Protecció Civil

Mapa de vent dissabte

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla VENTCAT per fort vent demà sobretot a l'Alt i Baix Penedès i a l'Anoia

query_builder   26 novembre 2021 19:42

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla VENTCAT per fort vent demà sobretot a l'Alt i Baix Penedès i a l'Anoia

  • El vent més intens afectarà especialment dissabte al matí fins al migdia
  • S’espera que l’episodi s’allargui fins dilluns al migdia, però a partir de diumenge l’afectació per vent es concentrarà a les cotes altes Pirineu i Prepirineu i Baix Camp
  • Retireu de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fortes ratxes de vent sobretot demà dissabte al matí a l’Alt i Baix Penedès i a l’Anoia.

L’SMC preveu que l’episodi de vent comenci la propera matinada però s’intensificarà demà al matí fins a la tarda del dissabte. Demà es podran superar les ratxes màximes de 72 km/h a tota la zona del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, i al Segrià. Es preveu que les ratxes més fortes de vent afectin especialment les comarques de Alt i Baix Penedès i l'Anoia. A la zona afectada bufarà vent de component oest.

Diumenge i fins dilluns al migdia, el vent afectarà el Pirineu i el  Solsonès. També s’esperen ventades al Baix Camp, però concentrades diumenge des de la matinada fins al migdia. L’SMC també espera afectació per fort vent dilluns a les comarques de Baix Ebre i Montsià. Les superacions seran a cotes altes amb vent de component nord.

Davant d’aquesta previsió, caldrà extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d'àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques i, si no es pot garantir la seva subjecció, és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades interior.gencat.cat/ventades

Es recomana prestar atenció a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.