Igualtat i Feminismes

La consellera Verge anunciant el desplegament dels serveis de cangur a les comarques lleidatanes.

Igualtat i Feminismes invertirà més d'1,2M€ en serveis de cangur a les comarques lleidatanes

query_builder   20 gener 2022 16:49

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes invertirà més d'1,2M€ en serveis de cangur a les comarques lleidatanes

  • Per vegueries, s’han transferit més d’1M€ a Lleida i més de 200mil euros a l’Alt Pirineu i Aran.
  • La consellera Verge ha anunciat la continuïtat futura del programa, vinculada a garantir el dret a la cura universal, en la seva visita a Lleida.
La consellera Verge anunciant el desplegament dels serveis de cangur a les comarques lleidatanes.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha anunciat el desplegament dels serveis de cangur a les comarques lleidatanes en la seva visita a la ciutat de Lleida, que ha començat amb una trobada amb el Delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé Barril. Després ha visitat La Paeria, on conjuntament amb el Paer en cap de l’ajuntament de Lleida, Miquel Pueyo París, ha presentat el programa de serveis de cangur, que a Lleida pren el nom de Temps per tu. Els serveis, d'accés universal i fora del temps escolar, estan destinats a infants i adolescents de 0 a 14 anys, i tenen per objectiu avançar vers la corresponsabilitat pública en les cures.

El finançament del programa a la demarcació de Lleida suma més d’1,2M€, que per vegueries es desglossen en més d’1M€ a Lleida i més de 200mil euros a l’Alt Pirineu i Aran. La transferència s’ha realitzat directament a la ciutat de Lleida, ja que té més de 20mil habitants, amb un import superior als 377mil euros, i a tots els consells comarcals d’ambdues vegueries. La inversió dona suport als ens locals i està destinada al reforç i ampliació de serveis ja existents o a la creació de nous serveis de cura infantil de proximitat i de qualitat.

Des del Govern es garanteix l'estabilitat del programa de serveis de cangur en el temps, gràcies a la continuïtat en el finançament. “Aquests serveis estan aquí per quedar-se", ha assegurat Verge. “No té sentit parlar del dret a les cures, i que el programa desaparegui d’aquí uns anys. Aquest projecte té voluntat d’estabilitat en el temps perquè forma part de la transformació feminista que estem impulsant, on les cures i el temps són eixos centrals”.

Per la seva banda, el Paer en cap de l’ajuntament de Lleida ha celebrat el programa. “Presentem un nou servei universal de cura i atenció puntual d’infants per a famílies de Lleida, que complementarà i ampliarà l’oferta que ja tenim a les ludoteques municipals”, ha compartit Pueyo. “Vull subratllar i agrair la col·laboració, la corresponsabilitat i la generositat del govern de Catalunya en relació amb les necessitats de la ciutat”.

La col·laboració en el desenvolupament conjunt del programa de serveis de cangur entre la Generalitat i els municipis i comarques és cabdal. Verge ha destacat que “des de la conselleria treballem amb i per als ens locals. Volem que els municipis identifiquin on tenen les necessitats a cobrir i quins recursos són més útils per a la seva ciutadania, per tal que es desenvolupin els serveis més adequats per cobrir les seves necessitats de cures i temps”.



El dret a la cura i el dret al temps

A més de garantir el dret a la cura d’infants i adolescents com un dret de ciutadania, el programa genera temps principalment per a les dones, que són majoritàriament les que realitzen les cures. En aquest sentit, Verge ha remarcat que “quan avancem en el dret a la cura, avancem en el dret al temps. Estem alliberant temps a les famílies, sobretot a les dones, perquè la societat segueix assignant a les dones aquestes tasques de cura. És un temps alliberat que podran fer servir per participar en el mercat laboral i en la vida social i política, i per gaudir de temps d’oci, d’aprenentatge personal o d’autocura. En definitiva, possibilita el desenvolupament personal de les dones per participar plenament en la societat i amb la garantia de tenir coberts el dret a les cures i el dret al temps”.

Es tracta d’un programa de caràcter universal, al qual pot accedir qualsevol família amb infants de 0 a 14 anys, però que alhora té en compte des d’un enfocament interseccional la diversitat de les dones i les seves necessitats. Per això, dona prioritat d’accés a les famílies monoparentals, que en el 85% dels casos són famílies encapçalades per dones, a les dones migrants, a les dones en situació d'atur de llarga durada o majors de 52 anys, i a les famílies amb altres responsabilitats de cura acreditada. Inclou serveis de cangur municipal (en equipaments públics o a domicili), ludoteques, casals de períodes no lectius, colònies i campaments, espais d’acollida matinal, de migdia o tarda a les escoles, i altres serveis anàlegs fora del temps i àmbit educatiu.

El programa també professionalitza el treball vinculat a les cures, reconeixent i acreditant l’experiència professional de les persones que es dediquen a la cura infantil. A més, es crearan borses locals i de proximitat formades per professionals, potenciant l’ocupació de qualitat en els municipis i comarques de Lleida.

La visita de la consellera Verge a Lleida ha finalitzat amb una trobada amb l’associació LIKA, entitat referent en feminismes, coeducació i lluita contra les violències masclistes a la ciutat de Lleida, i amb entitats feministes que formen part del Consell Municipal de Dones de la ciutat, amb qui entre d’altres temes Verge ha compartit el programa de serveis de cangur. El projecte promou la corresponsabilització no només entre dones i homes, sinó que de manera pionera també amb l’administració. Pretén consolidar les bases per assolir una societat que garanteixi l’equitat en el temps de les dones i acabar així amb les desigualtats en els treballs i en els usos del temps per raó de gènere, avançant vers la transformació feminista del país.

4  

Imatges

La consellera Verge anuncia el desplegament dels serveis de cangur a Lleida.

La consellera Verge anuncia el desplegament dels serveis de cangur a Lleida. 826

Trobada de la consellera Verge amb el delegat del govern a Lleida, el Paer en cap i la regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de La Paeria.

Trobada de la consellera Verge amb el delegat del govern a Lleida, el Paer en cap i la regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de La Paeria. 690

Reunió amb l'associació LIKA de Lleida.

Reunió amb l'associació LIKA de Lleida. 647

Reunió amb entitats feministes del Consell Municipal de Dones de Lleida.

Reunió amb entitats feministes del Consell Municipal de Dones de Lleida. 868

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia