Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Cartell voluntariat

Jornada de voluntariat a cinc parcs naturals per retirar plantes exòtiques invasores

query_builder   10 desembre 2021 13:30

event_note Nota de premsa

Jornada de voluntariat a cinc parcs naturals per retirar plantes exòtiques invasores

  • La Xarxa de Conservació de la Natura, amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la coordinació de les taules de voluntariat, celebrarà el Dia del Voluntariat actuant per la natura
Cartell voluntariat

Cinc parcs de la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya acolliran aquest proper diumenge, 12 de desembre, activitats de voluntariat per retirar plantes exòtiques invasores, per celebrar el Dia del Voluntariat, que va ser el dia 5 de desembre. Es tracta dels Parcs Naturals del Delta de l’Ebre; de Cap de Creus; del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; dels Aiguamolls de l’Empordà; i el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, on la Xarxa de Conservació de la Natura (XCN), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, organitzarà aquestes accions, per a les que cal inscripció prèvia, gràcies a la tasca coordinada de les taules de voluntariat:

Els detalls d’aquestes activitats es poden trobar a l’apartat Voluntariat als Parcs Naturals del web voluntariatambiental.cat, un espai on es publicaran també futures activitats que tinguin lloc a l’entorn dels parcs naturals, a més de notícies d’actualitat relacionades.

Espais de participació

Les taules de voluntariat als Parcs Naturals són espais de participació d’entitats per coordinar accions i aprofitar de manera conjunta les oportunitats que ofereix el voluntariat en els espais naturals protegits. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va constituir ara fa un any les taules de voluntariat dels ENPE de l’Empordà i del Delta de l’Ebre.

Aquestes taules busquen consolidar un model de col·laboració i suport continuat entre l'òrgan gestor i les entitats amb voluntariat, un model basat en la cerca de complicitats i la voluntat de col·laboració i acció conjunta.

El Dia Internacional del Voluntariat

El 5 de desembre se celebra el Dia Internacional del Voluntariat, un moment de l’any especial per reconèixer la implicació de persones voluntàries d’arreu del món, que aporten el seu temps i les seves mans per fer possible un món social i ambientalment més just. A Catalunya, més de 14.000 persones s’impliquen cada any en la defensa i preservació de la natura. Arreu del territori, ajuden a conèixer i millorar l’estat de conservació de diferents hàbitats, com els boscos, els espais agraris, els rius, la costa o els racons de biodiversitat que també podem trobar als entorns urbans.

El voluntariat ambiental és una porta d’accés a conèixer el funcionament dels cicles naturals, els ecosistemes i les espècies que hi habiten. S'aprèn actuant, entenent quines són les causes de la degradació ambiental i prenent part activa en la seva solució.