President

El president durant la declaració institucional

President Aragonès: "Impulsarem un desplegament normatiu per defensar el model d'escola catalana: ens hi juguem el futur de la llengua"

query_builder   16 desembre 2021 22:17

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Impulsarem un desplegament normatiu per defensar el model d'escola catalana: ens hi juguem el futur de la llengua"

El president de la Generalitat, durant la seva intervenció
El president de la Generalitat, durant la seva intervenció

 

  • El cap de l’Executiu ha encapçalat aquesta tarda una cimera per la llengua amb entitats socials, culturals i associacions per donar resposta a l’ofensiva judicial contra el català
  • Pere Aragonès fa una crida a manifestar-se massivament el proper dissabte en defensa de l’escola en català

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha refermat aquest vespre, en una compareixença conjunta amb la societat civil i especialment amb el conjunt de la comunitat educativa, “el compromís del Govern amb la defensa del model d’escola catalana”. Per això, i “davant l’ofensiva política, mediàtica i judicial” que ha dit està patint l’escola, Aragonès ha anunciat que el Govern “impulsarà un desplegament normatiu, per blindar la immersió lingüística i assegurar el seu funcionament”.

Aquesta “ofensiva legislativa” com l’ha descrit el president, es farà “buscant els consensos” que històricament hi ha hagut al voltant de la promoció del català en aquest país; treballant a partir del “consens educatiu, pedagògic i acadèmic”, i “buscant acords perquè totes les forces polítiques que des de sempre han impulsat la immersió, no l’abandonin precisament en el moment dels últims anys en què el català necessita més polítiques que el potenciïn i l’enforteixin”.

El cap del Govern ha fet aquestes declaracions després de la cimera per la llengua que ha encapçalat aquesta tarda al Palau de la Generalitat, amb la participació d’entitats socials, culturals i associacions, amb les quals ha abordat com donar resposta a les últimes accions judicials contra la immersió lingüística. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis han pres part també en la trobada.

En aquesta línia de refermar el compromís de l’Executiu amb la immersió lingüística i donar   resposta a la sentència sobre l’obligatorietat de realitzar un 25% de classes en castellà, el president Aragonès ha anunciat també que “el Departament d’Educació incrementarà els docents a les aules afectades per tal de preservar el projecte lingüístic del centre”, i que, “des de demà mateix, el Cos d’Inspectors de la Generalitat de Catalunya intensificarà la supervisió dels projectes lingüístics vigents a cada centre educatiu”, per tal d’assegurar el seu compliment. Aquesta decisió, ha dit, respon “a les alarmes que ens mostren que l’ús del català a l’escola ha disminuït en els últims anys”.

Aragonès ha assegurat que aquesta dinàmica de regressió del català “s’ha de revertir i es revertirà”, i per això  ha explicat que en les properes setmanes “començarà un exhaustiu diagnòstic”, encarregat a la Universitat de Barcelona, “per aprofundir en aquest coneixement a tot el sistema i poder actuar en conseqüència”.

A més, segons ha afegit el president, el Departament d’Educació posarà també en marxa “aquest mateix mes de gener” un “Pla de promoció de l’ús de la llengua catalana als centres educatius”, que té l’objectiu “d’arribar a les 3.000 escoles i  instituts del país amb mesures específiques depenent de les necessitats de cada centre”.

“Volem el millor pel milió i mig d’alumnes que tenim i estem convençuts que el model d’escola catalana els garanteix una educació de qualitat, equitat, igualtat d’oportunitats i cohesió social”, ha manifestat el president. I ha afegit: “Per això és important que tots i totes ens mobilitzem per defensar el progrés de la llengua, que tots i totes demostrem la unitat i el consens entorn la llengua catalana manifestant-nos massivament el proper dissabte en defensa de l’escola en català”.

“Avui no només ens hi juguem el futur de la llengua; avui ens hi juguem una idea comuna de país; ens hi juguem el futur de Catalunya tal i com l’hem entès fins ara”, ha reblat el president.

1  

Imatges

El president durant la declaració institucional

El president durant la declaració institucional 131