Protecció Civil

Butlletí de perill d'allaus

Protecció Civil de la Generalitat desactiva l'Alerta del pla ALLAUCAT que passa a fase de Prealerta

query_builder   10 desembre 2021 15:33

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat desactiva l'Alerta del pla ALLAUCAT que passa a fase de Prealerta

Butlletí de perill d'allaus
  • La fase de Prealerta ve donada perquè a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a Perafita-Puigpedrós el perill d’allaus es manté fort (4 sobre 5)

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest migdia la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per risc d’allaus a Catalunya ALLAUCAT un cop actualitzada la informació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que indica que el perill d’allaus ha passat de MOLT FORT (5) a FORT (4 en una escala de 5) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a Perafita-Puigpedrós. Per aquest motiu, el Pla queda, ara, en fase de Prealerta.

Durant l'episodi de nevades s'ha acumulat 1 metre de neu a l'Aran i la Franja nord de la Pallaresa, amb vent del nord-oest que l'acumula a cotes altes als vessants orientats al Sud i Est en forma de plaques. A més, poden caure 50 cm de neu recent addicionals a sobre.

Al Perafita-Puigpedrós s'han acumulat uns 50 cm de neu recent en forma de plaques de vent, que es mostren inestables. S'espera que addicionalment s'hi acumulin 30 cm més i podrien caure allaus de placa de vent molt fàcilment al pas d'una persona i fins i tot de forma natural.

Per aquests motius el perill d'allaus és FORT (4) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i al Perafita-Puigpedrós.

 

Protecció Civil de la Generalitat recomana evitar les activitats de muntanya a les zones avisades per risc d'allaus a cotes elevades. Si aneu a la muntanya, prepareu les sortides per evitar les allaus planificant la ruta a casa i adaptant-la a les condicions sobre el terreny. Traceu sempre el lloc més segur. Cal tenir cura a l’hora de traçar les rutes, per evitar provocar allaus i quedar-hi atrapats.

En les sortides a muntanya, porteu sempre el material individual de seguretat: Detector de víctimes d’allaus -DVA, pala i sonda. El material ha d’estar en bon estat, i el DVA amb les piles ben carregades. Cal estar ben entrenat en fer-lo servir i revisar el seu bon funcionament regularment.

Consulteu el Butlletí de perill d'allaus (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) i abans de fer cap desplaçament consulteu també l’estat de la xarxa viària.