Acció Exterior i Unió Europea

Traspàs de presidència dels Quatre Motors per a Europa

Traspàs de presidència dels Quatre Motors per a Europa

Consellera Alsina: "Tenim un paper protagonista en la recuperació econòmica i social i també l'hem de tenir en la gestió dels fons Next Generation"

Catalunya traspassa la presidència dels Quatre Motors per a Europa a Alvèrnia-Roine-Alps

query_builder   3 desembre 2021 13:28

event_note Nota de premsa

Traspàs de presidència dels Quatre Motors per a Europa

Consellera Alsina: "Tenim un paper protagonista en la recuperació econòmica i social i també l'hem de tenir en la gestió dels fons Next Generation"

Catalunya traspassa la presidència dels Quatre Motors per a Europa a Alvèrnia-Roine-Alps

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha encapçalat l’acte de traspàs de la presidència rotatòria dels Quatre Motors per a Europa, que passa de Catalunya a Alvèrnia-Roine-Alps. L’acte ha tingut lloc aquest migdia al Palau de la Generalitat. “Volem participar activament en la construcció d’una Europa més justa, plural i resilient”, ha dit la consellera.

Traspàs de la presidència dels Quatre Motors per a Europa
Foto: Roger Fonts

La consellera Victòria Alsina ha posat en valor a l’acte de traspàs de presidència dels Quatre Motors per a Europa el programa de la presidència catalana, que finalitza avui. Titulat ‘Reforçar la resiliència transformadora de les nostres societats a partir de l’Agenda 2030 i del Pacte Verd Europeu’, ha pres com a referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 per presentar iniciatives que permetin la recuperació de la pandèmia. “Hem contribuït tant com hem estat capaços, malgrat les dificultats, a posar les bases d’una transició cap a una societat més sostenible i que no deixi ningú enrere”. La consellera ha destacat algunes de les iniciatives impulsades per Catalunya: el Business Passport, el nou grup de treball sobre sistemes alimentaris sostenibles o l’acte central de la presidència catalana sobre l’Agenda 2030 i el Pacte Verd Europeu.

La col·laboració econòmica, en innovació o en l’àmbit de l’energia, la promoció del turisme responsable i sostenible, l’augment de la inversió en formació professional i aprenentatge, el foment de la qualitat dels productes regionals i de la sobirania alimentària, és a dir, del consum responsable, o la lluita contra l’emergència climàtica “són adequats i necessaris”, ha dit la consellera Alsina, que ha assenyalat que “són àrees de treball en les quals el Govern del meu país hi col·laborarà a fons”.

“Aspirem a incrementar les potencialitats econòmiques, científiques, socials i culturals dels nostres territoris”, ha dit Alsina, que ha subratllat que “treballem per la internacionalització de les quatre regions i les seves empreses”.

Alsina ha explicat que “a Catalunya som ben conscients de la importància de ser presents al món” i que “aquesta política ens permet consolidar-nos com un actor solidari i responsable que vol participar activament en els reptes globals”.

“Un eix indissociable” de l’associació entre Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps és “la participació activa en la construcció d’una Europa més justa, plural i resilient”, ha assegurat Alsina. La consellera està convençuda que “la millor manera de ser europeista és ser exigent i crític amb les mancances d’Europa”. “Les regions, les nostres quatre però també moltes altres, podem jugar un paper capdavanter en la vertebració de la Unió Europea”, ha reivindicat, i ha insistit que “hem de ser tossuts en la defensa del rol que poden jugar les regions en el procés d’integració europeu. En la recuperació econòmica i social, tenim un paper protagonista. I també l’hauríem de tenir en la gestió dels fons europeus”.

En nom del Govern, la consellera Alsina ha manifestat el seu agraïment a la Llombardia, que va ostentar la presidència durant els primers mesos de la pandèmia, per “fer un esforç extraordinari per mantenir viu el diàleg i la cooperació amb la nostra xarxa en les circumstàncies més adverses”.

La presidència rotatòria dels Quatre Motors per a Europa dura aproximadament un any i culmina amb una reunió política d’alt nivell en el marc de la cerimònia de traspàs de la presidència. Cada presidència té l’oportunitat d’impulsar un conjunt de prioritats, alhora que té en compte la feina de les presidències anteriors per garantir l’eficàcia i la continuïtat. Catalunya va recollir el relleu de la presidència a la Llombardia el setembre de 2020 a Milà.

 

Els Quatre Motors per a Europa (4ME)

Constituïda el 1988, és una associació de cooperació interregional entre els territoris de Catalunya, Baden-Württemberg, la Llombardia i Roine-Alps (actualment, Alvèrnia-Roine-Alps), amb l’objectiu d’incrementar les potencialitats econòmiques, científiques, socials i culturals d’aquests territoris que destaquen per ser punters a nivell europeu en aquests àmbits, internacionalitzar les quatre regions i les seves empreses i participar activament en la construcció europea, principalment per mitjà de posicionaments conjunts. La cooperació dels 4ME es basa en el principi de flexibilitat institucional i no disposa d’òrgans de govern ni de pressupost propi.

3  

Imatges

Traspàs presidència 4ME

Traspàs presidència 4ME 1510

La vicepresidenta d'Alvèrnia-Roine-Alps, Stéphanie Pernod, i la consellera Alsina

La vicepresidenta d'Alvèrnia-Roine-Alps, Stéphanie Pernod, i la consellera Alsina 2020

Foto de grup del traspàs de presidència 4ME

Foto de grup del traspàs de presidència 4ME 2650

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia