Cultura

Consell Gaudí

El Consell Gaudí se suma als actes de celebració de la culminació de La Torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família amb un vídeo musical de l'obra gaudiniana

query_builder   3 desembre 2021 10:54

event_note Nota de premsa

El Consell Gaudí se suma als actes de celebració de la culminació de La Torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família amb un vídeo musical de l'obra gaudiniana

  • L’acció comunicativa vol celebrar aquesta fita arquitectònica i alhora donar a conèixer el llegat de Gaudí de forma conjunta i descentralitzada arreu del territori català
  • El Consell Gaudí està presidit per la consellera de Cultura i format pels gestors dels edificis de Gaudí, de titularitat pública i privada, entitats i experts reconeguts en l’obra de l’arquitecte i representants de la Generalitat de Catalunya i de diverses institucions locals
Consell Gaudí

Amb motiu de la culminació de la Torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família amb l’estel lluminós, el Consell per al Foment i la Difusió de l’Obra de Gaudí (Consell Gaudí), òrgan consultiu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, se suma a aquesta celebració tan assenyalada. Ho fa a través d’una acció comunicativa que té un doble propòsit, celebrar aquesta fita arquitectònica i donar a conèixer el llegat de Gaudí de forma conjunta i descentralitzada arreu del territori català.

Aquesta acció consisteix en un vídeo musical en el qual es mostren les diferents obres de Gaudí de tot Catalunya: la Nau Gaudí de Mataró, la Casa Vicens, la Sagrada Família, els Pavellons de la Finca Güell, el Palau Güell, el Col·legi de les Teresianes, la Torre Bellesguard, el Park Güell, la Porta i Tanca de la Finca Miralles, el Primer Misteri de Glòria del Rosari Monumental de Montserrat, la Casa Batlló, la Pedrera i la Cripta de la Colònia Güell. Aquests espais, enregistrats des de terra i des de l’aire, acullen la interpretació de diversos músics que interpreten una peça del Llibre Vermell de Montserrat (S. XIV), Los set gotxs recomptarem.

El vídeo mostra tretze obres d’Antoni Gaudí, la seva pluralitat i complexitat, ubicades principalment a la ciutat de Barcelona, però també a Mataró, Santa Coloma de Cervelló i Montserrat. Aquestes obres són les protagonistes del vídeo, però també ho són la música i la llum. Vint-i-un artistes interpreten “Los set gotxs” del Llibre Vermell de Montserrat, peça del segle XIV que consisteix en una “ballada” o dansa circular que canta els goigs de la Verge Maria.

La tria de “Los set gotxs” del Llibre Vermell de Montserrat no és casual, sinó que contribueix a la commemoració de la coronació de la Torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família. Gaudí tenia una gran vinculació amb Montserrat, era coneixedor del Llibre Vermell i un fervent creient i devot de la Verge Maria. És una partitura que representa la singularitat de Catalunya, no només per ser la única escrita en català, sinó perquè representa el ritual de la dansa al voltant de la imatge de la Mare de Déu.

Sense alterar la melodia, i a la vegada sense pretendre una interpretació arqueològica de la partitura, l’arquitecte i músic Galdric Santana ha arranjat i adaptat la música als diferents espais de les obres de Gaudí. Fa un recorregut històric, estètic i formal de la música a través d’instruments tradicionals, com l’orgue portatiu (s. XIV-XV), la viella de roda, el baixó o la cornamusa, alhora que també ha fet servir els orgues que Gaudí va preveure en els edificis del Palau Güell i de la Sagrada Família, i ha volgut convertir en una realitat el fagot barroc i l’arpa clàssica, tal i com apareixen esculpits a la façana del Naixement del Sagrada Família.

La llum, d’altra banda, és el principal fil conductor del vídeo. Element destacat de l’arquitectura gaudiniana, la llum simbolitza l’espiritualitat i fa referència a l’estel lluminós que corona la nova torre de la Sagrada Família.

Mitjançant aquesta acció, els gestors de les diferents obres de Gaudí mostren, en tota la seva diversitat, que treballen junts per tal de promoure la figura de Gaudí i, alhora, protegir la seva imatge i el seu llegat. Es farà públic avui mateix, a les 12 hores, a través dels canals digitals de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, del Portal Gaudí i dels equipaments gaudinians, uns dies abans de l’acte inaugural de la Torre de la Mare de Déu i l’encesa de l’estel.

Recordem que la Torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família és la primera en coronar-se del conjunt de torres centrals que tindrà el temple. Aquesta torre, amb els seus 138 metres d’alçada, serà la segona més alta de la basílica i una de les més importants i emblemàtiques del monument. Com ja va dir Gaudí: «No voldria acabar l’obra ja, perquè no convindria: Una obra així ha de ser filla d’una llarga època, com més llarga millor. S’ha de conservar sempre l’esperit del monument, però la seva vida ha de dependre de les generacions que se la transmetin i amb les quals viu i s’encarna».

La inauguració de la Torre de la Mare de Déu i l’encesa de l’estel  tindrà lloc el dimecres 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció. La Sagrada Família vol commemorar aquest repte constructiu i simbòlic, tant per la ciutat de Barcelona com pel conjunt de l’obra gaudiniana, amb un ampli programa d’activitats en el qual s’ha convidat a participar a múltiples entitats culturals i populars.

Consell Gaudí
El Consell Gaudí, creat l’any 2014, és el resultat d’unir voluntats i esforços en la custòdia i el foment del patrimoni arquitectònic que Gaudí va deixar com a llegat. Aquest òrgan, presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, està format pels gestors dels edificis de Gaudí, de titularitat pública i privada, entitats i experts reconeguts en l’obra de l’arquitecte i representants de la Generalitat de Catalunya i de diverses institucions locals.