Cultura

La consellera Natàlia Garriga a la celebració de Catalan Films

La consellera Garriga es compromet a enfortir l'audiovisual català en la celebració dels 35 anys de Catalan Films

query_builder   29 novembre 2021 19:45

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga es compromet a enfortir l'audiovisual català en la celebració dels 35 anys de Catalan Films

  • Avui s’ha presentat a la Filmoteca de Catalunya el documental ‘35 anys de Catalan Films’, que repassa els principals esdeveniments associats a l’evolució de l’audiovisual català a nivell internacional  
La consellera Natàlia Garriga a la celebració de Catalan Films

Catalan Films, la marca d’internacionalització de l’audiovisual català del Departament de Cultura, ha celebrat avui el seu 35è aniversari amb la presentació d’un documental a la Filmoteca de Catalunya. L’acte ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta; el productor i cofundador de Catalan Films, Paco Poch; i el productor de Lastor Media, Tono Folguera, entre d’altres. 

“El sector audiovisual és cabdal per la nostra cultura”, ha manifestat Garriga. “Crea imaginari i referents, genera ocupació, té un alt grau d’influència social i genera un volum de negoci estratègic pel país; i també ha d’arrelar en el territori, potenciar la indústria pròpia, donar oportunitats al talent local i ajudar a la normalització de la nostra llengua de cara a les audiències globals”, ha afirmat la consellera.  

“Som plenament conscients que hem de muscular l’audiovisual català i aquesta és una prioritat d’aquest Govern”, ha subratllat. “Hem de tornar a ser un país referent, capdavanter en la creació i producció per al mercat nacional i internacional i atractius per l’acolliment d’empreses, la innovació tecnològica i la formació avançada”.  

Garriga ha agraït la feina feta fins ara, i ha recordat que el Departament treballa per posar en marxa un Hub audiovisual “que facilitarà eines, recursos i infraestructures perquè la producció audiovisual del país s’enforteixi i pugui fer projectes ambiciosos sense perdre ni un sol gram de la qualitat que els caracteritza”. Mentrestant, el Govern també impulsarà el Pla de l’audiovisual i es reforçaran línies d’ajudes. “El 2022 ha de plantar les llavors per afavorir la producció de cinema, ficció, animació, documental, així com nous continguts i formats”, ha reblat la consellera de Cultura.

El documental '35 anys de Catalan Films', una producció de l'ICEC amb la col·laboració de TV3 i de l'ESCAC, està dirigit per Liliana Torres, amb guió de Santi Suárez, i hi participen destacats professionals de la indústria com Agustí Villaronga, Ventura Pons, Isona Passola, Marc Recha, Clara Roquet, Alba Sotorra i Valérie Delpierre, etc, que repassen l’evolució del cinema català i posen en valor l’impacte que genera en els mercats i festivals internacionals. En els seus inicis, cineastes com Ventura Pons i Agustí́ Villaronga van començar a establir els primers contactes fora de Catalunya. En l’actualitat, la presència de l’audiovisual català̀ ha crescut de forma exponencial, i és ja cada cop més habitual la seva presència a grans esdeveniments com els festivals de Cannes, Berlín i Venècia, entre molts d’altres. Concretament, des del 1986 fins al 2019 hi ha hagut 216 seleccions de pel·lícules catalanes a festivals de classe A. 

 

Catalan Films 

Creada l’any 1986, va esdevenir una iniciativa pionera en el mercat internacional, que s’ha consolidat en el mercat internacional i s’ha posicionat com la marca de l’audiovisual català, representant una indústria professional, amb talent, autoria, qualitat i modernitat.  Al llarg de la seva trajectòria, Catalan Films s’ha erigit com un interlocutor clau per als agents de la indústria internacional, a banda d’acompanyar i donar suport a les empreses catalanes del sector audiovisual per a la seva internacionalització, establint lligams locals, nacionals i internacionals i promovent la presència de productes i empreses catalanes a mercats i festivals d’arreu. 

Durant aquests 35 anys, Catalan Films ha desenvolupat una tasca de prescripció dels mercats i dels festivals més rellevants del moment per a la indústria catalana, i ha realitzat accions de promoció de la participació dels films catalans en festivals internacionals, ha organitzat delegacions de productors i empreses a mercats, ha fomentat la coproducció i la distribució i ha donat suport a les pel·lícules i el talent seleccionat en els festivals internacionals d’arreu del món. 

Són centenars els cineastes i altres professionals de la indústria, així com les empreses productores i distribuïdores de les seves obres, els qui han rebut el suport de Catalan Films en els seus esforços per difondre la producció audiovisual catalana internacionalment. De Pere Portabella, Ventura Pons, Agustí Vilallonga i Isaki Lacuesta a Belén Funes, Carla Simón i Pilar Palomero; d’Isabel Coixet, Judith Colell i Roser Aguilar a Jaume Balagueró, J. A. Bayona i Carlos Marqués-Marcet, per citar només alguns noms, des de fa 35 anys generacions de cineastes de totes les èpoques i estils han comptat amb el suport de Catalan Films per consolidar una carrera internacional brillant, permetent alhora que el cinema català compti amb un espai propi als grans festivals internacionals de cinema de ficció, documental i animació i que les produccions catalanes arribin a pantalles d’arreu del món. 

1  

Imatges

L'equip de Catalan Films, amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el director de l'ICEC, Miquel Curanta, al centre.

L'equip de Catalan Films, amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el director de l'ICEC, Miquel Curanta, al centre. 503