Delegació a Lleida

Bernat Solé i Jordi Puigneró

El pati de Magisteri de Lleida acollirà el futur edifici únic de l'administració de la Generalitat

query_builder   12 gener 2022 13:29

event_note Nota de premsa

El pati de Magisteri de Lleida acollirà el futur edifici únic de l'administració de la Generalitat

El vicepresident Puigneró anuncia que l’edifici, que acollirà 1.200 treballadors públics, tenint en compte els canvis organitzatius que comporta el teletreball, es podria començar a construir el primer semestre de 2026, un cop enllestits els tràmits administratius, i finalitzar tres anys més tard

El delegat del Govern, Bernat Solé, explica que, des de la Delegació del Govern, juntament amb tècnics de la Generalitat, ja s’està treballant en l’elaboració del pla funcional del que serà el nou edifici

Consell de direcció Pignerí i delegats/des del Govern
Consell de direcció amb els delegats/des del Govern, presidit, a Lleida, pel vicepresident Puigneró

El solar de Magisteri de Lleida ha estat finalment l’espai escollit per a la ubicació del futur edifici únic de l’administració de la Generalitat. Així ho ha anunciat avui el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, en el transcurs del consell de direcció amb els delegats i delegades del Govern a les vegueries que ha encapçalat avui a la Delegació del Govern a Lleida, i, posteriorment, en un acte a la Cambra de Comerç de Lleida, acompanyat pel delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, juntament amb el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo.

El nou immoble, que comptarà amb una parcel·la de 5.216 m2, concentrarà bona part dels serveis territorials dels diferents departaments de la Generalitat que actualment es troben distribuïts en una trentena d’oficines i dependències administratives disperses per la ciutat, algunes en règim de lloguer i altres de propietat, que sumen una superfície de prop de 30.000 m2. L’edifici albergarà l’Oficina d’Atenció Ciutadana, d’uns 1.400 m2 de superfície i dividida en dos àmbits, l’espai per al públic i les oficines. També acollirà 1.200 treballadors públics (840 empleats alhora), tenint en compte els canvis organitzatius que comporta el teletreball i els nous requisits constructius fixats pel Govern. Es necessiten, doncs, 14.280 m2 per a les oficines. Altres 2.605 m2 es reservarien per a serveis auxiliars i espais comuns, com ara magatzem, serveis sanitaris, local sindical o espai de descans per als xofers. Finalment, es proposa un aparcament soterrani de 2.100 m2. En total, el nou edifici de la Generalitat ha de poder oferir una superfície construïda de 20.385 m2.

Val a dir que alguns serveis conservaran la seva ubicació actual, sigui per motius d’eficiència administrativa, per característiques tècniques o per ser una seu emblemàtica.

Puigneró ha explicat que la tria del pati de Magisteri respon a les seves bones condicions d’accessibilitat i, especialment, per les possibilitats del solar d’acollir un edifici funcional i espaiós per concentrar les dependències del Govern que, a més, ja és propietari del sòl. L’altra alternativa, finalment descartada, era  aprofitar l’edifici catalogat de l’antiga farinera Llusà, conegut com la Meta, de propietat privada, afegint-hi una part de nova construcció sobre la futura estació d’autobusos,

Per una administració de la Generalitat més eficient i propera a la ciutadania

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha afirmat que l’objectiu de la construcció de l’edifici únic és “facilitar i apropar l’administració de la Generalitat al ciutadà i guanyar qualitat i eficiència en els serveis que presta”. Per una banda, ha dit, la reestructuració i racionalització del patrimoni immobiliari de la Generalitat a Lleida implicarà un estalvi de costos tant per l’administració (reducció de lloguers, aplicació d’economies d’escala, etc.) com per l’administrat (reducció de temps i de desplaçaments). Per una altra, amb aquest nou edifici únic el Govern també vol avançar cap a un concepte d’administració innovadora, sostenible i eficient, amb un nou model d’atenció presencial, gràcies a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, a través de la qual es podran realitzar tots els tràmits de la Generalitat a través del sistema de finestreta única. Aquest nou model aplica la transversalitat i el treball en xarxa, la modernització de processos, i l’ús d’espais de treball oberts, de col·laboració i polivalents.

Primers treballs per al pla funcional del nou edifici

Solé ha explicat que des de la Delegació del Govern, juntament amb tècnics de la Generalitat, ja fa mesos que s’està treballant en l’elaboració del pla funcional del que serà el nou edifici. Així, s’està visitant les dependències actuals dels diferents serveis territorials de la Generalitat per conèixer-ne els espais, quantificar-los i apuntar les necessitats d’espai previstes en el futur. En el transcurs d’enguany es preveu dur a terme la redacció del pla funcional, així com la tramitació urbanística. El 2023 es faria la licitació de la redacció del projecte. Les obres podrien començar el primer semestre de 2026, un cop enllestits els tràmits administratius, per acabar-les tres anys més tard.