Empresa i Treball

Els consellers durant la seva visita a l'INS Pere Martell

El Govern presenta la campanya institucional del nou servei d'Acreditació de competències professionals

query_builder   26 novembre 2021 13:57

event_note Nota de premsa

El Govern presenta la campanya institucional del nou servei d'Acreditació de competències professionals

  • El Govern impulsa un servei regular i estable d’acreditació de competències professionals, mitjançant l’Agència FPCAT, per tal que la ciutadania pugui adreçar-s'hi durant tot l’any
  • Gonzàlez-Cambray: “Aquesta campanya respon al compromís de legislatura d’impulsar i consolidar el model de formació i qualificació professional del país”
  • Torrent i Ramió: “Hem de saber aprofitar el talent i les competències professionals de les persones treballadores, les que tenen un lloc de feina i les que es troben a l’atur, a les quals hem d’aconseguir reincorporar al món laboral”
Els consellers durant la seva visita a l'INS Pere Martell
Els consellers durant la seva visita a l'INS Pere Martell

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han presentat avui en roda de premsa la nova campanya de publicitat institucional sobre el nou servei d’Acreditació de competències professionals, que el Govern posarà en marxa el 2022, mitjançant l’Agència FPCAT.

Aquest nou servei permet a les persones acreditar competències professionals adquirides per via de l’experiència laboral o de formació no reconeguda, i aconseguir així una certificació oficial de competències incloses en els títols de formació professional i en els certificats de professionalitat que s’ofereixen a Catalunya.

El conseller Torrent ha apuntat que el món laboral “cada cop més demana formació especialitzada, que exigeix a les persones treballadores que adquireixin noves capacitats i s’adaptin a nous entorns laborals”. En aquest sentit, ha precisat: "Ens trobem sovint que persones que han obtingut aquestes competències per mitjà de l’experiència o de formació no formal, no compten amb un títol formatiu que ho avali i els faciliti la seva reincorporació o la seva promoció professional. Un fet que repercuteix en la gestió dels recursos humans de les empreses, i fa menys eficient l’adequació de l’oferta i demanda de perfils professionals".

El conseller Gonzàlez-Cambray, per la seva banda, ha explicat que “aquest servei permetrà a les persones treballadores en actiu, o aturades, acreditar l’experiència laboral o formació no reconeguda i aconseguir una certificació oficial de les seves competències professionals”. Ha destacat que “la campanya vol arribar a un públic ampli, sobretot a les persones treballadores que no han pogut formar-se, però que són competents i porten temps exercint la seva feina. És un autèntic trampolí perquè professionals en atur o sense formació facin el salt al mercat laboral o es reenganxin a la formació”.

El titular d’Educació ha explicat que aquesta campanya, que implica diversos departaments, respon al “compromís de legislatura d’impulsar i consolidar el model de formació i qualificació professional del país”. Des del punt de vista del Departament d’Educació, ha afegit, “és una eina que pot possibilitar la reordenació de la formació professional”. En aquest sentit, ha recordat que “volem que aquesta sigui –i serà– la legislatura de l’FP”. “L’FP està sent cada cop més la primera opció de molts joves i també de molts adults que volen reorientar la seva carrera professional. Això, lluny de ser un problema, és un èxit de país. Un èxit que hem de saber gestionar”, ha conclòs el conseller.

El titular d’Empresa i Treball ha avançat que “amb aquest servei, dotat pel 2022 amb 17,3 milions d'euros, la previsió és passar progressivament de les 20.000 acreditacions que s’havien atorgat durant els darrers 10 anys, a les 20.000 acreditacions anuals. És a dir, multiplicar per 10 el nombre de persones que es podran beneficiar d’aquesta eina i aconseguir una certificació oficial de les seves competències professionals”.

Fins ara, l’Institut Català de Qualificacions Professionals conjuntament amb els centres de formació professional i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i anteriorment el SOC, havien gestionat aquest procés d’acreditació per mitjà de convocatòries periòdiques. Ara, l’Agència FPCAT oferirà un servei regular i estable d’acreditació de competències obert a la ciutadania els 365 dies de l’any.

L’acte ha comptat amb la presència del president executiu de l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, Fabian Mohedano Morales, que impulsa aquest nou servei. L’Agència FPCAT és un nou organisme autònom, adscrit al Departament de la Presidència, que impulsa i coordina el conjunt d’iniciatives de formació i qualificació professionals al llarg de la vida. Aquest organisme ret comptes a la Comissió Rectora del Sistema FPCAT on estan representats els departaments competents en matèria de formació professional, les organitzacions sindicals i patronals més representatives de Catalunya a tots els efectes de concertació social.

El procediment d’acreditació

Per accedir a aquest procediment –sense cost econòmic per a la persona usuària- no és necessària cap preparació prèvia ni fer cap examen. El procés consta de tres fases, on la persona interessada només haurà de mostrar el que ha après amb la seva experiència professional o formació no reconeguda:

· Fase 1. Assessorament. S’acompanya a la persona usuària per ajudar a identificar les competències professionals que ha adquirit mitjançant l’experiència laboral o la formació no reconeguda oficialment i recopilar la documentació necessària.

· Fase 2. Demostració. Es comproven els coneixements adquirits a partir d’una entrevista, i si escau, mitjançant l’observació en el lloc de treball o una simulació pràctica.

· Fase 3. Certificació. Es lliura la certificació oficial que reconeix les competències professionals i es proposa a la persona usuària un itinerari formatiu per tal de completar la seva formació.

Aquests processos d’acreditació faciliten a les persones el seu desenvolupament professional millorant el currículum i incrementant les possibilitats de trobar feina.

Per a les empreses, ofereixen la possibilitat de comptar amb professionals qualificats per desenvolupar una feina de qualitat atès que tenen certificades les seves competències per exercir una determinada professió.

Es tracta sens dubte d’una política pública rellevant per poder transformar i millorar l’estructura de qualificació professional a Catalunya.

3  

Imatges

Els consellers durant la seva visita a l'INS Pere Martell

Els consellers durant la seva visita a l'INS Pere Martell 7729

El conseller Torrent i Ramió

El conseller Torrent i Ramió 8004

El conseller González-Cambray

El conseller González-Cambray 7912