Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Moment de la presentació

Setmana Europea de Prevenció de Residus

L'ARC aposta per la reutilització amb iniciatives com la recollida d'objectes a domicili de la Mancomunitat La Plana i Areté

query_builder   25 novembre 2021 12:38

event_note Nota de premsa

Setmana Europea de Prevenció de Residus

L'ARC aposta per la reutilització amb iniciatives com la recollida d'objectes a domicili de la Mancomunitat La Plana i Areté

  • L’adequació de la deixalleria de la Mancomunitat per afavorir la reutilització i el nou servei de recollida a domicili es posen en marxa gràcies al suport de l’Agència de Residus de Catalunya

 

  • El servei de recollida “Areté Reutilitza” promou la inserció laboral en salut mental
Moment de la presentació

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha explicat aquest dijous a Malla (Osona), durant la presentació del projecte “Areté Reutilitza”, promogut per La Mancomunitat La Plana i la Fundació Areté, que “les deixalleries han de fer un pas més, deixar de ser només un indret on desfer-se d’allò que ja no volem, sinó que han de prendre protagonisme en facilitar a la ciutadania la reutilització d’objectes quotidians”. En la presentació hi han participat el president de la Mancomunitat La Plana, Ferran Teixidó, la gerent de la Fundació Areté, Mercè Genero, i el president de la Fundació, Pere Medina, que ha remarcat que “amb la recollida a domicili es prioritza un model innovador que fomenta la reutilització per sobre d’altres vies de gestió de residus, afavorint així l’economia circular”.

Economia social i circular

L’ARC, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha destinat 66.697 euros a aquest nou projecte de reutilització de mobles i altres objectes de la llar. D’aquests, 12.182 euros corresponen a la millora de l’organització de la deixalleria de la Mancomunitat La Plana, per prioritzar la reutilització dels objectes que hi arriben. Els altres 54.515 euros s’han destinat a oferir a la ciutadania un servei de recollida a domicili de mobles i altres objectes de la llar amb potencial de reutilització. El nou servei el portarà a terme la Fundació Areté, amb l’objectiu de generar llocs de treball per a persones amb problemes de salut mental i addiccions.

La posada en marxa d’aquesta iniciativa s’emmarca en la Setmana Europea de Prevenció de Residus, la tretzena que se celebra a Catalunya.

Recollida a 13 municipis

El servei de recollida a domicili “Areté Reutilitza” s’implantarà en aquesta primera fase en els municipis de La Mancomunitat La Plana: Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona, Viladrau i l’EMD Sant Miquel de Balenyà. Posteriorment, la voluntat és que s’ampliï a la resta de municipis de la comarca.

La ciutadania disposarà d’un servei d’atenció telefònica (621230714) on podrà fer la petició de recollida dels objectes, que poden ser mobles, parament de la llar, bicicletes, llibres, mobiliari infantil i altres articles de la llar. Un cop s’hagin recollit, es prepararan per la seva reutilització i se’ls donarà sortida a través de les botigues AretéSegonaMà. Tant la recollida com la preparació, el condicionament o la transformació dels mobles i d’altres objectes aniran a càrrec de persones contractades per Areté.

Nou Pla d’acció

Peraire, aprofitant que avui és el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, ha volgut posar de relleu, durant l’acte, que “el sector del residus és encara un sector molt masculinitzat i masclista, i hem d'aconseguir obrir-lo a la presència de més dones”. D’altra banda, ha felicitat la iniciativa, assegurant que “projectes com aquest valoritzen els materials i donen prestigi a la reparació, la reutilització i el consum de productes de segona mà.” I és que, des de 2011, a Catalunya s’està treballant en estratègies de foment de la reparació i la reutilització, amb diferents lleis, decrets i programes, a més de campanyes de comunicació. La nova Llei de Residus que es preveu que es pugui aprovar a principis de 2023, inclourà mesures de foment de reparació i reutilització, com ara el suport a centres i xarxes autoritzats per a la recollida i reutilització de productes o la promoció de la creació de centres de reutilització de titularitat pública.

L’ARC participa en el projecte europeu Subtract, que té per objectiu millorar el funcionament de les pimes dedicades a la reutilització i a la preparació per a la reutilització. El gener de 2022 es presentarà, fruit d’aquesta col·laboració, un Pla d’acció per a la competitivitat dels centres de reutilització a Catalunya.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 178

Foto 2

Foto 2 188

Foto 3

Foto 3 249