President

fotografia

El Govern de la Generalitat commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones

query_builder   25 novembre 2021 17:28

event_note Nota de premsa

El Govern de la Generalitat commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones

  • L’acte que, ha encapçalat el president Aragonès, ha recordat les víctimes i supervivents de les violències masclistes
El president Aragonès ha encapçalat l'acte commemoratiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones
El president Aragonès ha encapçalat l'acte commemoratiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones (foto: Rubén Moreno)
El Govern de la Generalitat ha commemorat aquest matí el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones amb un acte institucional a les Cotxeres del Palau de la Generalitat. L’esdeveniment, que ha encapçalat el president de la Generalitat, Pere Aragonés Garcia, ha comptat amb la presència dels consellers i conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà; d’Economia i Hisenda, Jaume Giró; d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge; de Salut, Josep Maria Argimon; d’Interior, Joan Ignasi Elena; de Drets Socials, Violant Cervera; i de Justícia, Lourdes Ciuró, així com el secretari de Govern, Xavier Bernadí. També hi han assistit la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre d’altres representants institucionals.

L’acte s’ha iniciat amb la benvinguda de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja Pérez. En la seva intervenció, Plaja ha recordat que el 25 de novembre és un homenatge a les germanes Mirabal –Minerva, Pàtria i Maria Teresa –, dones activistes que van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo el 25 de Novembre de 1960 a la República Dominicana. Tot seguit, la portaveu del Govern ha donat pas al minut de silenci en record de totes les dones víctimes de violències masclistes.

 

Manifest en motiu del 25N

L’advocada penalista, Laia Serra Perelló, ha estat l’encarregada de llegir el manifest institucional. En la seva intervenció, Serra ha posat en valor el nou marc legal establert per la Llei 17/2020, del 22 de desembre, que modifica i amplia la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, i que reconeix la diversitat de formes de violència, com la institucional, la digital i l’obstètrica, així com nous àmbits on es produeixen aquests violències, com la vida política i l'esfera pública, i l’institucional.

El manifest, signat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Govern espanyol, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, així com l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, ha condemnat taxativament les violències sexuals. “No podem continuar consentint que les dones visquin amb por, amb la llibertat coartada per l’amenaça d’unes agressions sexuals que ja haurien d’estar desterrades d’una societat democràtica i lliure”, ha llegit Serra. La incorporació per primer cop a la llei 17/2020 del concepte de consentiment sexual, entès com la voluntat expressa, emmarcada en la llibertat sexual i en la dignitat personal, que dona pas a l’exercici de pràctiques sexuals i l’avala, és un avenç en la lluita per eradicar les violències sexuals.

El manifest també ha fet èmfasi en el paper clau que juguen els homes a l’hora d’eradicar totes les expressions de violència masclista. “Està en mans de totes les persones que formem aquesta societat la dignitat d’extingir el patriarcat i la seva ideologia masclista. No podem oblidar que cal activar i connectar el sentiment de responsabilitat en els homes, perquè de manera individual i col·lectiva assenyalin les conductes i actituds masclistes pròpies i dels seus iguals, i se n’allunyin”, ha afirmat Serra.

En la seva intervenció, la penalista Laia Serra ha ressaltat el suport a les supervivents, amb “les accions que constitueixen una font de suport i resiliència per a les supervivents, les que demostren compromís, implicació, coratge i ètica, i les que acompanyen des de l’autodeterminació i que fan sentir les supervivents que ‘no estan soles’, abans, durant i després de qualsevol agressió masclista”.

Totes les institucions, a través del manifest llegit per Serra, han reivindicat estendre la cultura dels afectes i les cures a totes les esferes, per tal de constituir “vincles segurs, respectuosos i amorosos, en tots els àmbits de les nostres vides”, a través d’aliances i complicitats per arribar a “construir un teixit comunitari i una xarxa de recursos que siguin font de salut i qualitat de vida per a totes les dones i tots els col·lectius oprimits d’aquesta societat”.

L’acte institucional ha finalitzat amb l’actuació del col·lectiu La Cicatriz.

1  

Imatges

El president Aragonès ha encapçalat l'acte commemoratiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones

El president Aragonès ha encapçalat l'acte commemoratiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones 133

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia