Salut

Nova unitat

El conseller de Salut inaugura un nou espai polivalent transformable en UCI a Althaia

query_builder   24 novembre 2021 17:54

event_note Nota de premsa

El conseller de Salut inaugura un nou espai polivalent transformable en UCI a Althaia

  • El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, inaugura un nou espai a Althaia que per la seva versatilitat permet ampliar la capacitat assistencial de l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa, dotant-lo amb 8 nous llits de crítics
  • Les obres de remodelació i l’equipament de l’espai han suposat una inversió de més d’un milió d’euros, finançat el Servei Català de la Salut, per fer front a la crisi sanitària de la covid-19
  • En la seva visita a la RSCC, el conseller es reuneix amb professionals de primària dels CAP Bages i Sant Vicenç de Castellet, gestionats per l’ICS
Nova unitat polivalent

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha inaugurat avui dimecres un nou espai polivalent a l’hospital Sant Joan de Déu. Un espai que ocupa 343 metres quadrats, ubicat a la planta 0 en una àrea que s’ha remodelat completament. El nou espai funcionarà normalment com a Hospital de Dia Mèdic i Unitat de Transició però quan la situació ho requereixi es podrà convertir de manera ràpida i àgil amb una àrea de crítics amb totes les prestacions d’aïllament, seguretat i també de confort, tant per als pacients com per als professionals.

El conseller ha destacat que la intervenció en aquest espai “ens permet ampliar la capacitat assistencial del centre amb 8 nous llits de crítics i fer front a diferents necessitats amb millors condicions. És versàtil, multifuncional i adaptable. Si alguna cosa hem après de la pandèmia de la covid-19 és, precisament, que hem de tenir capacitat d’adaptació”.

El nou espai és un total de 8 boxes dissenyats tenint en compte uns requeriments de multifuncionalitat, immediatesa, seguretat i exigència ambiental per adaptar-se a diferents usos, segons unes necessitats, actuals i futures, que són canviants durant els diferents períodes de l’any.

Nova unitat polivalent

Ideats per a donar resposta a diferents necessitats

Les habitacions disposen de la instal·lació per a monitoratge no invasiu i invasiu, respiradors, bombes d’infusió i central de monitoratge. La nova zona s’ha dissenyat amb la tecnologia necessària per facilitar la conversió d’una activitat a una altra de manera ràpida, àgil i fàcil. Això és possible gràcies a un sistema que regula tota la climatització, passant de pressió negativa a pressió positiva dins de l’habitació i, per tant, s’adapta segons el tipus de pacient, incloent infecciosos i immunodeprimits. A més, s’han instal·lat de 2 portes automàtiques programables que permeten compartimentar l’espai, garantint que quedi completament sectoritzat com a UCI i separat de la resta de l’Hospital de Dia.

En situació de normalitat, 4 de les 8 habitacions es converteixen en 8 punts d’atenció per realitzar activitat pròpia d’hospital de dia. Cal tenir en compte que les noves prestacions d’aïllament i pressió negativa de les habitacions permeten donar una millor resposta a determinades necessitats i incrementar la seguretat per a realitzar diferents tractaments ambulatoris. És el cas, per exemple, de l’administració de fàrmacs inhalats en nebulitzacions, la fisioteràpia respiratòria o el test de l’alè per al diagnòstic d’intoleràncies, tècniques en que el malalt no pot dur mascareta i en el que es generen aerosols.

Amb els nous espais, l’hospital també està més ben dotat per a l’atenció del malalt crònic complex. I és que les altres 4 habitacions ja funcionen com a Unitat de Transició on s’hi poden atendre fins a 8 pacients fràgils, 2 en cada habitació, en unes condicions més adequades, augmentant el seu benestar, seguretat i intimitat.

L’UCI d’Althaia comptava, fins ara, amb 16 llits de crítics i semicrítics, ampliables a 20 en cas que fos necessari, com s’ha requerit en molts moments de la pandèmia de la covid-19. Ara s’hi sumen 8 llits que s’activaran com a crítics en cas de necessitat.

Visita al CAP Bages

Visita i reunió amb professionals de primària

El conseller de Salut també ha visitat el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Manresa, situat a la planta baixa del CAP Bages, i que des de febrer del 2020 és obert les 24 hores tots els dies de la setmana, amb servei de radiologia i analítiques inclòs. El CUAP s’ha consolidat com un segon servei d’urgències a la ciutat per atendre patologies de gravetat lleu o moderada i de gener a octubre d’aquest any ja ha fet un total de 59.855 visites. El conseller s’ha reunit amb la direcció de l’Institut Català de la salut (ICS) a la Catalunya Central i professionals de l’equip del CAP Bages per conèixer de primera mà la situació assistencial de l’atenció primària en aquests moments.

Tot seguit, Argimon s’ha desplaçat a Sant Vicenç de Castellet, on ha tingut una trobada  amb l’equip de professionals del Centre d’Atenció Primària, un dels centres de tot Catalunya que destaca pels seus indicadors d’accessibilitat, la qual cosa garanteix una resolució amb poc temps d’espera de les demandes dels usuaris.

3  

Imatges

Nova unitat polivalent (1)

Nova unitat polivalent (1) 5399

Nova unitat polivalent (2)

Nova unitat polivalent (2) 5962

Visita CAP Bages

Visita CAP Bages 65

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia