President

El president Aragonès i la consellera Cervera a l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat (fotos: Paco J. Muñoz)

El president Aragonès reconeix el voluntariat com "una tasca imprescindible per a la construcció d'un futur de justícia i igualtat d'oportunitats"

query_builder   30 novembre 2021 21:03

event_note Nota de premsa

El president Aragonès reconeix el voluntariat com "una tasca imprescindible per a la construcció d'un futur de justícia i igualtat d'oportunitats"

  • El cap de l’Executiu i la consellera Violant Cervera lliuren els XXVIII Premis Voluntariat
  • Els guardonats d’aquesta 28a edició son l’entitat Ajuda a la Infància sense Recursos(AIS), la Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació i AFEV
El president Aragonès i la consellera Cervera a l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat (fotos: Paco J. Muñoz)
El president Aragonès i la consellera Cervera a l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat (fotos: Paco J. Muñoz)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reconegut avui el voluntariat com “una tasca imprescindible per a la construcció d’un futur de justícia , amb igualtat d’oportunitats i que garanteixi drets a tothom” perquè “és la pròpia societat empoderada i autoorganitzada la que ha de ser protagonista d’aquests canvis”. El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, que es commemora el 5 de desembre, un acte durant el qual  s’han lliurat els XXVIII Premis Voluntariat 2021. L’acte, encapçalat pel president Aragonès i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha suposat un reconeixement públic a totes aquelles persones que col·laboren des del teixit associatiu fent tasques en els diferents àmbits de voluntariat: social, comunitari, ambiental, cultural i internacional.



Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha recordat que “un país no és res sense la seva gent” i ha posat en valor el gran arrelament del voluntariat a Catalunya perquè “quan la gent d’un país dedica una part del seu temps a vetllar perquè cap dels seus veïns quedi enrere demostra que som un país amb un gran component cívic, un país viu amb voluntat transformadora” . El president de la Generalitat ha agraït als guardonats la seva tasca, especialment durant la pandèmia de la Covid-19 on hem pogut comprovar que “una societat no és només la suma de ciutadans individuals, sinó de voluntats col·lectives”.

Per la seva banda, la consellera de Drets Socials ha fet palès aquest  reconeixement: “El voluntariat és una eina potentíssima de transformació social ja que la seva acció està impregnada d’uns principis i uns valors excepcionals.” I ha anunciat que: “El departament de Drets Socials, amb la col·laboració de les entitats, està iniciant un projecte de reconeixement del voluntariat a través de la construcció del Catàleg de Competències Clau del Voluntariat, que serà un instrument eficient per a identificar, reconèixer i acreditar les competències, coneixements i habilitats que les persones que fan voluntariat adquireixen per posar en valor, encara més, la tasca que realitzen. Hem de fer visibles aquestes competències i reconèixer el voluntariat com una escola de vida.”

Durant la celebració s’ha donat a conèixer el projecte guanyador del XXVIII Premi Voluntariat, que promou la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials. Aquest guardó, creat l’any 1993, suposa un reconeixement social i institucional del voluntariat, així com de les entitats que amb la seva tasca contribueixen a fer una societat més justa i solidària. La consellera ha explicat que: “l’edició d’enguany ha premiat aquells projectes que han demostrat la seva capacitat d’adaptació i transformació per adequar-se als nous temps, a les incerteses i als nous paradigmes, premiant aquells que han sabut reconvertir-se davant les adversitats”.

El programa guanyador del primer premi és el projecte ‘Connectem els Invisibles’ de l’entitat Ajuda a la Infància sense Recursos(AIS), un programa que inclou diferents projectes virtuals amb l’objectiu d'establir vincles entre persones amb discapacitat, persones grans o usuaris de centres especials d'ocupació i d'educació i les persones voluntàries amb l’objectiu de combatre l’aïllament social i continuar amb els vincles entre persones usuàries i voluntàries.

El jurat ha concedit el segon premi al programa SOS Mentoring de l’entitat Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya; un programa de voluntariat per ajudar les persones emprenedores a fer front a la situació derivada de l’emergència sanitària provocada pel COVID-19. El programa consisteix en un procés d’acompanyament personalitzat orientat a diagnosticar la situació, a avaluar les alternatives d’actuació, a prendre les millors decisions i a implementar-les.

El tercer premi ha estat concedit a l’entitat AFEV pel programa de digitalització i adaptació del cicle de voluntariat en els projectes de mentoria de l’entitat, que promou  el voluntariat social entre joves per lluitar contra les desigualtats socials i l'exclusió educativa d'infants, adolescents i joves a través dels projectes de mentoria.

 

El periodista Pol Marsà ha estat l’encarregat de presentar i dinamitzar l’acte, en què, a banda del president de la Generalitat i la consellera de Drets Socials, representants de les entitats guardonades també hi ha intervingut la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech, com a presidenta del jurat i una representant de l’entitat SOMVIA, guanyadora del Premi Voluntariat 2020, que degut a les restriccions derivades de la pandèmia no es va celebrar l’any passat.

 

A l’acte també hi han assistit el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, el secretari d'Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, i el director general de Serveis Socials, Josep M. Forné.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia