Acció Exterior i Unió Europea

Alsina a la delegació del Govern Davant la UE - Regions4recovery Joint Event

Consellera Alsina: "La credibilitat i l'èxit dels Fons Next Generation i de les institucions europees dependrà de si les regions d'Europa formen part de procés de decisió"

Alsina ha reivindicat la descentralització per garantir la implementació dels fons europeus de manera efectiva en un debat organitzat per 'Regions for EU Recovery'

query_builder   4 desembre 2021 16:40

event_note Nota de premsa

Consellera Alsina: "La credibilitat i l'èxit dels Fons Next Generation i de les institucions europees dependrà de si les regions d'Europa formen part de procés de decisió"

Alsina ha reivindicat la descentralització per garantir la implementació dels fons europeus de manera efectiva en un debat organitzat per 'Regions for EU Recovery'

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha participat aquest migdia al debat “La Implementació dels Fons Next Generation EU: reptes i oportunitats”, que ha organitzat la Delegació del Govern davant la UE en el marc de la iniciativa Regions for EU Recovery, que agrupa una trentena de regions europees que eclamen una participació activa en la presa de decisions dels fons de recuperació post COVID-19. 

La consellera s’ha sumat a les demandes del ‘Regions For EU Recovery’ hi ha advertit que “la credibilitat i l’èxit dels fons Next Generation i de les institucions europees dependrà de si les regions d’Europa formen part de procés de decisió”.

Alsina ha afirmat que la implementació dels fons europeus “és una bona oportunitat” per mostrar una Europa més descentralitzada en el procés de presa de decisions que tingui en compte la seva ciutadania i les administracions no estatals com a “força conductora de les inversions que han de reactivar les economies europees”. “Som els més propers als ciutadans, els responsables d’implementar la majoria de polítiques europees als nostres territoris i els que hem actuat en primer terme davant la crisi de la COVID-19”, ha destacat.

De la seva banda, la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya, Matilde Villarroya, qui també ha participat al debat, ha remarcat la importància dels fons Next Generation i els ha considerat “una oportunitat única” per apoderar les regions amb noves eines per “transformar el seu model econòmic i la seva producció industrial cap a un model més ecològic, més digital i més responsable socialment”.

Villarroya, però, ha lamentat que el ‘Plan de Recuperación, Transformación y Resilencia’ del govern espanyol s’hagi tancat de manera “unilateral i sense consultar els governs regionals”, la qual cosa el converteix en un pla “massa general, que no té en compte les particularitats i potencials de les regions i que les deixa en un rol de simple executores del pla, sense capacitat de decisió”. Aquest sistema, per la secretària de Fons Europeus, posa en risc els ajuts ja que pot conduir a fer-ne un “ús ineficient o un mal ús”.

Per tot plegat, Matilde Villarroya ha reclamat “més cogovernança, capacitat de decidir i més participació de Catalunya en el disseny de les convocatòries regionals”, així com la possibilitat que les regions puguin donar suport als seus projectes estratègics.

Victòria Alsina ha intervingut també aquesta tarda des de Brussel·les al Ple del Comitè de les Regions per exposar el posicionament del Govern sobre la lluita contra la desinformació per garantir una democràcia eficaç i resilient.

“Les fake news i la desinformació són una amenaça per a la salut democràtica dels nostres sistemes polítics, massa sovint vinculades amb l’extremisme ideològic”, ha defensat la consellera.

Sobre aquest qüestió, Alsina ha enumerat algunes de les mesures concretes que impulsa el Govern com les accions de Mossos d’Esquadra, les de l’Oficina de Cibersegurtat o les recomanacions que el mateix Departament d’Acció Exterior i Govern Obert ha fet a l’informe ‘Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression’, de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans.

La consellera Alsina és de viatge de treball a  Brussel·les, on ha mantingut diverses reunions d’interès pel Govern de la Generalitat. Ahir a la tarda es reunir amb la vicepresidenta d’ELEN (European Language Equality Network) i responsable internacional de Plataforma per la Llengua, Marga Payola, amb qui van abordar la situació del català a les institucions europees, on no compta amb l’estatus d’oficialitat tot i ser la 13a llengua més parlada a Europa i comptar amb més parlants que 11 llengües oficials de la Unió. Tot just aquesta setmana la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha demanat als grups parlamentaris signar una carta conjunta al president espanyol Pedro Sánchez per demanar l’oficialitat del català a Europa.

Aquesta tarda es reunirà amb amb, el director executiu de l’European Policy Centre (EPC), Fabian Zuleeg, clourà el viatge de treball de la consellera.

1  

Imatges

Consellera Alsina al Joint Event sobre Fons Europeus

Consellera Alsina al Joint Event sobre Fons Europeus 71

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia