Protecció Civil

Mapa de risc per ventades

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla VENTCAT per la previsió de fort vent a partir de la matinada

query_builder   7 desembre 2021 12:29

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla VENTCAT per la previsió de fort vent a partir de la matinada

  • Les ventades afectaran les comarques del centre i sud de Catalunya,  especialment al llarg del dia de demà dimecres
  • Amb l’elevada mobilitat de demà dimecres, cal extremar sobretot les precaucions en la conducció i en totes les activitats a l’aire lliure a les zones afectades pel vent
  • Protecció Civil ha posat en prealerta el pla NEUCAT per previsió de fortes nevades demà dimecres a la Val d’Aran
  • Protecció Civil ha posat en prealerta el pla PROCICAT per fort onatge a partir de demà al migdia i fins al vespre al Barcelonès i Garraf  

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un nou episodi amb fortes ratxes de vent a partir de la matinada.

Segons preveu l’SMC, a partir d’aquesta matinada s’inicia un episodi de fort vent a les comarques centrals i sud de Catalunya. Demà dimecres matí i fins al vespre s’espera que les ratxes de vent afectin especialment el Bages, Anoia, Baix Llobregat, Alt i Baix Penedès i Garraf. Les ratxes podran superar els 72 km/h i el vent bufarà de component oest, amb predomini del ponent fins a mitja tarda i del mestral a partir d’aleshores fins al final de l’episodi.

Atès que l’episodi de ventades coincideix amb el retorn pel Pont, en què es preveu molta mobilitat i també afluència de gent als espais naturals, cal extremar especialment les precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres.

A més, també a nivell urbà cal ser molt prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals, decoracions nadalenques o altres objectes que hi pugui haver en façanes i balcons. A nivell preventiu, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Pel que fa a les decoracions nadalenques, si no es pot garantir la seva subjecció és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Protecció Civil recomana, doncs, que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys.

També cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit, com reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle; vigilar especialment amb la distància de separació lateral en cas d’avançar vehicles de grans dimensions; Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada; i subjectar el volant de manera segura i forta.

Es recomana fer seguiment de l’evolució meteorològica al perfil del @meteocat i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

Prealerta pla NEUCAT per nevades

Protecció Civil ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) davant la previsió de l’SMC de nevades demà dimecres a la Val d’Aran.

L’SMC informa que es podran produir acumulacions de neu superiors als 5 cm a cotes per sobre dels 700 metres. La cota de neu baixarà ràpidament dels 1.600 metres de matinada fins a qualsevol cota al llarg del matí.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania, de cara a la mobilitat per aquestes zones, que estigui atenta a les previsions meteorològiques i que consulti les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Consells d'autoprotecció davant nevades 

Prealerta pla PROCICAT per onatge

Protecció Civil ha posat en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) en Prealerta per Onatge per les previsions de l’SMC de fort onatge demà al Barcelonès i el Garraf.

Segons informa el Servei Meteorològic a partir de demà al matí fins al vespre es poden produir onades superiors a 2,5 metres (maregassa) a les comarques de Baix Llobregat, Barcelonès i Garraf.

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant. Consells d'autoprotecció per fort onatge.