Justícia, Drets i Memòria

.

L'activitat d'esport als centres de justícia juvenil finalista del premi del More Than Football Award

query_builder   17 desembre 2021 11:09

event_note Nota de premsa

L'activitat d'esport als centres de justícia juvenil finalista del premi del More Than Football Award

Els interns aprenen valors com ara l’empatia, la disciplina i el treball en equip, a través de la metodologia educativa de la Fundació FC Barcelona

.

El projecte de reinserció a través del futbol que es fa als centres de justícia juvenil de Catalunya ha estat finalista del premi en el certamen More than Football Award, que atorga l’European Football for Development Network (EFDN), entitat que agrupa les principals fundacions dels clubs europeus de Futbol.

Aquesta activitat esportiva, que ajuda els joves interns a treballar valors com ara l’empatia, la disciplina i el treball en equip, ha quedat seleccionada dins de la categoria “Sport as a tool for inclusion in Juvenile Justice Centers”, entre un total de quaranta-set projectes d’arreu d’Europa.


L’esport com a eina de reinserció

El futbol, i l’esport en general, és una eina que contribueix a fer que els joves interns dels centres de justícia juvenil puguin treballar valors que els ajudin en el procés de reinserció.

Des de 2016 la Fundació FC Barcelona col·labora amb la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil amb una metodologia educativa que ajuda els joves i menors en la rehabilitació a través de l’esport.

Les activitats esportives estan dinamitzades per professionals especialitzats en el tracte amb col·lectius vulnerables. Aquesta metodologia educativa a través de l’esport funciona en tres dels set centres de justícia juvenil que hi ha a Catalunya: el Centre Educatiu Els Til·lers (Mollet del Vallès), el Centre Educatiu Montilivi (Girona) i el Centre Educatiu El Segre (Lleida). Cada any passen per aquesta activitat una mitjana de 150 joves, prop de 500 des que es va posar en marxa l’any 2016.


Tractament individualitzat

Tots els joves que estan interns en centres educatius de justícia juvenil pel fet d’haver comès un delicte segueixen un programa individualitzat que diversos professionals han dissenyat a partir de les seves necessitats. Així, dins d’aquests centres, els menors segueixen diversos itineraris educatius enfocats a la reinserció social: estudis d’educació secundària obligatòria, formació per aprendre oficis, educació per al respecte a les diversitats, pràctica esportiva, desenvolupament de competències psicosocials, educació afectiva i sexual... La Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil col·labora amb diverses entitats i fundacions a l’hora de desenvolupar tasques d’esport, artístiques i de lleure.

L’internament en els centres de justícia juvenil

A Catalunya hi ha set centres de justícia juvenil situats arreu del territori: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau Solità i Plegamants), Oriol Badia (Guardiola de Font- rubí) i Els Til·lers (Mollet del Vallès). L’internament en un centre educatiu és una mesura judicial reservada com a últim recurs i s’imposa per als delictes més greus.

Així, només el 9,5 % dels joves i menors que passen per la justícia juvenil acaben internats en aquests centres. La gran majoria (prop d’un 50 %), compleixen mesures judicials en el medi obert, com ara la llibertat vigilada, les tasques socioeducatives o les prestacions en benefici de la comunitat. La taxa de reinserció en el conjunt de la justícia juvenil és del 70 %; és a dir, set de cada deu menors no tornen a delinquir.

3  

Imatges

Projecte de reinserció a través del futbol

Projecte de reinserció a través del futbol 342

Participants en el projecte de reinserció a través del futbol

Participants en el projecte de reinserció a través del futbol 452

Participants en el projecte de reinserció a través del futbol

Participants en el projecte de reinserció a través del futbol 354

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia