Cultura

Mothers

S'estrena 'Mothers', el Documental del Mes de desembre, subtitulat en català

query_builder   1 desembre 2021 17:15

event_note Nota de premsa

S'estrena 'Mothers', el Documental del Mes de desembre, subtitulat en català

Mothers

El cicle Documental del Mes ha programat per al novembre Mothers, que s’exhibirà en format híbrid. De forma presencial, l’acolliran 40 sales de Catalunya, 2 de les Illes Balears i 8 del País Valencià i, en línia, 9 sales virtuals de Catalunya. Aquest llargmetratge ha estat subtitulat en català amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística. Amb aquesta, les sales de cinema han estrenat durant aquest any 2021, 66 pel·lícules doblades i/o subtitulades en català amb el suport del Departament de Cultura.

La pel·lícula s'estrena als Cinemes Girona de Barcelona el 2 de desembre a les 19:30h. Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb Faouzia Chaty Badou, llicenciada en filosofia, mare de dues filles i presidenta de l’associació de Dones Marroquines a Catalunya. Ha estat professora i mediadora intercultural en l’àmbit socio-sanitari.

La legislació del Marroc tipifica com a delicte les relacions sexuals extramatrimonials i una dona pot ser condemnada a presó si es queda embarassada sense estar casada. L’avortament també és il·legal i només està permès quan l’embaràs posa en risc la salut de la mare i l’home hi dona el consentiment. Moltes dones joves es troben en una situació de vulnerabilitat i, sovint, no s’atreveixen a explicar l’embaràs a les seves famílies per por al rebuig. L’associació Oum El Banine, liderada per la carismàtica Mahjouba Edbouche, lluita contra una realitat injusta que és silenciada pels altaveus mediàtics del regne marroquí.

El Docs del Mes és una iniciativa de l’empresa Parallel 40, nascuda en el marc del projecte europeu CinemaNet Europa, l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que vulguin programar cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals.

Trobareu tota la informació actualitzada a la pàgina de Cinema en català de la Secretaria de Política Lingüística, amb informació de les sales de projecció. En aquest altre enllaç, hi podreu veure un tràiler del documental.

Impuls al doblatge i la subtitulació en català

El Departament de Cultura impulsa el doblatge i la subtitulació en català de produccions audiovisuals amb subvencions a les distribuïdores per augmentar l’oferta cinematogràfica en llengua catalana a les sales d’exhibició. L’any 2021, la línia de subvencions per al doblatge i la subtitulació en català de llargmetratges d'estrena en sales d'exhibició està dotada amb 2.705.000 euros. Són beneficiàries d’aquestes subvencions les empreses de distribució cinematogràfica que realitzen el doblatge o la subtitulació en català de llargmetratges en versió original en llengua no oficial a Catalunya. L’any 2020 s’han doblat o subtitulat en català més de 1.700 continguts audiovisuals amb el suport de la Política Lingüística.