Protecció Civil

Jornada formació PAU's

Protecció Civil de la Generalitat fa balanç dels 10 anys de normativa de Plans d'Autoprotecció (PAU) en una sessió adreçada al personal acreditat per a la seva elaboració

query_builder   2 desembre 2021 13:03

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat fa balanç dels 10 anys de normativa de Plans d'Autoprotecció (PAU) en una sessió adreçada al personal acreditat per a la seva elaboració

Jornada formativa PAU's
  • Més de 400 tècnics i tècniques acreditats per a l’elaboració de plans d’autoprotecció i dels serveis de protecció civil locals i de la Generalitat han assistit a la sessió formativa
  • La sessió s’ha fet presencialment amb prop de 100 assistents a la sala d’actes del Departament d’Interior i també s’ha pogut seguir telemàticament
  • Protecció Civil ha exposat la millora de la seguretat davant riscos i emergències greus assolida a través dels 3.788 plans d’autoprotecció d’activitats homologats fins ara
  • També s’han presentat els reptes dels propers anys per reforçar les capacitats d’autoprotecció de les activitats per respondre a un risc o emergència greu

 

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha realitzat avui una sessió tècnica informativa adreçada a persones acreditades per elaborar Plans d’Autoprotecció (PAU) d’activitats afectades pel Decret 30/2015, de 3 de març, on s’ha fet de balanç dels 10 anys d’aplicació de la normativa catalana de PAU destacant el paper que els serveis i plans d’autoprotecció han tingut en la millora de la seguretat enfront els riscos i les emergències greus.

La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha presentat la sessió que ha comptat, també, amb la participació de la subdirectora operativa de Protecció Civil, Imma Solé; el subdirector en programes de Protecció Civil, Sergio Delgado; així com d’altres responsables tècnics de la DGPC.

Prop de 100 persones acreditades per elaborar PAU han participat a la sessió presencial que s’ha fet a la sala d’actes del Departament d’Interior. La jornada, que estava limitada per una qüestió d’aforament, també l’han pogut seguir prop de 400 persones telemàticament. Es tracta de la primera sessió informativa de la DGPC dirigida específicament a aquests professionals de la seguretat i les emergències.

La sessió ha servit també per presentar les darreres novetats en matèria de criteris tècnics d’aplicació de la normativa de PAU, els recursos disponibles per a la resolució de dubtes en l’elaboració i tramitació dels plans d’autoprotecció i les diferents instruccions tècniques vinculades a la tramitació dels PAU. També s’han presentat les noves funcionalitats del Registre electrònic de plans d'autoprotecció HERMES i els tutorials desenvolupats per treballar amb aquesta eina, i s’ha pogut veure un cas pràctic d’operativitat de l’aplicació d’un PAU en emergència.

A la jornada també s’han presentat els reptes i les novetats normatives previstes pels propers anys amb l’objectiu de reforçar els mitjans i serveis d’autoprotecció de les activitats com a element de millora de la protecció de la societat davant els riscos i les emergències greus, en el marc del programa de la Direcció General de Protecció Civil per al període 2021 - 2024. Aquest reforç passa per una revisió de la normativa de plans d’autoprotecció actual que faciliti la seva aplicació i que alhora potenciï la coresponsabilitat de les activitats en matèria d’autoprotecció, de prevenció dels riscos greus i de resposta a les emergències.

 

Balanç de 10 anys de la normativa de mesures i plans d’autoprotecció de les activitats de perill i vulnerables

Quant a l’evolució de l’homologació de PAU en els darrers 10 anys, entre el 2011 i el 2021 s’han tramitat 7.936 peticions que han suposat l’homologació de 3.788 plans. D’aquest total d’homologacions, 2.169 corresponen a activitats considerades per la normativa com d’interès per la protecció civil de la Generalitat de Catalunya i, per tant, homologats per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya amb l’informe previ de la Direcció General de Protecció Civil; i la resta, 1.619 plans, corresponen a activitats d’interès pel món local i homologats a través de les comissions de protecció civil municipals o comarcals.

L’any 2018 va ser quan es van concentrar més tramitacions i homologacions de plans d’autoprotecció de nivell de la Generalitat de Catalunya, mentre que en el cas dels plans d’autoprotecció de nivell local va ser l’any 2014.

Per tipologies d’activitat, les 4 que suposen un 60% dels registres de tramitació d’homologació fins al dia d’avui són les següents:

  • Les anomenades temporals i que corresponen a fires i congressos, concerts, actes de festa majors, curses esportives i similars, i que suposen un 23% dels registres de tramitació. Es tracta de plans d’autoprotecció d’activitats considerades d’interès tant per la protecció civil de la Generalitat com per la del món local amb una distribució al 50%.
  • Les instal·lacions industrials que manipulen substàncies perilloses, amb un 17% dels registres, i que corresponen majoritàriament a activitats d’interès per la protecció civil de la Generalitat.  
  • Els edificis amb aforaments entre 1.000 i 2.000 persones, corresponents a activitats d’interès per a la protecció civil del món local, amb un 11% dels registres.
  • Els edificis amb aforaments superiors a 2.000 persones o altura d’evacuació de 28 metres o superior, corresponents a activitats d’interès per a la protecció civil de la Generalitat, amb un 11% dels registres.

En aquest període de 10 anys, la Direcció General de Protecció Civil ha emès 6.350 informes per avaluar la suficiència tècnica del contingut dels plans d’autoprotecció que s’han presentat a homologació.

 

3  

Imatges

jornada formativa PAU's

jornada formativa PAU's 150

jornada formativa PAU's (2)

jornada formativa PAU's (2) 175

jornada formativa PAU's (3)

jornada formativa PAU's (3) 142