Drets Socials

Una de les trobades que representants de la Direcció General de Joventut han mantingut a Brussel·les.

El Govern exposa les polítiques de joventut als responsables de la Comissió Europea i la Unió Europea en aquest àmbit

query_builder   3 desembre 2021 11:28

event_note Nota de premsa

El Govern exposa les polítiques de joventut als responsables de la Comissió Europea i la Unió Europea en aquest àmbit

  • El director general de Joventut, Àlex Sastre, i la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, exposen a Brussel·les l’estratègia de Catalunya per afrontar els reptes de la població jove
El Govern exposa les polítiques de joventut als responsables de la Comissió Europea i la Unió Europea en aquest àmbit

El Pla Nacional de Joventut (PNJCat) i el Congrés de la Joventut que es farà el proper febrer han estat els aspectes principals que els màxims representants de Joventut del Govern han exposat i debatut aquest matí a Brussel·les amb els representants de la Comissió Europea i de la Unió Europea en l’àmbit de joventut.

Per part del Govern, a la reunió celebrada a la seu de la Comissió Europea (CE) hi han assistit el director general de Joventut, Àlex Sastre, i la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Núria Ramon; mentre que la CE hi ha estat representada pel seu cap de la unitat de Joventut, Ioannis Malekos, i la Unió Europea (UE) mitjançant la nova coordinadora de Joventut, Biliana Sirakova.

Els representants de Joventut han presentat les principals fites que es pretenen assolir a Catalunya amb el Congrés de la Joventut i el nou PNJ, com són l’increment de les desigualtats socials, la prevalença del món virtual, la consolidació de la pobresa i la vulnerabilitat en el col·lectiu jove o la urgència de virar cap a un model productiu menys agressiu amb el medi ambient i que millori la governança democràtica. Tots ells, són processos que la Covid-19 ha accelerat amb força.

El consens que sorgeixi sobre totes aquestes matèries crearà un nou marc estratègic que posi la joventut al centre de les polítiques públiques i es dotarà d’un marc legal amb una nova Llei de polítiques de joventut.

Així mateix, Àlex Sastre i Núria Ramon també han compartit amb els representants de la CE i la UE d’altres aspectes com són la salut mental entre la gent jove o les polítiques d’ocupació, així com les diferents eines que duu a terme el Govern per fer-hi front com són els programes de la Garantia Juvenil, Odisseu o la xarxa d’Oficines Joves per assessorar els i les joves a l’hora de formar-se i cercar feina.

La reunió d’aquest matí també ha servit per explorar diferents vies de finançament de programes per part de les institucions comunitàries europees.

 

Múltiples trobades

La delegació catalana de Joventut -de la qual també n’han format part la directora de programes i polítiques de l’ACJ, Àngels Piédrola, i el director de l’àrea internacional i cooperació de l’ACJ, Pep Moliné-, ha mantingut aquesta setmana més reunions de treball a Brussel·les amb d’altres càrrecs d’organismes i entitats europees que duen a terme programes en l’àmbit de la joventut.

En concret, s’han reunit amb el director general d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la CE, Jordi Curell; la directora de l’Agència Europea d’Informació i Assessorament Juvenil (ERYICA), Eva Reina; el director de l’Associació Europea del Carnet Jove (EYCA), Manel Sánchez; la directora de la xarxa juvenil europea EURODESK, Audrey Frith; el secretari general de l’Associació de Regions d’Europa (ARE), Christian Spahr; i el delegat del Govern davant de la UE, Gorka Knörr.

Pel que fa a les dues agències europees de joventut de referència ERYCA i EYCA, la vicepresidència recau justament en el responsable d’internacional de l’ACJ, Pep Moliné.

En les diferents trobades s’ha repassat l’estat actual de treball conjunt i s’han acordat vies per seguir col·laborant de manera bilateral i multilateral per tal d’enfortir les polítiques del Govern de la Generalitat en matèria de joventut.