Salut

esca

S'inicia el treball de camp de l'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del primer semestre de l'any 2022

query_builder   11 gener 2022 12:16

event_note Nota de premsa

S'inicia el treball de camp de l'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del primer semestre de l'any 2022

  • L’ESCA té com a objectiu conèixer la percepció de la població catalana sobre la seva salut, l’ús dels serveis sanitaris, els comportaments relacionats amb la salut, així com les característiques sociodemogràfiques

El Departament de Salut inicia el treball de camp de l’ESCA que es durà a terme al llarg del primer semestre de l’any 2022.

L’ESCA és una activitat de caràcter oficial prevista en el Pla estadístic de Catalunya vigent, la qual cosa comporta una garantia de confidencialitat de les dades, que es troben emparades pel secret estadístic (Llei 23/1998, de 30 de desembre, d’estadística de Catalunya).

Al llarg de l’any s’entrevisten unes 5.000 persones a tot Catalunya, representatives de la població catalana. Un equip d’enquestadors de l’empresa IPSOS, acreditats amb una credencial del Departament de Salut, es desplacen al domicili de les persones seleccionades per entrevistar-les.

La selecció de les persones entrevistades es fa de manera aleatòria a partir del Registre de població oficial, facilitat per l’Institut d’Estadística de Catalunya. Reben una carta que les informa dels objectius de l’enquesta, del caràcter oficial de l’enquesta i de la necessitat de la seva col·laboració.

Atesa la situació excepcional ocasionada per la pandèmia de la COVID-19, el treball de camp de la ESCA podrà ser interromput per garantir la seguretat de totes les persones implicades. Actualment, tot i disposar d’un número de telèfon de contacte, les enquestes mai es podran realitzar telefònicament, sempre s’han de fer en persona. Les persones entrevistadores respecten totes les mesures higièniques per a què la trobada presencial sigui segura (porten mascareta, gel hidroalcohòlic i mantenen la distància de seguretat en tot moment).

La informació que recull l’ESCA és molt valuosa, ja que és facilitada directament per la població catalana, i és fonamental per establir polítiques públiques i accions en matèria de planificació sanitària, i per millorar l’estat de salut i la qualitat de vida de les persones. Atesa la nova situació, resulta més necessari que mai comptar amb la participació de les persones seleccionades per obtenir informació que permeti, entre d’altres, pal·liar efectes desfavorables d’aquesta crisi sanitària.

El Departament de Salut agraeix la col·laboració de totes les persones entrevistades.

Enllaç al Web del Departament de Salut http://salutweb.gencat.cat/esca/

L’enllaç conté:

  • La informació general sobre l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) (Document tècnic, metodologia, instruccions, codificació, etc.).
  • Les indicacions relatives a la carta que rep la població seleccionada i al desenvolupament de l’entrevista.
  • La carta informativa adreçada a la població seleccionada per contestar l’enquesta.
  • La relació de municipis on es faran enquestes durant el primer semestre de l’any.
  • El contingut dels qüestionaris de l’ESCA.
  • Els resultats d’edicions anteriors de l’ESCA.

En cas de tenir alguna consulta relativa al treball de camp de l’ESCA, el 061 CatSalut Respon és el telèfon de referència.