Justícia, Drets i Memòria

.

S'instal·la una placa commemorativa al pont Avenida

La consellera de Justícia participa en l'homenatge de l'Ajuntament d'Irun a Lluís Companys

query_builder   9 desembre 2021 12:42

event_note Nota de premsa

S'instal·la una placa commemorativa al pont Avenida

La consellera de Justícia participa en l'homenatge de l'Ajuntament d'Irun a Lluís Companys

El consistori basc va donar a la Generalitat un tros de la barana del pont Avenida

El president Companys va ser lliurat a les autoritats franquistes en aquest pont

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, participa aquest divendres, 10 de desembre, a les 17 hores, a l’acte d’homenatge al president Lluís Companys que organitza l’Ajuntament d’Irún. El consistori basc ha instal·lat una placa commemorativa al pont Avenida, on el president de la Generalitat va ser lliurat a les autoritats franquistes.

L’homenatge d’aquest divendres dona continuïtat a la donació que l’Ajuntament basc va fer a la Generalitat, el passat mes d’agost, d’una part de la barana del pont. Aquesta peça de la balustrada està exposada, de manera permanent, a l’Espai Lluís Companys del Tarròs (Tornabous, Urgell).

El simbolisme del pont Avenida

El 26 de gener de 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Barcelona, el govern de la Generalitat va abandonar la capital. Lluís Companys va iniciar l’exili cap a França, pel coll de Lli, a l’Alt Empordà, acompanyat del president del govern basc, José Antonio Aguirre.

La Gestapo el va detenir el 13 d’agost de 1940 a Ar Baol-Skoubleg (França), amb l’ajut de l'agent de l'ambaixada franquista a París, Pedro Urraca. Després de passar per les presons de La Santé (París) i Font du Hâ (Bordeus), Companys va ser lliurat a la policia franquista, el 29 d’agost, al pont Avenida d’Irun. Allà mateix va ser fotografiat per últim cop.

Fins el dia 3 d’octubre va estar detingut a la Dirección General de Seguridad de Madrid, en una cel·la sense llum solar, on va ser torturat. Aquell mateix dia va ser traslladat al Castell de Montjuïc, on li van fer un consell de guerra sumaríssim, i el dia 14 va ser condemnat a mort. El van afusellar el 15 d’octubre al fossar de Santa Eulàlia, i es va convertir en l’únic cap de govern escollit democràticament assassinat pel feixisme a l’Europa occidental.

El pont Avenida és un indret històric. Va ser construït l’any 1915 sobre el riu Bidasoa, per connectar Irun amb la ciutat francesa d’Hendaia. El pont es va convertir en un camí d’exili durant la Guerra Civil, però també durant la Segona Guerra Mundial.

L'any 2019 l’Ajuntament d'Irun va començar a reparar l'històric pont Avenida, atès el mal estat de conservació. L'actuació va permetre recuperar 65 mòduls i 65 elements ornamentals d'aquesta barana. La majoria de peces es van sortejar entre la població d'Irun; d’altres, es van reservar per a l'hoteleria i la restauració; se n'ha reservat un mòdul per instal·lar-lo al futur museu d'aquesta ciutat basca i un altre s'ha donat a la Generalitat.

Un tros de la barana a Catalunya

Des del passat mes d’agost, aquest fragment de la barana del pont Avenida d’Irun es pot visitar a l’Espai Lluís Companys del Tarròs.

Es tracta d’una peça de 67 quilos de ferro colat que formava part de la barana de la passarel·la. L’element s’exposa acompanyat de diverses fotografies històriques i d’un text que explica la deportació del president Companys i la rellevància històrica del pont Avenida.

La donació va ser possible gràcies a la iniciativa de l’Associació de Memòria Històrica Kepa Ordoki , que va animar l’Ajuntament d’Irun a lliurar la peça a la Generalitat de Catalunya. A partir de les gestions de la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, el Govern va decidir integrar-lo a l’Espai Lluís Companys, dedicat a homenatjar la figura del president.

Així, la barana ha quedat exposada en homenatge al president, com a representació de l’exili i la repressió, i com a símbol de la relació entre Catalunya i Euskadi. 

L’Espai Lluís Companys

Situat al poble natal del president, el Tarròs, l’Espai Lluís Companys en reivindica la trajectòria política i vital. El centre fou inaugurat l’any 2014 per iniciativa de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tornabous.

L’exposició permanent consta de materials interactius i audiovisuals que permeten traçar un recorregut per la vida i el context històric del president. El centre també exposa reproduccions de documents originals: cartells de gran format, publicacions periòdiques de Catalunya i l’Amèrica llatina, cartes personals i nombroses fotografies.

L’Espai Lluís Companys està en funcionament gràcies al Conveni de col·laboració, signat al desembre de 2020, entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tornabous.

3  

Imatges

Imatge del president Lluís Companys, fotografiat al pont Avenida d'Irun

Imatge del president Lluís Companys, fotografiat al pont Avenida d'Irun 93

Imatge del tros de barana exposat a l'Espai Lluís Companys

Imatge del tros de barana exposat a l'Espai Lluís Companys 84

Imatge de la consellera Lourdes Ciuró en una visita a l'Espai Lluís Companys

Imatge de la consellera Lourdes Ciuró en una visita a l'Espai Lluís Companys 2225