President

El president Aragonès durant la seva intervenció telemàtica a l'acte (foto: Jordi Bedmar)

President Aragonès: "L'artesania és patrimoni, cultura i crea referents que ens cohesionen com a societat"

query_builder   26 gener 2022 20:09

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "L'artesania és patrimoni, cultura i crea referents que ens cohesionen com a societat"

 • El cap de l’Executiu participa a l’acte de lliurament dels Diplomes de Mestre/a Artesà/na 2020 i 2021, i dels Premis Nacionals d’Artesania 2020 i 2021
El president Aragonès durant la seva intervenció telemàtica a l'acte (foto: Jordi Bedmar)
El president Aragonès durant la seva intervenció telemàtica a l'acte (foto: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha participat telemàticament aquest vespre a l’acte de lliuraments dels Diplomes de Mestre/a Artesà/na 2020 i 2021, així com dels Premis Nacionals d’Artesania corresponents a les edicions dels anys 2020 i 2021, un acte que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat. Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha posat en valor la tasca dels artesans afirmant que “l'artesania és patrimoni, cultura i crea referents que ens cohesionen com a societat” i ha afegit que aquests guardons són “una bona manera de reconèixer la vostra professionalitat i la vostra aportació a la societat “ perquè “amb la vostra passió per la feina ben feta ens ajudeu a dissenyar i projectar un país dinàmic, singular, atractiu, proper i càlid”.  El president Aragonès, ha aprofitat el seu discurs per mostrar el suport del Govern a aquest sector recordant que “som al costat de les deu mil empreses  i dotze mil treballadors que configureu aquest mapa català d’oficis i d’excel·lència”.


Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha volgut agrair als guardonats la seva “contribució al país”, i ha destacat que aquest acte no només és un reconeixement a la seva vàlua personal i empresarial, “és també una reivindicació dels valors de l’artesania catalana, i la seva contribució en la construcció d’una societat i un model productiu més just, equilibrat, i sostenible”. En aquest sentit, ha remarcat que “les formes de consumir i produir són decisives per definir el model de societat del futur”. El conseller ha ressaltat que l’artesania “és una activitat productiva de proximitat que contribueix a reforçar el teixit econòmic local i dinamitzar la vida dels municipis”., Així mateix, Torrent i Ramió ha volgut assenyalar que “amb la pandèmia i amb la presa de consciència de l’emergència climàtica, han pres encara més importància valors que són intrínsecs a l’artesania: la sostenibilitat, la proximitat, la reutilització, o la creativitat. El conseller ha incidit en el compromís ferm del Govern amb el sector i ha ressaltat que “ des d’Empresa i Treball continuarem treballant per prestigiar l’artesania catalana,  difondre i preservar el seu valor patrimonial, millorar-ne la competitivitat i augmentar-ne la seva presència internacional”.

Els Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya, reconeixen aquells artesans, entitats i empreses que s’han distingit en la producció, disseny, qualitat, formació, comercialització, promoció, difusió, valoració i/o prestigi de l'artesania catalana. D’aquesta manera, el Govern vol correspondre a la vàlua i a la transcendència que té l’artesania en la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li el màxim relleu mitjançant el reconeixement anual de la feina del sector. En canvi, amb els Diplomes de Mestre/a Artesà/ana, la Generalitat vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge.

 

Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2021

 

Premi Nacional d’ArtesaniaMosaics Martí, per la llarga trajectòria professional de l’empresa, de tercera generació, i que compta amb 108 anys d’història; la seva excel·lència en la producció del mosaic hidràulic i la seva aportació en la recuperació del patrimoni arquitectònic modernista, amb l’aplicació d’una mirada contemporània a la tècnica tradicional. De Mosaics Martí han sortit les rajoles per restaurar el paviment del Palau Güell, la Pedrera o la Casa Ametller de Barcelona, i actualment és l'única empresa de Catalunya que fabrica mosaic hidràulic de forma artesanal i continuada, des de 1913.

 

Premi al Talent JoveSònia Benítez Jiménez,  pel seu treball d’investigació i aplicació de la natura en la producció de peces tèxtils, generant una interrelació i un diàleg entre els boscos i la seva obra i aconseguint una plena immersió sensorial en l’entorn. La seva peça Komorebi, ha estat  una de les 40 obres seleccionades, enguany, en la 12a edició dels Premis FAD d’Art, i ha format part de l’exposició “El millor disseny de l’any”.

 

Premi PrestigiaProdiscapacitats Fundació Privada Terrassenca (Prodis), per la seva llarga i exitosa trajectòria en la inclusió de persones amb discapacitats diverses, mitjançant la iniciativa històrica del Taller del Llibre, que té per objectiu elaborar productes d’enquadernació artesanal de qualitat i aconseguir la integració social, laboral i ocupacional d’aquest col·lectiu, oferint-los a través del Taller la possibilitat d’aproximar-se al món de la cultura i l’art i alhora assolir l’aprenentatge d’un ofici.

 

Premi RestauraArcovaleno Restauro, per la conservació del patrimoni artístic i cultural, amb el treball de restauració que han realitzat a monuments del Patrimoni de la Unesco de Catalunya, com el Palau de la Música o la portalada del Monestir de Ripoll, utilitzant  diferents oficis i tècniques artesanes com el mosaic, l’escultura, la pintura mural o els vitralls.

Premi Emprèn: Oriol Baró Fajula, pel seu projecte empresarial Liken Skis de La Pobla de Lillet; per l’aplicació de l’artesania en el disseny i la fabricació artesanal i sota comanda d’esquís de fusta d’altes prestacions i de gran qualitat i durabilitat, amb un alt component d’investigació i innovació.

 

Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2020

 

Premi Nacional d’ArtesaniaGerhard Grenzing, per la seva excel·lència en l’ofici reconeguda a nivell internacional, la seva llarga trajectòria professional i la seva tasca de restauració i construcció d’orgues històrics a Catalunya, a les illes Balears i arreu del món, entre els quals destaca recentment la construcció de l’orgue de la catedral de Praga.

Ha dut a terme més de dues-centes intervencions de prestigi internacional, a França, Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Portugal, Espanya, Corea, Japó, Suïssa i els EUA. Ha estat guardonat pel Ministeri de Cultura amb la medalla d'or al mèrit artístic, i el 2020 se li atorga la Creu de Sant Jordi.

Premi Prestigia: Ajuntament de Ripoll, pel suport al desenvolupament del projecte europeu Despertant Instruments Adormits de recuperació i recreació dels instruments medievals de la portalada romànica del Monestir de Ripoll.

 

Premi RestauraSandra Quílez, per  la seva tasca de recuperació i restauració d’elements de pell i cuir de diferents espais expositius i museus, entre els quals destaca el mobiliari de pell del Palau Güell de Barcelona. És impulsora també del Carrer de la Riera de Vic com a Punt d’Interès Artesanal de Catalunya.

 

Premi Emprèn: Sastres Paperers, SC. de Banyoles, per la continuïtat d’un projecte d’extensa trajectòria, la producció, difusió i formació de l’ofici de paperer, i la innovació aplicada tant en la qualitat com en l’eficiència productiva i la sostenibilitat.

 

Premi al Talent JoveJosep Safont, tècnic d’Arts Plàstiques i Disseny en Art Tèxtil per l’Escola Massana de Barcelona, per la seva constant investigació de les matèries i tècniques de l’art tèxtil, i per la visibilització de l’artesania a través de l’art.

 

 Diplomes de Mestre/a Artesà/ana 2020 i 2021

.

Els 7 artesans distingits amb el Diploma de Mestre/a Artesà/ana professional 2020 són els següents:

 • Anna Albert Vallès, de l’ofici d’estampadora
 • Sara Castells Alcaraz, de l’ofici de joiera
 • José Antonio De la Torre Fuentes, de l’ofici de conservador i rehabilitador de vehicles històrics a motor
 • Josep Oriol Marí Noya, de l’ofici de vitraller
 • Max Rutgers, de l’ofici de fuster
 • Pedro José Sañudo Bordagorri, de l’ofici de marroquiner
 • Lluís Soler Llambrich, de l’ofici de ceramista

 

Les 2 artesanes distingides amb el Diploma de Mestra Artesana divulgativa 2020 són les següents:

 • Mercedes Susana Ferrer Frauca, de l’ofici de lacadora
 • Teresa Ulldemolins Aguadé, de l’ofici d’esmaltadora

 

Els 5 artesans distingits amb el Diploma de Mestre/a Artesà/ana professional 2021 són els següents:

 • Núria Albà Alegret, de l’ofici de ceramista
 • Xavier Mas Trullenque, de l’ofici d’ebenista
 • Joan Mateu Guijas, de l’ofici de picapedrer
 • Gloria Miralles Riera, de l’ofici de joiera
 • Xavier Roura Guardia, de l’ofici de courer i llauner

 

Els 3 artesans distingits amb el Diploma de Mestre/a Artesà/ana divulgatiu 2021 són els següents:

 • Francisco Manuel Carnerero Santiago, de l’ofici de bufador
 • Cristina de Prada Samper, de l’ofici de barretera de la família tèxtil
 • Antonio Loureiro Oliveira, de l’ofici de joier