Polítiques Digitals

Acord de col·laboració entre Generalitat i Mastercard

La Generalitat i Mastercard s'associen per impulsar les tecnologies digitals avançades

query_builder   27 gener 2022 11:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat i Mastercard s'associen per impulsar les tecnologies digitals avançades

  • Signat un acord de col·laboració per desenvolupar projectes innovadors alineats amb l’Estratègia digital del Govern i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
  • Els projectes se centraran en les àrees d’agroalimentació, ciberseguretat per a pimes i turisme, i es basaran en la blockchain i l’anàlisi de dades
Signatura de l'acord de col·laboració entre la Generalitat i Mastercard

La Generalitat i Mastercard han signat un acord de col·laboració per donar suport a l’ecosistema innovador de Catalunya i promoure l’ús de tecnologies digitals avançades per impulsar el progrés econòmic i social del territori. Han signat l’acord el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i Solveig Honoré Hatton, vicepresidenta senior de Relacions amb el Govern de Mastercard.

La ràpida adopció de noves tecnologies i l’aposta per la innovació a Catalunya han estat factors claus en la decisió de desenvolupar-hi diversos projectes i fer possible aquest acord, un model de col·laboració publicoprivada per impulsar la digitalització.

Així, el vicepresident Puigneró ha destacat que “l’aposta de Mastercard per Catalunya reforça l’estratègia del Govern per convertir-nos en un referent tecnològic. Aquesta aliança ens permetrà accelerar la transformació digital en sectors estratègics, com l’agroalimentari, el turisme o la ciberseguretat, i fer-ho mitjançant tecnologies digitals avançades per les quals apostem amb força, com la blockchain, la Intel·ligència Artificial o el Big Data”.

Segons Solveig Honoré Hatton, “a Mastercard creiem fermament que les aliances publicoprivades són fonamentals per impulsar la innovació i contribuir a que la societat i l’economia local prosperin. Estem encantats de col·laborar amb la Generalitat i de posar a la seva disposició la nostra tecnologia, xarxa i solucions segures i eficaces. Sens dubte, amb aquests projectes contribuïm a construir un futur més intel·ligent, sostenible i, sobretot, inclusiu”.

Aquesta col·laboració, que es posa en marxa avui mateix, permetrà impulsar accions concretes en línia amb l’estratègia digital del Govern de Catalunya, tenint en compte els objectius de l’agenda digital i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Primeres iniciatives a tres sectors clau

Com a resultat de la feina prèvia entre Polítiques Digitals i l’empresa per identificar els àmbits d’actuació d’interès on aplicar aquestes accions, inicialment es duran a terme diversos projectes transformadors en tres sectors clau: l’agroalimentari, la ciberseguretat i el turisme.

No obstant, ambdues parts preveuen ampliar aquesta proposta inicial a altres sectors i implementar més projectes en el futur.

Inicialment, es desplegaran iniciatives en tres sectors:

  • Agricultura: un pilot per a la digitalització de la cadena de valor del sector agroalimentari mitjançant la blockchain.
  • Ciberseguretat: programes de suport a les pimes catalanes mitjançant recursos digitals, eines i serveis per ajudar-les a avaluar la seva ciberseguretat en temps real.
  • Turisme: tractament i ús de dades per dissenyar estratègies de recuperació i millora del sector.

Tecnologia blockchain a l’agricultura

En el marc de l’acord signat avui, s’impulsarà la primera prova a Europa de la solució Mastercard Provenance, relacionada amb la cadena de subministrament. L’empresa ja l’ha provat amb èxit en altres mercats, com Austràlia, Estats Units, Mèxic i Amèrica Central.

Es basa en la tecnologia blockchain i permetrà millorar la traçabilitat dels aliments mitjançant la detecció del frau i el control de qualitat, per impulsar la competitivitat dels petits productors.

El projecte es posarà en marxa de manera immediata, aquest mes de gener, amb la participació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Centre Blockchain de Catalunya (CBCat).

Ciberseguretat per a les pimes

Mastercard col·laborarà amb el Govern amb un paquet de suport dirigit a les petites empreses, oferint recursos digitals, eines i serveis perquè les pimes puguin avaluar el seu risc en ciberseguretat, i el dels seus proveïdors, en temps real. Així, alhora, permetrà a la Generalitat definir i impulsar estratègies de suport.

Addicionalment, l’aliança promourà la formació digital en matèria de ciberseguretat entre els joves, especialment entre les noies, per suscitar l’interès i les habilitats necessàries per cursar carreres dins dels àmbits STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Per aconseguir-ho, es durà a terme una edició del programa Mastercard Girls4Tech (G4T) amb alumnes d’escoles de Catalunya, que a la resta del món ja han seguit més d’un milió de nenes i que vol arribar a més de cinc milions el 2025.

Anàlisi massiva de dades a turisme

En col·laboració amb l’Agència Catalana de Turisme, Mastercard treballarà en el disseny i implementació d’estratègies de recuperació turístiques mitjançant l’ús de dades i altres eines tecnològiques de màrqueting digital.

L’objectiu és ajudar a posicionar les diverses destinacions turístiques catalanes i redirigir el flux de visitants, contribuint a que sigui més sostenible i inclusiu i fent de Catalunya una referència en innovació i transformació digital en aquest àmbit.

1  

Imatges

Signatura de l'acord de col·laboració entre la Generalitat i Mastercard

Signatura de l'acord de col·laboració entre la Generalitat i Mastercard 4629

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia