Economia i Hisenda

Els consellers Giró i Alsina durant la reunió telemàtica amb el cos consular

Els consellers Giró i Alsina es reuneixen amb el cos consular per presentar el pressupost per al 2022

query_builder   13 gener 2022 14:28

event_note Nota de premsa

Els consellers Giró i Alsina es reuneixen amb el cos consular per presentar el pressupost per al 2022

  • Han debatut sobre els comptes, les previsions macroeconòmiques i els fons europeus, així com de diverses qüestions d’actualitat, entre elles les declaracions relacionades amb els atemptats del 17-A
Els consellers Giró i Alsina durant la reunió amb el cos consular

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, s’han reunit aquest migdia telemàticament amb membres del cos consular, a qui han exposat diverses qüestions econòmiques i línies de col·laboració en l’àmbit internacional.

El conseller Giró ha traslladat al cos consular les principals línies dels pressupostos de la Generalitat per aquest 2022 que, per primera vegada en dotze anys han entrat en vigor a 1 de gener. Precisament, Jaume Giró els ha recordat la importància que els comptes siguin vigents des de principis d’anys, ja que permet al Govern activar les seves polítiques des del primer moment i “aprofitar al màxim uns pressupostos pensats per reactivar Catalunya tant a nivell social com econòmic, i fer front tant a les conseqüències de la pandèmia com als reptes del context econòmic marcat per la inflació, l’encariment del preu de l’energia o l’escassetat de components electrònics”. “Un instrument, en definitiva, per afavorir la reactivació i posar a l’abast recursos i facilitats per minimitzar les incerteses”, ha resumit Giró.

El màxim responsable de les finances del Govern també els ha exposat les previsions macroeconòmiques del país, així com els reptes i oportunitats que impliquen els fons europeus Next Generation per a Catalunya. En aquest sentit, el conseller Giró ha lamentat el centralisme amb què es gestionen, ja que “venen assignats des del Govern espanyol, amb poc temps per implementar-los i sense tenir compte les singularitats de Catalunya i els sectors productius propis” motiu pel qual ha insistit a reclamar-ne la cogestió “perquè estem convençuts que en trauríem més profit”. Malgrat això, Jaume Giró ha assegurat que el Govern està compromès a “governar de manera eficaç i eficient per tal que aquests elements que limiten la gestió no en condicionin l’execució eficaç”, i ha recordat que, amb aquest objectiu, s’han activat des de la Secretaria d’Acció Econòmica i Fons Europeus personal i eines d’assessorament i suport a les empreses del país per ajudar-les a optar-hi.

La consellera Alsina explica als cònsols que el Govern reclama que s’aclareixin els fets dels atemptats del 17-A

La consellera Alsina ha assegurat que el 2022 serà un any decisiu per la recuperació social i econòmica: “Els reptes que ens esperen són immensos, i per encarar-los volem comptar amb la seva complicitat i amb la de la ciutadania catalana”.

Durant la clausura de la reunió, Alsina també ha fet davant dels cònsols uns breus apunts d’actualitat, en què els ha animat a participar de tots els actes que el departament d’Acció Exterior i Govern Obert ha organitzat en el marc de la Conferència sobre el Futur d’Europa.

La consellera Alsina també ha fet referència a l’impuls i al lideratge de Catalunya del projecte de Regions for EU Recovery –que aplega una trentena de regions europees- i a la importància que tindran els fons Next Generation EU: “Estem preparats per rebre i gestionar els Next Generation. Les regions som les més properes als ciutadans i som les responsables d’implementar al territori la majoria de les polítiques europees, també les que hem gestionat de manera més directa i concreta la crisi de la Covid-19. Els Next Generation són una bona oportunitat per mostrar i fer efectiva una Europa més descentralitzada, respectuosa amb el repartiment competencial, i en què la presa de decisions tingui més en compte la ciutadania i les administracions no centrals en tant que força motora de la recuperació econòmica.”

En referència a les darreres declaracions sobre els atemptats terroristes el 17 d’agost de 2017, la consellera ha explicat que el Govern “exigeix anar fins al fons de la qüestió per saber la veritat i que s’assumeixin responsabilitats”. Alsina ha manifestat que “no es pot polititzar el dolor del terrorisme”. I ha afegit: “Us mantindrem informats de qualsevol novetat i ens posem a la vostra disposició”.

1  

Imatges

Els consellers Giró i Alsina durant la reunió telemàtica amb el cos consular

Els consellers Giró i Alsina durant la reunió telemàtica amb el cos consular 1251