President

El president ha participat a la reunió per via telemàtica.

El Govern i el Consell de la Discapacitat de Catalunya acorden reactivar el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat

query_builder   3 desembre 2021 14:04

event_note Nota de premsa

El Govern i el Consell de la Discapacitat de Catalunya acorden reactivar el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat

El president de la Generalitat ha participat a la reunió per via telemàtica. (Fotografia: Jordi Bedmar)
  • El president Aragonès i la consellera Cervera han encapçalat la reunió telemàtica, celebrada en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

 

  • A principis d’any es convocarà la Taula del Pacte Nacional per tal d’accelerar els tràmits i culminar els treballs per a la signatura i aprovació final

 

  • La despesa en relació amb la discapacitat en el projecte de Llei de pressupostos per al 2022 supera els 1.100 milions d’euros

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, s’han reunit aquest matí amb el Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT), coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Durant la trobada, el cap de l’Executiu ha expressat el seu “compromís personal i de tot el Govern de construir un país d’oportunitats per a tothom”, atenent de manera prioritària les persones que tenen més condicionants o dificultats afegides i lluitant, de manera urgent i imprescindible “contra la discriminació i els estigmes socials”. En aquest sentit, el president ha instat a dur a terme “una acció transversal i coordinada dels diferents departament i administracions”, en col·laboració amb les entitats i els col·lectius implicats.

Com a resultat d’aquesta sessió telemàtica, s’ha acordat reactivar els treballs del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat. A principis d’any es convocarà la Taula del Pacte Nacional, òrgan de governança del Pacte, per tal d’accelerar els tràmits d’aquest gran acord de país i culminar els treballs per a la seva signatura i aprovació final.

En la seva intervenció, la consellera Cervera ha afirmat que “ens cal treballar plegats i sobretot escoltar-vos per a comprendre millor les necessitats de les persones amb discapacitat i de les seves famílies per poder implementar accions i polítiques que potenciïn les capacitats de les persones amb discapacitat, perquè les persones amb discapacitat puguin decidir com i on volen viure una vida de qualitat, com qualsevol altra persona del nostre país i per promoure la defensa dels seus drets i la plena participació en la societat”.

Per la seva banda, el vicepresident del CODISCAT i president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya, Antonio Guillén, ha celebrat que la reunió coincideixi amb el Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, “el dia que hem de ser protagonistes de l’agenda política i social”, tot i que “cal recordar que les nostres necessitats són 365 dies a l’any”. En aquesta línia, ha reclamat que es doni resposta a les necessitats actuals de les persones amb discapacitat perquè “si no fem una gran inversió ara i canviem el model i la perspectiva, les necessitats socials  de les persones amb discapacitat no pararan de créixer i els recursos sempre seran insuficients”.

Més de 1.100 milions per a polítiques per a persones amb discapacitat

Durant la reunió també s’ha detallat les diferents partides del pressupost per a polítiques orientades a persones amb discapacitat. En aquest sentit, la despesa clarament identificada en relació amb la discapacitat en el projecte de Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 supera els 1.100 milions d’euros (1.136.925.084), la major part dels quals concentrats en els departaments d’Educació i Drets Socials, a banda de les partides específiques que puguin sorgir dels Fons Europeus.

En el cas de Drets Socials, el pressupost per a 2022 contempla un total de 576’5 milions d’euros per a programes en l’àmbit de la discapacitat, el que suposa un increment de 64’2 milions. Es tracta de programes com les prestacions econòmiques vinculades a persones amb discapacitat, serveis d’atenció precoç, serveis residencials i d’atenció diürna, serveis de suport a l'autonomia en la pròpia llar, servei d'assistent personal per a persones amb discapacitat o accessibilitat.

A més, cal tenir en compte que el departament de Drets Socials destinarà 1.739 milions d’euros, un 45% del total del seu pressupost, a polítiques per al foment de l’autonomia personal per tal d’avançar cap a un nou model que garanteixi la igualtat d’oportunitats. Entre les mesures prioritàries, destaquen aquelles que tenen com a objectiu reduir les llistes d’espera i la construcció i reforma de nous equipaments residencials.

El 9 de juliol de 2019 es va aprovar l’Acord de Govern pel qual s’impulsa l’elaboració del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, que té com a finalitat l’establiment de les línies estratègiques d’actuació en els pròxims anys. La pandèmia de la COVID19 va aturar els treballs d’aquest Pacte, que ha de suposar un avenç per a totes aquestes persones en la garantia dels seus drets i en la plena inclusió a tots els àmbits, i l’impuls d’un nou model de polítiques orientades als preceptes de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de l'ONU. Es tracta, per exemple, de la implementació de les normatives d’accessibilitat com a condició necessària per poder exercir els drets en igualtat de condicions; l’evolució i la transformació dels serveis residencials a un model de suports orientats a la comunitat i a la vida independent; l’avenç en la inserció laboral en l’empresa ordinària i la definició d’un nou model de treball protegit; la transformació de l’educació especial en centres de recursos per a l’educació inclusiva o l’avenç cap a la plena capacitat jurídica, passant d’un model de substitució de la voluntat a un model de suport en la presa de decisions.

El CODISCAT agrupa les entitats més representatives de l'àmbit de les persones amb discapacitat i és l’òrgan responsable de vetllar per la transversalitat de les polítiques de promoció de l’autonomia personal i de l’atenció a les persones amb discapacitat. A través del Consell, es facilita una interlocució directa entre els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya i el sector de les persones amb discapacitat, per reforçar la coordinació interdepartamental en tots els àmbits.

1  

Imatges

El president s'ha reunit amb el Consell de la Discapacitat de Catalunya

El president s'ha reunit amb el Consell de la Discapacitat de Catalunya 180