Administració i Funció Pública

ED

El Decret d'Administració digital de la Generalitat, premiat com a norma innovadora

query_builder   26 novembre 2021 15:47

event_note Nota de premsa

El Decret d'Administració digital de la Generalitat, premiat com a norma innovadora

El decret regula i ordena el model d’Administració digital de la Generalitat, que es fonamenta en quatre pilars: persones, dades, processos i tecnologia

ED

El Decret d’Administració digital de la Generalitat ha estat reconegut com la millor adaptació a les normatives d’administració electrònica pels premis del Congrés Nacional d’Innovació i Serveis Públics (CNIS). Aquests guardons distingeixen la innovació a les administracions públiques de l’estat espanyol.

El premi l’han recollit la directora general d’Administració Digital, Núria Espuny Salvadó, i Ruth Molina Chércoles, experta en Polítiques de Govern electrònic, durant la cloenda del XI Congrés Nacional d’Innovació i Serveis Públics, celebrat a Madrid el 25 i 26 de novembre.

Segons Núria Espuny Salvadó, el decret d’Administració digital és fruit de “la intel·ligència col·lectiva i el treball transversal, multidisciplinar i de cocreació amb tots els òrgans implicats en el desplegament de l'administració digital”. En aquest sentit, ha volgut agrair la feina de totes les persones i els equips que han col·laborat, tant en l’etapa anterior, com en l’actual, per dotat l’Administració de la Generalitat d’aquesta norma pionera, que és l’instrument clau per desplegar i vertebrar una nova manera de prestar serveis públics i un canvi del model de relació amb la ciutadania, de forma digital i innovadora.

El decret d’Administració digital, aprovat l’agost de 2020, regula i ordena el desplegament del model d’Administració digital de la Generalitat de Catalunya, que es fonamenta en quatre pilars bàsics: persones, dades, processos i tecnologia.

El text normatiu defineix l’estructura organitzativa d’aquest nou model d’administració, n’estableix les particularitats del règim jurídic i determina els instruments necessaris per implementar-lo. També fixa els principis que han de regir l’Administració digital, que són la proactivitat i personalització en la prestació de serveis públics digitals, la participació, la inclusivitat, la qualitat i la confiança, amb la premissa de la innovació constant.

Una de les disposicions més innovadores del decret d’Administració digital és la regulació, única a l’estat espanyol, d'un model propi de govern de les dades. Aquest model té com a objectiu l’organització transversal de totes les dades que l'administració disposa de la ciutadania per tal d’assolir la màxima eficàcia i eficiència en la prestació dels serveis públics. 

Dos projectes més d’administració digital de la Generalitat han estat nominats als premis CNIS. El projecte corporatiu de gestió documental i arxiu electrònic únic de la Generalitat ARESTA ha estat finalista al Premi al millor projecte integral de gestió documental i arxiu electrònic, mentre que Comparteams ha estat seleccionat com a finalista al Premi al millor projecte de suport al desenvolupament professional i personal d’empleats i directius públics.

La cap de l’Àrea de Promoció de la Cultura de la Innovació de la Direcció General d’Administració Digital, Marta Sabaté Solanes, ha presentat una ponència en el marc del CNIS sobre Comparteams, un projecte enfocat a promoure les noves formes de treballar i l’ús d’eines de col·laboració en el núvol entre els empleats públics.