estat una major col·laboració i coordinació entre els organismes involucrats en la gestió del risc per millorar la capacitat del sistema de protecció civil per abordar les emergències complexes que es preveuen per efecte del canvi climàtic.

Durant la jornada també s’ha destacat que els impactes previstos del canvi climàtic sobre els incendis forestals indiquen que s’espera un major nombre d’incendis, una temporada d’incendis més llarga, més incendis d’alta intensitat i un augment de la superfície cremada. També s’esperen més incendis fora de la temporada d’estiu i un augment dels dies amb risc d’incendis.

Respecte les inundacions, tot apunta a un canvi en la freqüència en les precipitacions extremes amb un augment de les precipitacions en intervals de temps més reduïts. Un dels resultats serà l’augment de la precipitació màxima diària i de les intensitats i que les inundacions a la costa, fins ara relativament poc freqüents, esdevinguessin quasi anuals.

 

PROJECTE RECIPE

Els objectius del projecte han estat desenvolupar eines i recomanacions per reforçar tant els serveis de protecció civil com els serveis d’emergència en la gestió de les emergències i la planificació dels riscos naturals, en el context dels nous escenaris que pot comportar el canvi climàtic.

Un dels aspectes que el projecte ha abordat és la importància de la interacció entre diferents riscos i la simultaneïtat de riscos (episodis multirisc), fenòmens que fan augmentar les dificultats durant la gestió de l’emergència. Finalment, el projecte ha ofert una visió integral de la gestió dels riscos, tenint en compte no només la gestió de l’emergència durant la fase de resposta, sinó des de la prevenció fins a la recuperació.

El projecte RECIPE ha tingut dos anys de durada (del gener de 2020 a novembre de 2021), i ha estat subvencionat pel Mecanisme de Protecció Civil de la UE, amb la participació de vuit institucions de cinc països (Espanya, Alemanya, Àustria, Itàlia i Portugal). La coordinació del projecte ha anat a càrrec del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).