Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

EMA Palafrugell

El Servei Meteorològic de Catalunya instal·la una nova estació meteorològica automàtica a Palafrugell

query_builder   29 desembre 2021 11:23

event_note Nota de premsa

El Servei Meteorològic de Catalunya instal·la una nova estació meteorològica automàtica a Palafrugell

  • Des d’aquest dimecres es poden consultar les dades meteorològiques de la nova estació 
  • Amb aquesta nova instal·lació, l’SMC disposarà de 190 estacions meteorològiques automàtiques (EMA) arreu del país per mesurar les principals variables meteorològiques
Moment de la inauguració de l'EMA.

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara, i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell, Marc Heras, han inaugurat aquest dimecres la nova estació meteorològica automàtica (EMA) de Palafrugell.

La instal·lació d’aquest nou equipament és el resultat d’un acord entre l’SMC i l’Ajuntament de Palafrugell, que s’ha concretat amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre ambdues institucions. La seva ubicació, al sud del nucli del municipi i en un bon entorn, i la mesura del vent a 10 m han de permetre millorar la disponibilitat d’informació meteorològica de qualitat en aquesta zona de la comarca del Baix Empordà.

Mesura de les diverses variables meteorològiques cada segon i enviament de dades cada 30 minuts

La nova estació meteorològica disposa de sensors per a la mesura de la temperatura, la humitat relativa, la precipitació, la irradiància solar global i la velocitat i direcció del vent.

La informació subministrada cada segon per tots aquests sensors s’enregistra i s’envia a la seu de l’SMC cada trenta minuts via mòdem a través de telefonia mòbil. Tot seguit, els valors s’emmagatzemen a la base de dades meteorològica i se sotmeten als diversos controls de qualitat establerts, tant automàtics com manuals.

Tota la informació proporcionada per la nova estació es pot consultar a l’apartat d’observacions de la pàgina web de l’SMC: http://www.meteo.cat/observacions/xema.

XEMA

La Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA)

L’EMA de Palafrugell quedarà integrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), que gestiona l’SMC i que disposa de 190 EMA equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a nombrosos indrets del país.

Les dades proporcionades per la XEMA tenen una importància cabdal per a la realització de tasques de vigilància meteorològica, de planificació territorial o d’avaluació de recursos hídrics, així com d’estudis climàtics o de recerca, entre altres.