Igualtat i Feminismes

Catalunya aposta per la mentoria en l'acompanyament a persones refugiades i sol·licitants d'asil.

Catalunya aposta per la mentoria en l'acompanyament a persones refugiades i sol·licitants d'asil

query_builder   25 gener 2022 16:02

event_note Nota de premsa

Catalunya aposta per la mentoria en l'acompanyament a persones refugiades i sol·licitants d'asil

  • El programa de mentoria compta a Catalunya amb 102 tàndems actius, formats per 282 persones mentores i 152 mentorades.
  • Les vegueries de les comarques barcelonines, centrals, gironines, del camp de Tarragona i de Lleida busquen persones voluntàries que vulguin ser mentores.
Catalunya aposta per la mentoria en l'acompanyament a persones refugiades i sol·licitants d'asil.
El programa de mentoria impulsat per Igualtat i Feminismes potencia l’acompanyament i el vincle entre persones mentores i refugiades. Actualment a tot Catalunya hi ha 102 tàndems actius, amb 282 persones mentores i 152 mentorades. L’experiència és molt positiva i està tenint un impacte transformador i de creació d’oportunitats per a totes elles. Tània Verge Mestre, consellera d’Igualtat i Feminismes, ressalta les potencialitats del programa, “que permet crear vincles entre les persones que acaben d’arribar i les que ja estan aquí, amb un acompanyament que orienta a les persones refugiades i demandants d’asil en el funcionament del territori que les acull. El programa de mentoria és un èxit, i des de la conselleria el continuarem impulsant perquè arribi a totes les persones que el puguin utilitzar”.

Mitjançant la implicació de la ciutadania, el programa de mentoria vol afavorir l’autonomia personal, social i laboral de les persones refugiades i fomentar la convivència i la interacció entre veïnes i veïns dels municipis de Catalunya. Des del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades, adscrit a la direcció general de Migracions, Refugi i Antiracisme, s'està realitzant una crida de noves persones mentores per tal que el Programa de Mentoria continuï desenvolupant-se amb força a Catalunya, amb especial incidència a les vegueries de Barcelona i l’àrea metropolitana, les comarques centrals, les gironines, el camp de Tarragona i de Lleida, que són on viuen més persones refugiades i/o sol·licitants d’asil. A dia d’avui, es calcula que a Catalunya hi viuen prop de 2147 persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades vinculades a programes d’acollida.

L'acompanyament que ofereixen les persones mentores a les refugiades sense referents a la ciutat permet treballar eixos clau en la seva inclusió, com són l’aprenentatge de la llengua, el coneixement i la participació a l’entorn, i el seu itinerari professional. La tasca d’acompanyament va a càrrec dels grups d’acollida (grups de 2-5 persones voluntàries), que exerceixen com a mentores i mentors de les persones refugiades participants durant un període de 8 mesos, prorrogables a un any.



El programa de mentoria a Catalunya

La Generalitat de Catalunya va engegar el 2017 el programa de mentoria amb persones refugiades i demandants de protecció internacional. El programa, que s’emmarca dins del programa Català de Refugi, ha comptat des dels seus inicis amb 3.280 persones voluntàries inscrites i 521 grups de persones refugiades, soles o en grup familiar, amb un total de 938 persones mentorades.

Actualment, a tot Catalunya hi ha 1639 persones voluntàries inscrites en el programa de mentoria i 746 persones mentorades, de les quals hi ha actualment actives 282 persones mentores i 152 refugiades en 102 tàndems. El perfil de les persones mentores és una dona, ja que conformen el 72% del total, que té entre 30 i 59 anys (64,8%) i estudis superiors (76,8%). Quatre de cada cinc mentores parlen almenys una altra llengua, a banda del català i castellà. La majoria viu a Barcelona, representant un 41,3%.



Metodologia del programa de mentoria

El programa de mentoria crea tàndems de mentoria entre unitats familiars o persones individuals (mentorades) amb grups d’acollida (mentors/es), amb el compromís d’ambdues parts de mantenir un contacte periòdic (unes 2-4 hores setmanals). Un cop les persones voluntàries s’han presentat com a candidates i abans de ser emparellades en tàndem, realitzen una entrevista amb un/a psicòleg/òloga per garantir la idoneïtat del seu perfil i de les seves motivacions personals envers la mentoria. Finalment, les persones seleccionades assisteixen a una formació inicial de 12 hores sobre el significat i compromisos de la mentoria, la protecció internacional i/o el refugi, i d’altres recomanacions d’utilitat.

Des que es crea el tàndem fins que es tanca la relació de mentoria, els grups d’acollida formats per persones mentores compten amb el suport i la supervisió d’un equip de professionals que realitza el seguiment tècnic del funcionament i de la qualitat de la relació de mentoria, aporta recursos i dona resposta als dubtes que puguin tenir les persones mentores.

Laia Muñoz Bover, Coordinadora del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, ressalta que “el programa disposa d’una metodologia d'intervenció consolidada i amb bons retorns per part de les persones participants, mentores i mentorades, i dels agents que deriven a les persones refugiades. La gran majoria de relacions que s’inicien estableixen vincle i segueixen l’itinerari, amb uns resultats satisfactoris”.



Vols ser persona mentora?

Per ser mentora del programa, cal organitzar-se en un grup d’acollida d’entre 2 i 5 membres que ja es coneguin prèviament, ja que la relació de mentoria que es proposa és sempre grupal. S’ha de tenir mínim 25 anys i comptar amb competències personals que incloguin el compromís, la responsabilitat, la constància, la tolerància a la frustració i la resiliència. Han de ser persones que dominin el català i el castellà, i que en la seva vida quotidiana tinguin contacte o participin en la vida social i/o cultural del municipi. Per inscriure’s al programa es pot fer a l’enllaç següent.

Les persones interessades a participar en el programa de mentoria de la conselleria d'Igualtat i Feminismes poden enviar un correu a grupsacollida.igualtat@gencat.cat, indicant les dades personals i de contacte, per tal de rebre més informació sobre el programa.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia